0

Г олемият скулптор проф. Валентин Старчев е изваял нов паметник на Кольо Знаменосеца, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Фигурата е в естествен ръст до гърдите и отнела около месец работа. „Това е частна поръчка. От Швеция ми се обади преди около два месеца негов наследник. Той ми изпрати снимка как е изглеждал героят от Илинденско-Преображенското въстание и по нея го направих. Изпрати ми и снимка на сегашния паметник, но е много малка, не се вижда хубаво и не мога да преценя дали си прилича. А не съм ходил в селото и не съм го виждал на живо“, сподели още авторът на легендарния паметник пред НДК „1300 години България“.

Съдба

Старчев е изпратил на клиента снимка на творбата си и тя е била одобрена. Но каква ще е съдбата на паметника тепърва ще става ясно. „Има в момента спорове по този въпрос, но не съм запознат в детайли. Аз съм си свършил работата. Ако ме поканят за консултация при отливането, ще отида. А за хонорара още не сме говорили, да видим първо какво решение ще вземат от селото“, разказа още пред „Телеграф“ проф. Старчев. Той е автор на десетки паметници на изтъкнати българи, сред които хан Тервел в град Тервел, на Васил Левски в Цариброд, на капитан Петко Войвода в Рим, на Пенчо Славейков в италианския град Брунате, както и на два монумента на Георги Димитров във Варна и Будапеща.

Полюси

За 30 юни е насрочено заседанието на Общинския съвет в Смолян, на което ще се решава спорът дали да се подменя бюст-паметникът на знаменосеца Кольо Шишманов в смолянското село Славейно. За това е постъпило предложение в местния парламент от д-р Никола Шишманов, който е родом от Славейно и живее в чужбина. Според него настоящият образ на бюста не отразява истинския образ на знаменосеца Кольо Шишманов. Инициаторът за подмяната желае да се запазят постаментът и мястото, на което е досегашният паметник. За подмяната е постъпило решение от кметския наместник на селото на база на указания от Общинския експертен съвет. Към докладната на кмета на Смолян Николай Мелемов за подмяната на паметника са приложени списъци със становища на хората от Славейно за и против подмяната на паметника, както и жалба от наследници срещу подмяната. В селото се води горещ спор с полюсни мнения дали да се подмени или не паметникът. Срещу подмяната се противопоставят роднини на войводата.

Дарители

„Ние със сестра ми, като наследници на ген. м-р проф. д-р Димитър Стоянов Шишманов и дарители, не сме съгласни да се сменя паметникът 20 години след поставянето му. Подкрепете ни, да не позволим махането на паметника“, призовава пред „Марица“ Лидия Шишманова, дъщеря на дарителя на сегашния бюст паметник. Паметникът е поставен през 2000 г. по повод 120 години от рождението на Кольо Шишманов–Знаменосеца, който жителите на Славейно смятат за национален герой. В ожесточена дискусия повечето хора заявяват, че години наред са се прекланяли пред лика на войводата, който почита точно него и няма нужда паметникът да се подменя. Както и че подмяната му е неуважение към дарителите. Други заявяват, че ако някой иска да направи нов паметник на войводата, да го направи и да се постави на друго място в селото, но да не се извършва подмяна.

Пари

Доц. д-р Георги Митринов от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН призова да се спазват правилата за одобряване от институциите на поставянето на каквито и да е паметници. “Има цял закон за паметниците на културата. Освен това за тия паметници има и авторски права и т.н. Отделно възниква въпросът за целесъобразността на такава подмяна“, заявява Митринов. Той посочва, че центърът на селото е „натъпкан“ с паметници и че трябва да се спре с „тая самодейност някой, който има пари, да слага паметници и паметни знаци, където и както намери за добре в селото ни. Нека му се предложи на тоя човек, като има желание да направи нещо за Славейно, да даде парите, които е заделил, за поправка на рушащото се старо училище, което едни ентусиасти решиха да ремонтират и сега е в окаяно състояние“.

На сегашния бюст е с 20 г. по-стар

На другото мнение са хора от селото, които представят снимка на войводата, с лика на който бюст-паметникът не си прилича. “Тук не става дума за неуважение към личността на ген. д-р Димитър Шишманов, а за несъответствието на поставения бюст с действителния лик и че години наред сме се прекланяли пред образа на непознат човек! Именно затова трябва да се поправи тази грешка на тогавашния скулптор! Кольо Шишманов остава завинаги на 24 години и заслужава да бъде неговият лик на бюста! На този бюст виждаме човек около 20 години по-възрастен, намерете и автентичната снимка със знамето. С уважение към наследниците! И отново ще се впише името на д-р Димитър Шишманов. Поръчаният от него бюст ще бъде отново поставен там, където прецени населението, но той е по-скоро синтезиран образ на четниците. И все пак в Славейно не е добре да бъде като паметник на незнайния воин, а да пише името на Кольо Шишманов. Бюст-паметниците се правят с цел да приличат“, казва бившият кмет на селото Сийка Касабова.

Статут на военен паметник

Бюстът на войводата трябва да се съхранява по Закон за военните паметници, който е в сила от 01.01.2008 г. В чл. 4. (1) от глава втора на закона е записано: “Военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, както и на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-Одринското опълчение. Военни паметници са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи. Законът за военните паметници урежда статута на този вид паметници, правата и задълженията на държавните органи и общините, на юридическите и физическите лица във връзка с издирването, проучването, регистрирането, картотекирането, опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военните паметници. Важно е да се каже и това, че военните паметници, обявени от министъра на отбраната за културна ценност, са под закрила и на Закона за културното наследство.