0

“Това, което направи българинът е подвиг и България трябва да бъде горда, че има такъв човек”, възхитени са съдийките от Международната федерация по плуване в открити води. Те съпътстваха Цанко Цанков по време на маратона в Тихия океан. Със завършването му 36-годишният бургазлия вече има на сметката си две от 7-те най-трудни трасета в открити води света, обединени под названието Oceans Seven. През септември 2022-ра Цанко издържа и преминаването на Гибралтарския проток.

Началото на това опасно приключение бе в 23:38 ч. от остров Каталина, а финалът близо 11 часа по-късно в Лос Анджелис. През цялото време Цанко плува, без да спре, а още на втория час получи хипотермия и няколко кризи, но не се отказа. Уникалността на това изпитание е, че се плува на тъмно, което на моменти дезориентира участниците. Но за протока Каталина е преценено, че това е най-подходящата част от денонощието, защото теченията и вълните отслабват.

„Имах два варианта - или да го изплувам, или да умра в океана“, призна пред „Телеграф“ героят, който трябваше да се справи с мощните вълни на Пасифика. Неслучайно от 2018-а насам едва 6 души от цял свят са се справили с голямото усилие.

Пред българската общност зад Океана, която подкрепи финансово и логистично неговото начинание, Цанков разказа, че му се наложило да плува много повече от предвидените 36 км и всъщност навъртените километри достигнали поне 45! На моменти температурата на водата е била под 10 градуса, като на излизане от лапите на Тихия океан телесната му температура била 31 градуса. „За него обаче план "Б" не е съществувал и когато човек е твърдо убеден, че ще извърши даден нечовешки подвиг, тялото са подчинява на мозъка, а не обратното”, написа във Фейсбук Николай Колев, който изслуша на среща с плувеца в Калифорния подробностите за подвига му.

„Цанко е изключително земен и ни очарова, споделяйки с нас какви мисли са му давали сили да продължи и как знамето на Бургас, което и било на съпътстващата лодка, го е зареждало с положителни мисли, за да продължи да плува въпреки предизвикателствата”, добави Колев.

Всъщност участието на Цанко беше изключително скъпо, защото освен разходи за път и престой за екипа си той трябваше да плати на лодководачи, лекари, за медицинска застраховка. Само лицензът за преплуване на канала Каталина пък струва $4000.

Цанков разчиташе и на каяк, който му осветяваше трасето и му подаваше вода. „Въжето, от което идваше херметически затворената бутилка, беше по-дълго, отколкото трябва. Така че, докато Цанко я вземе и пийне, течението го отнасяше на 200 м. На два пъти получи и аспирин. Не знам дали наемането на каяк си заслужаваше, но бордът на лодката е много висок и по-трудно щях да му подавам вода“, обясни мениджърът на плувеца - Ники Илиев.

„По време на плуване не приемам храна, а само напитки - уточни Цанков. - Преминавам първите 2 часа без никакво спиране, а после на всеки 30 минути приемам специална напитка с въглехидрати, минерали, електролити, която зарежда организма с нови сили, като поддържа нивата и на кръвната захар. Напитките ги пия в рамките на няколко секунди. По изискванията на американците през това време нямаш право да се докосваш до никакъв плавателен съд и човек, всичко трябва да става във водата”.

За да осъществи целта си, Цанко се готвеше по специална програма от началото на годината. Той залагаше на всекидневни 5-часови тренировки в басейн и в открити води, включително и през нощта, за да се доближи в максимална степен до екстремните условия в Тихия океан. „Изминах над 1800 км, като на тренировките не плувах много километри, а изминавах по-кратки разстояния, но по-интензивно и с по-висока скорост”, сподели на тръгване Цанко.

Първоначално той искал да атакува друг маратон от седемте най-трудни трасета в света, известни като Oceans Seven - 34-километровия North Channel между Ирландия и Шотландия. Оказал се обаче в листата на чакащите поради многото заявки на желаещи, което не му гарантира положителен отговор. Зад гърба си той има още няколко постижения, които досега не са се удавали на друг българин. През 2019 г. е историческото му преплуване на Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос, когато взе 50-те км за 14:24.34 ч. През 2020 г. записа и световния си рекорд за 24-часово плуване в 50-метров басейн, като тогава измина 50 600 метра, или 1012 дължини. Предишното върхово постижение от 41 200 м беше на словенеца Мартин Стрел, който го е записал през 1998 г. в Женева.

Преживяванията от Гибралтар, където Цанко победи 23 съперници при температура на водата 14 градуса и финишира за 3 часа 56 мин и 3 сек, го научиха да е готов за възможно най-трудните природни условия, защото океанът е по-силен от всеки отделен човек. „Мечтата ми е един ден да преодолея всички 7 трасета, което не е постигал нито един източноевропеец - призна Цанков. - Никой българин пък не е успявал на два от тези маратони, като единственият с успех преди мен е Петър Стойчев (счупил световния рекорд на Ламанша през 2007-а - б. р.). Само 25 човека от цял свят за близо 100 години са изплували Oceans Seven. Ако успея с всичките, ще вляза в Залата на плувната слава”.

Майка му го насочила към плуването

Цанко е 7-годишен, когато майка му Кармен го води за първи път на плуване. Преди това е минал през карате, шахмат, тенис, сърф и авиомоделизъм. Първата му среща в несъществуващия вече басейн в комплекс “Славейков” остава лош спомен. В бедните 1994-95-а година няма нафта за отопление, водата е студена и мястото е зле осветено. Въпреки че тренира с нежелание, момчето е талантливо, попада в националния отбор и се мести в София. Там завършва Строителния техникум и по-късно Хидротехническия факултет на УАСГ. Втора магистърска степен получава в Националната спортна академия, специалност “Плуване”. Сега мисията му е да предава опита и вдъхновението си на над 100-те деца, с които работи в родния си град.