0

С уджукът и виното сякаш са създадени един за друг, нещо като любов от пръв поглед – в случая от първото помирисване. Класика в родната кулинария. Две седмици преди Месни заговезни си е напълно времето да видим какво има в богатата колекция на Иван Звездев по темата. Тежко, мащабно и съвсем Трифонзарезански, още на zvezdev.com.

Пържоли в гърне Продукти: 200 г пресни печурки; 5 свински пържоли; 200 мл готварска сметана; 200 гр топено сирене; 1 ч.л. сол; 1 ч.л чурбица; 100 г горнооряховски суджук; Приготвяне: Пържолите се подправят със сол и чубрица и поставят в гърне. Покриват се с топено сирене нарязано на колелца, тънко нарязан суджук, нарязани на филии гъби и се заливат със сметана, добавя се 1/2 ч.л. сол. Гърнето се затваря с капак и слага в студена фурна. Загрява се на 150 градуса. Пържолите се пекат 2 часа, след което се поднасят горещи. Питие: Червено вино, макар заклетите любители на бирата да имат нещо друго предвид.

Горнооряховска кавърма Продукти: 250 г пресни манатарки или 50 г сушени; 1 скилидка чесън 30 г масло; 4 с.л. олио; 2 глави лук; 2 печени червени чушки; 1 суров суджук за скара; 1 ч.л.червен пипер; сол на вкус; Приготвяне: Манатарките се нарязват на кубчета. В тиган се загрява масло и гъбите се пържат за 3 минути. Чесънът се скълцва и добавя при гъбите, посоляват се и изваждат от тигана. В същия тиган се налива олио и се загрява. Лукът се нарязва на едро и слага да се пържи за две минути. Чушките се нарязват на квадратчета и се слагат в тигана. Пържат се за 7-8 минути на умерен огън, като се посоляват и разбъркват. Суджукът се нарязва на колелца и слага при омекналите зеленчуци. След две минути пържене се слагат и задушените манатарки. Подправят се с червен пипер и след минута кавърмата е готова. Питие: Толкова много вкусове са само за червено вино.

Бяла каша Продукти: 1 суджук; 1/2 ч.ч. олио; 5 с.л. брашно; 1/2 ч.л. чубрица; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: Нарязваме суджука, а след това го запържваме в загрятото олио и от двете страни. Изваждаме го и в същата мазнина поставяме брашното. Пържим го на бавен огън, докато се получи кашичка, като при нужда доливаме още олио. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане наливаме 500 мл вода. Изчакваме да се получи гъста каша, която поръсваме с 1-2 щипки сол. Поръсваме и с черен пипер, добавяме изпържения суджук. Оттегляме от огъня, поръсваме с чубрица и поднасяме. Питие: Може да пробвате с бяло вино или розе, но задължително да е сухо.

Капама от Разлог Продукти: 1 кисела зелка; 1 прясна кървавица; 1 сушена кървавица; 2 пилешки бутчета; 150 г сланина; 1 суджук; 300 г свинско месо; 300 г червено цвекло; 200 г ориз; 1 в.ч. бяло вино; 2-3 дафинови листа; 1/2 ч.л. черен пипер; 1/2 ч.л. кимион; 1 ч.ч. олио и свинска мас; Приготвяне: Нарязваме зелето и цвеклото на едро, разбъркваме добре. Нарязваме свинското месо на едри парчета, суджука и сушената кървавица - на колелца, а сланината - на филии. На дъното на голям глинен гювеч поставяме малко от сланината, отгоре слагаме част от зелето и цвеклото. Редим пластове месо, ориз и зеле с цвекло. Поръсваме с дафиновия лист, черния пипер и кимиона. Поливаме с олиото и маста, прибавяме виното. Най-отгоре слагаме останалата сланина. Запечатваме капака на глинения съд с тесто. Слагаме съда в студена фурна и тя се загрява до 150 градуса. След като достигне температурата, печем около 4 часа. Питие: Руйно червено вино, мелнишкото е идеално, но ако държите на бяло - керацуда.