0

- Проф. Стойков, преди няколко дни се проведе церемонията по връчване на годишните награди за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона 2022“. Кои са новите лауреати?

- Новите лауреати са световноизвестната актриса Мария Бакалова в категория „Изкуство“, поп изпълнителят Миро в категория „Музика“, певицата Михаела Филева в категория „Музика“, журналистът от БНТ Георги Любенов в категория „Медии и журналистика“, журналистката от bTV Десислава Стоянова в категория „Телевизия“ и бизнес дамата Елена Караколева в категория „Лайфстайл“. По уважителни причини от церемонията отсъстваше номинираната за „Оскар“ и „Златен глобус“ Мария Бакалова, която в момента снима филм в Холивуд.

- Мария Бакалова, първата българка с номинация за „Оскар“, отправи емоционално послание, след като научи за наградата. С какви емоции го прочетохте?

- Посланието на Мария Бакалова беше във вид на видеозапис и затова не се наложи да го чета. Макар и адресирано лично до мен в качеството ми на председател на Академията за мода, то съдържа една много чиста и дълбока философия и разбиране за стила, модата и ролята на облеклото в изкуството. Посланието разкрива и огромната признателност на актрисата към двете жени с най-голяма заслуга за стила й, респективно за отличаването й с авторитетния приз „БГ модна икона“ – майка й и личната й стилистка и приятелка Джесика Пастър, на които тя посвети голямото отличие.

- Кога ще има възможността тя да получи наградата си?

- Наградата й – култовата статуетка от бижутера Анжело Красини, както и сертификатът и подаръците ще й бъдат връчени лично, когато тя отново е на родна земя. Много се надявам това да стане съвсем скоро.

- Доколко е важна обратната връзка за вас и какво е най-емоционалното нещо, което са ви казвали носители на престижния приз?

- Победителите в класацията за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона“ винаги са много радостни и емоционални при удостояването им с наградата. Например още помня думите на Лили Иванова, която бе наградена с приза „БГ модна икона“ през 2012 година: „Най-сърдечно да благодаря на вас и екипа ви за високата оценка към присъствието ми в обществения живот на страната. Мога да споделя, че тази година беше изключително важна за мен от професионална гледна точка и приемам наградата като знак, че с екипа ми работим в правилна посока…“ По обясними причини тук нямам възможност да изброя всички техни признания и отзиви, но мога да заявя категорично, че те си приличат в едно: всеки от лауреатите ясно съзнава огромната роля на външността за професионалния успех, за добрия имидж, за издигането на визуалната култура в публичното поведение.

- Всеки път „БГ модна икона“ отправя конкретно послание. Какво бе то тази година?

- През различните години посланията на „БГ модна икона“ са били различни, но всъщност сходни в главното: да не се допуска фалш и кич в отношенията между хората, новите генерации да следват примера на победителите за единство и хармония между вътрешната и външната красота, между стила и професионалния успех. Този път апелът на Академията за мода е към цялото човечество и най-вече към политиците: да се вразумят, да се смирят, да спрат безумната война, за да се възцарят мирът, любовта и красотата!.

- Смятате ли, че светът може да се върне към старото нормално?

- Не мисля, че това е възможно. По-скоро трябва да вярваме и да правим всичко, което зависи от нас, за да съхраним най-добрите нравствени норми и цивилизационни постижения от „старото нормално“. Светът се развива и отива все по-далеч и по-далеч, независимо от пандемии, военни конфликти и други лоши неща. Метавселената настъпва все по-мощно, всички – рано или късно, ще заживеем в дигиталната – паралелна, действителност, а високите технологии ще стават все по-високи, и новите – все по-нови. Всичко това обаче не трябва да бъде за сметка на човечността, морала, духовните ценности и вечните добродетели.

- Как избирате стипендиантите на „Златна игла“, на които да помагате?

- Академията за мода от дълги години последователно осъществява своята корпоративно-социална отговорност, която най-вече е свързана с подпомагането на талантливи млади модни творци, в т.ч. и студенти по моден дизайн. В нашата мисия е и конкурсът „Изгряваща звезда“, но в случая става дума за новите стипендианти на „Златната игла“ – Иванина Иванова, студентка по моден дизайн – ІV курс бакалавър в НХА, и за Рая Виктор – ІІІ курс от същата специалност. Те получиха финансови средства за обучението си от Академията за мода. Тъй като на Иванина Иванова тази година й предстои защита, ние поехме разходите за изготвянето на нейната дипломна колекция на тема Chocolate Diamond. Със своята стипендия пък Рая Виктор се снабди и вече работи с така ценната шивашка машина оверлог, а през есента ще бъде гост на Mad Mood Fashion week в Милано. Благотворителната инициатива е съвместно дело на Академията за мода, фотографа Костадин Кръстев – Коко, трикратен носител на „Златна игла“, и топмодела Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“. Изборът е въз основа на внимателен анализ на изявите на студентите по мода, съгласуван е с ръководството на катедра „Моден дизайн“ в НХА и, разбира се, е резултат на моята експертна преценка не само като председател на Академията за мода, но и като дългогодишен преподавател в Националната художествена академия – специалност моден дизайн.

- За периода на своето съществуване „БГ модна икона“ се утвърди като най-авторитетната награда за стил. Според вас българките имат ли стил?

- Не е коректно да се прави обобщение дали една нация или един пол имат стил или пък не, трябва да се подхожда конкретно и индивидуално. Но по отношение на българката винаги съм твърдял, че тя притежава инстинкт за красота, за разхубавяване. За жалост обаче немалко са примерите, когато този инстинкт е потиснат от прекомерното увлечение по изкуствените начини за засилване на женската привлекателност – залитане по прекалените силиконови корекции, по прекалено еротичното, понякога и вулгарно облекло, по самоцелното носене на прочути и скъпи брандове, без отчитане на индивидуалността.

- Стилът винаги ли е въпрос на финансови възможности?

- Не, разбира се. Стилът е резултат на собствен избор, на лична култура за поведение, обличане, общуване и въобще – съществуване. Чрез стила на една личност може да се идентифицират доминиращите й ценности, може да се направят изводи за духовната й същност, неразделна част от която е усетът за модерно, за ново, за персонално.

- Какъв моден съвет бихте дали на нашите читатели?

- Да не забравят, че не е толкова важно те да са в крак с модата, по-важното е модата да е в крак с тях! Също така да помнят, че модата не е просто дрешки и дрънкулки, а начин на изразяване, знак за визуална култура, комуникационно умение и платформа за изпращане на ясни послания чрез езика на тялото.

- А на политиците и известните личности?

- Като лидери на общественото мнение те трябва да бъдат пример и еталон за естетика и стил на подрастващите. Да не омаловажават, но и да не преекспонират ролята на облеклото в своята дейност. Бих добавил за политиците – да не гледат на себе си като на манекени и да бъдат по-внимателни, когато се показват със скъпи дрехи и аксесоари, тъй като това дразни избирателите и може да се изтълкува като неуважение към по-бедните и лишени от средства хора.

- Какво е модерно днес и как се промени модата след ковид?

- Все по-ярко изразени са симптомите на укротяване, сдържане и най-вече – смиряване на модата под влиянието на днешните катаклизми и особено на пандемията и инвазията в Украйна. Това е видимо не само по модните подиуми в Милано и Париж, но и в реалния живот. Дори в най-високия клас облекло и аксесоари – от кутюр (висша мода), личи ясно туширането на лукса и навлизането на елементи от всекидневния, спортен и небрежен стил.

- В началото на април бе премиерата на третото допълнено издание на книгата ви „Световни модни икони“. За какво разказвате в нея?

- Някои експерти твърдят, че книгата ми „Световни модни икони“ е една от най-четените в сферата на визуалната култура, лайфстайла и модата у нас. Нескромно е да твърдя подобно нещо, но наистина бързото й изчерпване наложи нейното трето, допълнено, издание. То е посветено на стила и публичното поведение на едни от най-харизматичните жени в света. Анализирани са елегантността и красотата на такива влиятелни дами, които са оставили и оставят дълбоки следи в обществото и културата – всяка за своето време, като Анна Уинтур, Бионсе, Виктория Бекъм, Грейс Кели, Грета Гарбо, Даяна, Жаклин Кенеди Онасис, Кейт Мидълтън, Коко Шанел, Марлене Дитрих, Мерилин Монро, Мишел Обама, Одри Хепбърн, Рания и Сара Джесика Паркър. Разкриват се техните способи и техники за добър външен вид, както и безценният им принос към световно значими благотворителни, хуманни и социални каузи. Книгата „Световни модни икони” е опит да се погледне към изумителното естетическо и поведенческо наследство на някои от най-значимите личности в световната история. Тя е и апел да не се омаловажава ролята на стила, имиджа и облеклото за смисления и качествен начин на живеене. Кое е новото в тази версия? В третото издание има текстови промени и допълнения, както и изцяло нови корици. На тях, редом със световните модни икони са позиционирани две особено стилни български жени – г-жа Таня Скринска, бизнес дама, двукратна носителка на приза „БГ модна икона“, и г-жа Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017, „Най-добър модел” на Mad Mood Fashion Week (Милано) 2019 и лице на „Златна игла 2021“. Третото издание на книгата „Световни модни икони“ е и знак за засилващото се значение на личностите, които със своя уникален стил и вкус, както и с мащабните си професионални постижения са всеобщи кумири и лидери за подражание. През последните години още повече нарасна интересът към световните модни икони, респ. към културната и социалната роля на такива очарователни и влиятелни дами като Лейди Гага, Дженифър Лопес и Риана. Акцентувано е върху харизматичната Зендая – най-младата дама със статут на модна икона от Съвета на модните дизайнери в Америка, както и върху Мария Бакалова, която направи безпрецедентен за българската култура пробив и в световната висша мода.

- За какво мечтаете?

- За здрав дух в здраво тяло – най-важните неща, за да реализирам многобройните си творчески проекти, свързани с моите нови книги и лекции, събития и публични изяви, посветени на културата и комуникацията, стила и имиджа, политическото поведение и човекознанието.

- Какво пожелавате на нашите читатели?

- Да се радват на живота, да правят добрини, да ценят красотата и да бъдат в хармония със себе си и околните.

Това е той:

-Учен и журналист, културолог, изкуствовед, медиен и моден експерт

-Професор и доктор на науките в СУ, УНСС, НХА и ПУ

-Председател на Академията за мода

-Обучил 4000 студенти, дипломанти и докторанти по медии и журналистика, моден дизайн и връзки с обществеността

-Автор на 20 книги за култура, медии, комуникация, мода и PR

-Създател на телевизионната модна журналистика у нас с първото специализирано предаване за стил „Блясък“ по БНТ

-Носител на много награди, в т.ч. и „Златен век“ – звезда, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство