0

Ц ветя и храсти край оградата в двора на село или вилата, създава специален чар на всеки дом. Типични  украса за българските домове са насажденията от лози или асми. Те могат да бъдат, както навън така и вътре в двора. Много обичани са насажденията от малини и къпини. От една страна те не пречат с бодлите си в двора, от друга се явяват като естествени живи огради за дома. При това освен декоративни функции, те радват стопаните с обилен плод.  За да изберете подходящата растителност край оградата, е нужно да вземете предвид наличието на светлина, типа почва, възможностите за поливане. Ако сте решили да озелените оградата на вилата, например, където прекарвате малко време, е добре да изберете растения, които не изискват много грижи като често подрязване и поливане.

Пълзящи рози и цветя красят огради и стари къщи.

 Пълзящи рози и цветя красят огради и стари къщи.
Авторът

Високите дървета отнемат от пространството и могат да направят двора визуално по-малък. При храстите обаче това няма как да се случи. Те са достатъчно обемни за да пазят от любопитни погледи, а в същото време са сравнително ниски и не задушават пространството. Най-подходящт и популярен у нас е чимширът. Той е вечнозелен храст, много предпочитан за гъста, жива ограда.

Орловите нокти са ефектен храст с продължителен цъфтеж. Много подходящ за покрива на ограда или за създаване на жива, зелена стена. Обича слънце и полусянка. Люлякът е любим цъфтящ храст, идеален за засаждане край оградата. Будлея е бързорастящ, цъфтящ храст, достигащ височина до 3 м. Цъфти в края на лятото, в богата гама от нюанси. Клематисът е ефектно, катерливо растение, което ще превърне оградата в истинско произведение на изкуството, а дивата лоза е студоустойчива и катерлива, но издържа както на слънце, така и на полусянка. Касис е компактен храст, достигащ височина до 1м. , много пдходящ за оградата, а  хортензията е един от най-обичаните и атрактивни храсти, е много подходяща за създава на зелена ограда.

 Невенът грее във всеки кът на двора.

  Невенът грее във всеки кът на двора.
Авторът

Може да е странно, но джанката е един от най-добрите видове за жив плет, като често се използват и сортовете с различно оцветяване на листата, направените от нея живи плетове са изключително качествени и могат да имат височина до 3 -5 м. Тя е непретенциозно растение и ако я оставете да се сплете, дворът ви може да стане непроходим.

Катерещите се рози могат да превърнат оградата в жив, цветен водопад. Техните диви посестрими шипките пък ще превърнат градината през пролетта в истинска приказка. Освен това ще пазят от любопитни минувачи и  съседи.  

Прасковата е овошка, подходяща за засаждане до стена и ограда.

 Прасковата е овошка, подходяща за засаждане до стена и ограда.
Авторът

Невен и божур за акцент

Цветята и билките също изглеждат ефектно край оградата. Може да създадете различни цветни групи. Имайте предвид, че далията е  подходяща за бордюри, скални кътове и засаждане край оградата. Предпочита слънчево до полусечнесто място, защитено от вятър. Божурът е красиво и много издръжливо, многогодишно цвете. Обича плодородна и влажна почва, както и слънчево до полусенчесто място. Гладиол – високо, стройно растения, цъфтящо в богата гама от цветове. Изисква редовно и умерено поливане, не понася ветровити места. Невенът е изключително непретенциозно растение, подходящото за засяване както край оградата, така и за смесени групи, цветен килим, край градинската пътека или в сандъче на верандата. Лавандулата пък е една от най-обичаните и полезни билки . Може да се комбинира с розмарин, салвия, мащерка.