0

О тглеждането на гъби кладница в домашни условия може да стане по два начина – екстензивен и интензивен. Екстензивното култивиране на кладница наподобява естественото развитие на гъбата в гората. За целта са нужни пънове с диаметър поне 20 см и дължина 40-70 см, според kakda.org. Режем пъновете на подходящи размери (например 30 см високи и 10-15 см в диаметър). Подходящи дървета за отглеждане на гъби кладница са следните дървесни видове – бук, бреза, бряст, клен, дъб, топола. Потапяме в студена вода за 2-3 дни. Пробиваме дупки на разстояние от поне 6-7 см и дълбоки около 10-12 см, като можем да ги правим шахматно. В пробитите дупки поставяме спори (от мицел на дибли) на гъбата кладница и ги запечатваме с восък. Поставяме дървените трупчета в помещение с температура на въздуха от 10-18°С. Можем да ги заровим в почва на дълбочина 2/3 от височината им, като по този начин те не съхнат.  Разстоянието между отделните пънчета трябва да бъде 20-30 см. През първият месец, особено при горещо време, е необходимо да се полива почвата около тях. Ако ги държим в помещение без почва, трябва да напояваме дървените трупи или пънове с вода през първите няколко седмици, докато дървото поема влагата. Берем кладницата след около 3 месеца.

Чувалите с компост и мицел поливаме редовно

 Чувалите с компост и мицел поливаме редовно
Фейсбук

Друг начин за отглеждане на кладници е със субстрат и чували. Качеството на самата почва за гъбите  е от изключително значение за бъдещата ни продукция. Затова ни е нужен богат на хранителни вещества компост, в който да засеем нашите гъби. Компостът за гъби обикновено се прави от около 50% конски тор,10% кокоша тор, 30% градинска почва, 5% използвано кафе и 5% гипс. Част от конската и кокошата тор може да се замени със слама (по възможност да е оризова или лимецова – т.е. да не е третирана с препарати). Сламата подобрява структурата, а гипсът осигурява правилната киселинност на почвата. Сместа се разбърква много добре до еднородна маса и след това се добавя мицелът и отново се разбърква добре.

Чувалите пълни и се оставяме при температура 15-27 градуса и при влажност на въздуха 60%. Не забравяме да поливаме веднъж в седмицата. Така подготвен компостът плододава след 2-3 месеца. Когато берем гъбите, винаги използваме ножче! Това ще осигури по-дълго и по-качествено плододаване! От една партида компост може да се отгледат 2-3 реколти гъби. А 1 квадратен метър компост дава около 30-35 кг гъби.