0

В Ботев Пд продадоха младия талант Никола Илиев на Интер още през 2020-а. Тогава той беше на едва 16 години и подписа с „нерадзурите“ срещу внушителните 500 хиляди евро. По този показател „канарчетата“ изпревариха Славия. „Белите“ преотстъпиха талантливия Мартин Георгиев преди броени дни на испанския колос Барселона. Тук е момента да отбележим, че за подписа на Илиев в битка бяха още няколко гранда -  Аякс и Манчестър Юнайтед. Според информация на „Мач Телеграф“ тогава роденият в Русе талант сам е предпочел да отиде в Италия, въпреки че офертата към Ботев от Аякс и Юнайтед е била доста по-висока. Без съмнение, и Мартин, и Никола са бъдещето на българския футбол.

Кой всъщност е откривателя на Илиев и човекът, който му е дал път? 

Това е Трифон Пачев, който го води в Ботев Пд. В най-важните години до Илиев обаче е бил помощник-треньора на наставникът на „жълто-черните“ Азрудин Валентич – Георги Онов, който работи в клуба от 7 години. Преди да започне работата си в първия отбор той е ръководил юношите до 15 и 17 години в школата. Той е моделирал Никола в онази възраст, в която талантът или се развива, или се заличава. Пред неговият поглед Илиев израства и стига до трансфер в Интер, където през тази година спечели титлата с Примаверата. Той реализира и попадение във финала на шампионата при юношите срещу Рома, спечелен от „нерадзурите“ с 2:1 в последните секунди на продължението.

„Мач Телеграф“ се свърза с Онов, който сподели, че Никола е момчето, стигнало до най-високо ниво от всички. „Той е невероятен талант и трябва да се отдаде заслуженото на всички треньори в Ботев Пд, които са работили с него през годините. Ние го продадохме в Интер, което беше огромна крачка за него. Има много млади момчета, които са от школата на отбора и тренират и с мъжете. На този етап е трудно да пробият в първия отбор. За мен проблемът с това поколение е, че много бързо приемат, че са готови футболисти, а не трябва да е така. След като подпишат първия си професионален договор, очакват, че оттам насетне футболът само ще им дава, а те не дават. Те трябва да се стараят двойно повече, за да може да надградят и футбола да им го върне след време. Повечето от тях се задоволяват с това, че са подписали професионален договор. Тепърва те се сблъскват с по-голяма конкуренция и чуждестранни играчи. Те трябва да се преборят с тези легионери. И другото много важно е, че наставникът на даден отбор трябва да им гласува доверие. Той трябва да повярва в тях, да им даде този шанс и да бъде зад тях. Защото един млад футболист ще прави грешки винаги. Възможно е и отборът да загуби заради млад играч и треньора, ако е до него в този труден момент, той ще продължи да израства и ще преодолее това“, заяви Онов, който според много хора на Коматево е човек, който може да произвежда добри футболисти от самородни таланти.

„Никола Илиев се надявам да продължава да надгражда и да покорява върхове. Неговите най-важни години бяха при мен, когато беше в елитна група до 15 и 17. Това може да го потвърди всеки един, който е в клуба. Смея да твърдя, че той беше най-добрия футболист във всяка една елитна група“, добави Онов. „Гръбнакът на онзи отбор бяха момчета, които в момента играят за дубъла на Ботев Пд - Никола Гелин, Даниел Гичев, Бисер Бонев, Иван Иванов Юсеин Касов. Към тях спокойно можем да добавим и вратаря Християн Славков, който в момента е третия при мъжете, както и капитана на юношите до 19 години Мартин Христов. Тези момчета и Никола Илиев нямаха спиране. Всеки един от тях е много талантлив и заслужават внимание“, каза още той. „В България има две момчета, които след време трябва да дърпат националния отбор напред. Това са Никола Илиев и Мартин Георгиев. Ние трябва да се гордеем с това. В момента всеки казва, че школите не работят и треньорите не са подготвени. Наистина някъде може и да е така, но това което сме направили тук в Пловдив, смея да твърдя, че сме го направили добре. Подготвили сме един добър играч, който го показва в Италия. Освен Никола, в Парма играе и Андрей Цой, който също е впечатляващ талант и е юноша на Ботев Пд“, сподели Онов пред „Мач Телеграф“.