0

Т ърговските аташета ще трябва да търсят клиенти за български биодомати и биопроизводство. Решени сме да да убедим и обучим родните компании и фермери как точно да продават в чужбина произведената от тях продукция. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов на конференцията на биоземеделците  по време на земеделското изложение „Агра 2022“. Тя бе организирана от Биоселена с председател Стоилко Апостолов. 

Христанов заяви, че е крайно време българското земеделие да смени пътя си и да се спре със субсидиевъдството. Субсидиите се дават не за гарантиране на бизнеса на хората, а за тяхното подпомагане, каза той. Зам.-министърът припомни, че в програмните документи на ЕС и България до 2027 г. е записано, че новият период няма да бъде за оцеляване на селското стопанство, а това ще бъде период на подем.

Албена Симеонова и Теменужка Матева показват част от биохраните, приготвени за гостите.

 Албена Симеонова и Теменужка Матева показват част от биохраните, приготвени за гостите.
Авторът

Един от големите проблеми на нашите по-малки земеделци е, че страдат от липса на пазар. Затова ще разчитаме на търговските представителства зад граница. Той обясни, че се обмислят промени в работата на аташетата зад граница, така че те действително да осигуряват клиенти и партньори за българските производители. От друга страна, е време да създадем и по-силен български пазар. Ако погледнете другите държави, фирмите имат силен местен пазар, който им помага да наберат мускули и на тази база те излизат зад граница. Сега малките стопанства не могат да продават навън - те трябва да осигурят количества, които нито една голяма верига в чужбина не може да приема, и затова ще подпомагаме малките да работят по чист и прозрачен начин. Зам.-министърът заяви, че земеделското министерство ще промени наредбите за подпомагане, така че да бъдат насърчавани да произведат биопродукти, но не биопшеница, което е най-лесно, а овошки и зеленчуци, подчерта той. Един от начините да се спре със субсидиевъдството са проверки на място във фермите. Другият е да се промени нормативната база за помощите, която всъщност позволява на мнозина да получават субсидии, без да дават нищо насреща, обеща Иван Христанов. Целта на България е  до 2030 г. биоплощите да стигнат 25-30%, защото те в момента са под 2%.