0

К оледните празници са все по-близо. Лампичките светят по улици и фасади, елхите вече са украсени, магазините – пълни, а по телевизиите се въртят романтични коледни комедии. Звучи прекрасно, но в този период на годината стотици хора страдат от т.нар. предпразнична депресия.

Според учени, една от причините за появата ѝ са именно филмите, които подсъзнателно ни натоварват с нереалистични очаквания. Като започнем от обстановката, украсата, подаръците под елхата и стигнем до развръзката в отношенията където винаги любовта побеждава. „Хората, които са по-склонни към депресивни състояния приемат това по два начина. Едните се чувстват нещастни, защото сравняват собствения си живот с този от филмовите сюжети. Другите пък приемат, че по празниците наистина се случват чудеса. И започват да ги очакват. Зареждат се позитивно, минават на романтична вълна и в крайна сметка остават разочаровани, защото нищо от това, което са си представяли, не се случва“, обясняват американски психолози.

Според експертите филмите са измама на психиката, защото работата на киноиндустрията е да продава мечти. Те обаче далеч не са единствения виновник за коледната депресия. Обикновено по това време на годината много хора изпадат в еуфория от предстоящите празници. Правим планове какви подаръци да купим на близките си и как да ги зарадваме. Някои се опитват да компенсират грешките или отсъствието си с грандиозни изненади. Така обаче се подхлъзваме и често харчим повече, отколкото можем да си позволим. Плановете пък често не се осъществяват както си ги представяме, което допълнително наслагва разочарование. В тази връзка специалистите съветват и да не си обещаваме нищо за новата година. Причината е, че поставянето на нереални цели не носи удовлетворение, а натоварва. Това се случва в още по-голяма степен с хората, които са декларирали предстоящите промени пред близките си. Защото когато те не изпълнят обещанието, това ги потиска, срива самочувствието им и ги кара да се чувстват още по-зле. Всичко това пък отваря път към следпразничната депресия.