0

У ниверситетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще се включи в инициативата „Зеленият преход на гарите“ - за създаване на концепция за вдъхване на нов живот на ЖП ареалите и терените в района на Сточна гара и гара Подуяне, съобщиха от екипа на учебното заведение.

Проектът “Зеленият преход на гарите” цели да провокира диалог между различни институции, бизнеси, експерти и граждани, да насърчи обмена на идеи и търсенето на решения за устойчивото развитие на бившите индустриални терени. Крайната цел е създаването на план за тяхното превръщане в мултифункционални градски пространства и интегрирането им в активния живот на града.

Вече е извършен пространствен урбанистичен анализ на терените и е проведено мултидисцпилинарно архитектурано студио с международни участие. Студиото е част от юбилейните събития, посветени на 80-годишнината от създаването на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и е проява на академичното сътрудничество между УАСГ, ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli. Студенти от четирите университета са обменили опит и са изследвали модели на адаптивна градска инфраструктура в съответния контекст. Събитието е обединило студентите от различни катедри на Архитектурния факултет на УАСГ в търсенето на интердисциплинарни решения и диалог в международна академична общност.

Кулминацията на проекта е събитието „Станция София“ на 20 юни в сградата на Сточна гара, разказват от УАСГ. То ще включва интерактивна изложба на студентските проекти за развитие на терените, работилници с участие на международни експерти и дискусии с представителите на институциите, студенти, преподаватели,  експерти и представители на бизнеса. Програмата на събитието ще започне в 17:00 часа с презентация на проекта и примери от опитни международни експерти, известни със своите иновативни практики в сферата на кръговата икономика и устойчивото градско планиране.

Като финална фаза на проекта се предвижда доклад, който ще обобщи всички изводи и резултати и ще представи идеи за възможни следващи стъпки за развитие на района на Сточна гара и гара Подуяне.

Инициативата за проекта е на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, координатор е мултидисциплинарният екип на ГРАДОСКОП с подкрепата на “Аргус 01”, в диалог с Министерство на транспорта, Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и БДЖ.

Изложбата на студентските проекти на тема “Зеления преход на гарите” ще може да бъде разгледана в сградата на Сточна Гара на ул. „Владайска река 2“ всеки ден от 21 до 24 юни, между 13:30 и 17:00 ч.