0

Н а 10 квоти за игрите в Пекин през февруари се надява Българската федерация по ски. Председателят й Цеко Минев очаква олимпиадата от 4 до 20 февруари да се проведе по план, тъй като към нея са насочени всички усилия този сезон.

Ваксини

„Игрите са най-важни и приоритетни, а след това са стартовете от Световната купа и Европейската купа. Направихме всичко възможно, за да осигурим на нашите състезатели условия за оптимална подготовка. Смятаме, че всички са в добра форма, а надеждите ни са за добро представяне в Пекин. Надяваме се всичко да се проведе както трябва въпреки сложната епидемиологична обстановка“, заяви Минев.

Заради новия вариант Омикрон на COVID-19 вече беше отменена зимната Универсиада, която беше планирана от 11 до 21 декември в Люцерн. Решението е свързано с въвеждането от швейцарските власти на задължителна 10-дневна карантина за пътуващите от африкански страни.

ОТ БФСки увериха, че всички български национали са ваксинирани, а в момента има 6 потвърдени квоти - три в алпийските ски и по една в сноуборда, ски скока и ски бягането. Имаме възможност за още четири - две в алпийските ски и две в ски-бягането. Квотите ще се определят според ранглистата на ФИС на 20 януари. Повод за гордост ще е участието в организацията на игрите на екип от 15 души наши специалисти и доброволци. „Явно, това, което правим като домакини на големи състезания в последните години, се оценява", подчерта зам.-председателят на федерацията Георги Бобев.

Елит

Той алармира, че средствата, отделяни от държавата за подготовката на елитните спортисти, са крайно недостатъчни. "Бюджетите не са променяни десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането бе намалено с 40%. Благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари за подготовката през ноември и декември - добави Бобев и припомни: - В нашия бюджет 1/3 от средствата идват от държавата, а 2/3 са от спонсори. За един елитен атлет обаче са нужни 300, 400, 500 хиляди евро на сезон. Водещите федерации по ски, с които ние се стремим да се конкурираме, разполагат с по 20-25 милиона евро на сезон. Под нашата шапка са 4 зимни спорта, които разпределят 55 комплекта медали на олимпиадата, а за година и половина сме получили 3 милиона лева. Професионалният спорт трябва да стане държавна политика, ако искаме да имаме успехи”.

Най-добрият ни алпиец Алберт Попов призна, че в олимпийския сезон се усеща готов за нещо голямо. „В последните сезони постигах по няколко силни резултата, утвърдих се в топ 30 на слаломистите, но искам да се изкача в топ 15", каза 24-годишният Аби, чиито следващи стартове са във Вал д'Изер на 11 декември (гигантски слалом) и на 12 декември (слалом).