0

Х раненето на почвата и растенията с микроорганизми е на път да се превърне в хит в растениевъдството по цял свят. Първоначално те са популярни основно сред биоземеделците и тези, които са ориентирани към екологично земеделие. Храненето на растенията с микрооганизми има напълно различна философия от торенето с химически торове, най-вече с така обилно използваната амониева селитра, която отговаря предимно за зелената листна маса. Според учени от цял свят, които работят усилено в последните десет години за ефективното хранене на почвите, използването в огромни количества на минерални торове всъщност убива в почвата бактериите, които помагат на растенията да усвоят амоняка. Точно тези бактерии живеят в кореновата система на което и да растение. Именно чрез тези невидими и непознати до скоро на хората микроорганизми всъщност растенията се хранят. На практика те „готвят“ и предлагат в достъпен вид за тях храната им. Защото се оказва, че растенията почти не могат да усвоят амоняка, който им се предлага за храна под формата на изкуствени торове.

Крак от микрочленестоного се вижда горе вдясно в ъгъла.

 Крак от микрочленестоного се вижда горе вдясно в ъгъла.
Телеграф/биоземеделие. инфо

Преди да се появи амониевата селитра в днешния й вид, растенията са се хранили с амоняк от природата. Всъщност бактериите, които живеят в корените им, го извличат от въздуха и го фиксират в почвата. Оттам дървета, цветя, зеленчуци си го вземат в подходяща за усвояване от тях форма и се хранят с него. Интензивното земеделие обаче постепенно убива тази природна хармония. Човекът внася химични храни и препарати и унищожава бактериите, без които растения не могат да живеят нормално. Така тяхната имунна система отслабва, необходими са значителни количества от препарати за растителна защита, безброй пръскания, безброй наторявания. В крайна сметка ефектът е болна почва, хилави растения и като резултат големи количества реколта, но в същността си нездравословна храна за човека. Този кръг се повтаря дълги години и изтощава почвата, растенията и хората.

Жизнените растения се хранят пълноценно.

 Жизнените растения се хранят пълноценно.
Телеграф/биоземеделие. инфо

В крайна сметка агрономи и учени от цял свят, които се занимават с храненето на растенията, почвата и растителната защита, сменят радикално подхода си. Така се стига до идеята да се върне здравето на почвата, в която хиляди микроорганизми се грижат и изпълняват различни функции, за да бъде тя жива. Така човекът решава да върне на земята това, което й е отнемал години наред, а именно бактериите. В момента лаборатории от различни страни селектират бактерии и предлагат на земеделците разтвори с микроорганизми, с които да обработват своята почвата.

Тези микроорганизми фактически заменят торенето с препарати и дават живот на почвата и съответно здраве на растенията. Оказва се, че една бутилка от двадесет литра с микроорганизми заменя цяло пале с амониева селитра. Микроорганизмите е добре да се внасят при обработката на почвата преди засаждане на различните растения. Най-добре е това да става с капково напояване, ако не, веднага след въвеждането им се полива. Това е най-общият принцип.

Крак от микрочленестоного се вижда горе вдясно в ъгъла.

 Крак от микрочленестоного се вижда горе вдясно в ъгъла.
Телеграф/биоземеделие. инфо

Протозоите са добри микрохищници

Протозоите са хищници, без които е невъзможно да има хранителна мрежа. Те са едноклетъчни микроорганизми, които се хранят основно с бактерии. Делят се на 3 групи - камшичести, амеби, ресничести. Важно е да имаме множество камшичести и амеби в почвата и компостните ни приготовления, защото това са аеробни организми, което означава, че имат нужда от кислород в достатъчно висока концентрация, за да функционират. Добрите почвени микроорганизми са аероби. Те са тези, които освобождават натрупаните в бактериите минерали, така че растенията да могат да ги усвоят. Без протозои няма цикличност и веществата просто се натрупват в клетките на бактериите. Растенията загиват. Най-много протозои има в червеевия компост. Други полезни компоненти на почвата са нематодите, които са  микрочервейчета. Те са с размери до около 0.5 мм и  щяха да са видими, ако не бяха прозрачни. Делят се на 5 основни групи според източника си на храна. Бактериални, гъбни, хищници - които консумират други нематоди и някои ларви на насекоми. всеядни, хранещи се с корени на растения - те са вредители. И то много опасни. Ако първите 4 групи са в достатъчно количество обаче, от петата група няма и помен. Функцията на нематодите е подобна на тази на протозоите. Но те могат да консумират и гъби и да освобождават натрупаните в тях вещества. Те се срещат в по-високоеволюиралите системи, защото се размножават по-бавно и им трябва повече време. Най-много са нематодите в горите.