0

Б ОК отбеляза и тази година в София Международния олимпийски ден и Деня на олимпиеца. Тази година честването на Международния олимпийски ден протича под знака на новата глобална инициатива на Международния олимпийски комитет „Да се раздвижим“ (#Let’sMove). Целта на тази инициатива, която се реализира съвместно със Световната здравна организация, е да вдъхновява и насърчава хората от цял свят да се движат повече и да спортуват редовно. Различни проучвания показват, че един от всеки четирима възрастни и над 80% от младите хора не достигат препоръчителните 30 минути на ден здравословна физическа активност. 

Олимпийското движение чрез известни олимпийци отправя дигитална покана, приканваща всеки да качи в социалните мрежи свой клип или снимка как спортува от всяка точка на света, с амбицията да превърне това в ежедневен навик, като отбележи #LetsMove #OlympicDay.

Българският олимпийски комитет вече се включи в инициативата чрез състезанията от XVI-ия Олимпийския младежки фестивал, който се проведе в Албена от 11 до 13 юни т. г., като участие в него взеха над 550 бъдещи шампиони на България в 11 спорта. 

Олимпийският ден се отбелязва на 23 юни в над 20 града в страната и протича под мотото #LetsMove.

За първи път факелната щафета в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец финишира в София пред Френския институт у нас на площад „Славейков“. Близо 30 младежи пренесоха символичния огън от НСА до центъра на София, с което събитието се свърза с домакините на следващите летни олимпийски игри в Париж идното лято. 

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 127 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец. 

Днес факелът в столицата потегли малко след 9.00 ч. от новооткрития Олимпийски център в Национална спортна академия „Васил Левски“, където рано сутринта се събраха представители на олимпийските клубове от страната и чужбина. Заедно със студенти от НСА и ученици, те бяха част от факлоносците на символичния олимпийски огън, които изминаха 8-километровия маршрут до центъра на София. Факелът огря последователно символични за града и българската история дестинации: старт от НСА „Васил Левски“ – Национален стадион „Васил Левски“ - Министерство на младежта и спорта - Софийски университет „Климент Охридски“ – Паметник на Апостола на свободата Васил Левски – Монумент на Вечния огън – Национален театър „Иван Вазов“ – финал на площад Славейков.

Пристигането на групата на площада в центъра на града предизвика оживление, тъй като се очакваше от стотици посрещачи, сред които легендарни спортисти и треньори, олимпийски и световни медалисти и шампиони, спортни деятели, журналисти. Точно в 11.15 ч. младежите предадоха факела в ръцете на олимпийската шампионка Здравка Йорданова и на трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Българската Параолимпийска асоциация Илия Лалов, съветника по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България Пиер Колио, декана на Факултет „Спорт“ в НСА Красимир Петков, изпълнителния директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Дамян Диков и др.

Пред входа на Френския институт в България официалните гости приветстваха участници, гости и зрители на церемонията, след което бе изчетен специален поздравителен адрес от спечелилата най-много олимпийски медали за България Мария Гроздева. Двукратната олимпийска шампионка и легенда на спортната стрелба празнува своя рожден ден точно в Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец. Преди две години в Токио Гроздева стана първата и единствена засега българка с участие на 7 олимпиади. 

Веднага след това на специални сетове на площада започнаха демонстрациите по най-новия олимпийски спорт брейк и по завръщащите се в олимпийската програма бейзбол и софтбол. Зрителите видяха спиращи дъха изпълнения на българските брейкъри, които от две седмици вече могат да се похвалят със световна титла при младите. Коментарът бе на президента на Българската федерация Калин Калинов. Тези надпревари вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес. 

Също в специално изградена зона на площада се състояха демонстрации по бейзбол в градска среда, известен под името „Бейзбол5“. Под ръководството на Ивана Динева специалисти разясняваха правилата и нагледно показваха тънкостите на тази разновидност, а заедно с едни от най-добрите български състезатели и треньори всеки можеше да пробва умения в атрактивната дисциплина. За първи път спортът "Бейзбол5" ще е демонстративен на младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г., а в Лос Анжелис’2028 се очаква и официалното завръщане на бейзбола и софтбола в олимпийската програма.

Наред с това желаещите можеха да се включат и в импровизиран безплатен „урок по френски за начинаещи“. Изнесени бяха ценни данни за участието на български и френски спортисти на олимпийски игри.  Церемонията на столичния площад „Славейков“ завърши с обща снимка за спомен пред входа на Френския институт в България. С различни активности БОК отбелязва днес международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.