0

К оледната треска, която е свързана с бясно пазаруване, води до депресия. Това обяснява психиатърът д-р Веселин Герев. Предстоящите коледни и новогодишни празници са свързани с психическо натоварване и депресия. Условно маркирам два етапа в психическото преживяване по празниците. Първият е така наречената предпразнична треска, която вече ни е обхванала, защото се натоварваме с много големи очаквания, казва още той.

“Обикновено преди празника, за да си достави човек удоволствие, си го купува. Тоест той не разчита толкова много на емоциите, които ще съпреживее със своите близки, приятели и познати, а разчита на емоциите, които ще закупи под формата на подаръци. Това означава, че колкото повече подаръци се купят, колкото повече храна се набави за трапезата, колкото по-скъпи вещи ни обграждат, толкова по-щастливи ще сме”, казва той.

Броени дни след като празниците отминат, след като финансите са изчерпани и емоционалните очаквания, които са възложени на празника, не отговарят на тези, които са получени, тогава следва така нареченият период на разочарование или следпразнична депресия. Коледа идва след седмица. Лампичките осветява улици и фасади, елхите вече са украсени, а по телевизиите се въртят постоянно романтични коледни комедии. Колкото и да е нелогично, именно в тази част от годината хората попадат в капана на така наречената предпразнична депресия. Психолозите съветват да не гледаме много коледни филми, защото красивите истории подсъзнателно ни натоварват с нереалистични очаквания за любовта, която винаги побеждава.

Психиатърът наблюдава повече от 15 години празничната депресия. Този феномен лекарят нарекъл Коледен синдром. Тоталното разминаване между очаквания и реалност засилва депресивните нагласи и ако те не отзвучат в рамките на седмица, преминават в реална депресия, отбелязва още той.