0

К итайската народна република далече не е сред предпочитаните от българските туристи места за екскурзии и почивка. За много нашенци Китай все още продължава да е една от последните отломки на бившия социалистически лагер и бастион на комунизма. Това обаче съвсем не е така.

През последните две десетилетия Китай все повече продължава да налага една доста странна и интересна система на държавно и обществено управление и отношения, която може да бъде определена като „модерен социализъм“ или „социализъм от капиталистически тип“. Както и да бъде наречено това държавно управление обаче, то си остава уникално и нямащо аналог в останалите държави по света. И ако българите все още не са успели да оценят положителните страни и предизвикателствата на Китай като туристическа дестинация, то е крайно време тази грешка най-после да бъде поправена. С това са се заели туристическите агенции, които са включили в офертите си и предложения за екскурзии до Китай, Хонконг и Макао. През пролетта мераклиите имат предимството да се възползват и от предлаганите пакетни отстъпки. Десетдневен престой в посочената дестинация се предлага на цени от 4300 до 5000 лв. Желаещите трябва да знаят няколко важни неща. На първо място дългото самолетно пътуване, което е между 8 и 10 часа и е с прекачване. Българските туристически агенции предпочитат прекачването да става в Доха, Катар, но е възможно прекачването да стане в Германия или Истанбул.

Туристическата програма в китайската столица обикновено започва от емблематичния и най-голям в света площад Тянънмън. В превод името му означава „Вратата на небесното спокойствие“ и се простира на повече от 440 хил. кв. м в центъра на Пекин. На площада се намира Мавзолеят на комунистическия лидер Мао Дзедун, чиято мумия се пази вътре. В продължение на повече от половин век на 1 октомври на площад Тянънмън се провежда традиционният парад на китайската армия. Площадът придобива световна известност още и с масовите студентски вълнения в края на 80-те години на миналия век. Любопитното е, че площад Тянънмън е един от най-старите в света. Изграждането му започва през 1417 г. по време на управлението на династията Мин и завършва в 1699 г. по време на династията Чин. На метри от най-големия площад в света се намира другата от забележителностите на днешен Китай – Забраненият град. В продължение на 500 години той е дом на китайския император и церемониален и политически център на китайското правителство. Това е „град в града“, отделен от външния свят с ограда висока 11 м, широка 8 м и 3500 м дълга. Освен оградата императорският град е отделен от простолюдието и от ров, пълен с вода, широк 52 м и дълбок 6 м. Дворцовият комплекс е разделен на две части: външен двор, в който са церемониалните зали, и вътрешен двор, в който са се намирали двете официални резиденции – на императора и императрицата. Вътрешният двор е изграден на принципа на китайската философия Ян и Ин – двете противоположни сили, които се допълват взаимно и преливат една в друга, символи на мъжкото и женското начало. Покоите на императора се помещават в Двореца на небесната чистота, олицетворяващ Ян, а тези на съпругата му в Двореца на земното спокойствие, олицетворяващ Ин. Между двете се намира Залата на единството, символ на единството на императорската двойка.

Закръгляне

В Забранения град има общо 9999 стаи. Причината те да не са закръглени на 10 хиляди е, че според китайските вярвания само боговете могат да имат дворци с 10 хиляди стаи. През монархическия период простосмъртен не е могъл и да си помисли да прекрачи прага на Забранения град. След унищожаване на монархията в Китай през 1911 г. в продължение на десетилетия външната част на Забранения град е превърната в резиденция на новите управляващи от Гоминдана. Тук на 1 януари 1912 г. е провъзгласена Република Китай с първи президент Сун Ятсен, който детронира последния китайски император Пу И. На 1 октомври 1949 г. от една от терасите с изглед към Портата на небесното спокойствие комунистическият лидер Мао Дзедун провъзгласява създаването на Китайската народна република. Днес Забраненият град, като част от комплекса Императорски дворци на династиите Мин и Цин в Пекин и Шънян, е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е и най-голямата дървена конструкция в света.

Последният туристически обект в Пекин е Храмът на небето – даоистки храмов комплекс, състоящ се от три основни постройки: Залата за молитви за добра реколта, Императорския небесен свод и Кръглия олтар. След посещението на култовите сгради в Пекин повечето туроператори предлагат на своите туристи посещение на ферма за миди и на фабрика за извличане и обработка на перли. Туристическата обиколка продължава към най-голямата атракция в републиката, Великата китайска стена, едно от чудесата на света.

Стената е дълга 10 000 ли, или около 5000 км, достига височина до 8 м и е строена в продължение на 2000 години, от III век преди н.е. до XVII век след новата ера. През следващите 300 години заради незаинтересоваността на тогавашните управляващи към поддържането й стената започва сериозно да се разрушава. По времето на Мао Дзедун дори е взето решение тя да бъде разрушена изцяло и на нейно място да бъде построено шосе. За щастие това не е сторено. През 1984 г. по инициатива на тогавашния държавен лидер Дън Сяопин започва основна реставрация на стената, за да бъде запазена тя като национален символ. Въпреки това и днес части от съоръжението още продължават да тънат в руини.

Влак

От Китайската стена туристите се отправят към Сиан, една от четирите древни китайски столици. Пътуването е с високоскоростен влак и продължава шест часа. Обиколката там започва от Музея на теракотената армия, състояща се от 6000 глинени фигури, символи на армията на император Цин Ши Хуан. Фигурите са изработени през 240 г. преди новата ера.

Другата забележителна сграда в Сиан е Музеят на изкуството на династията Тан. Освен нея в Сиан се намира и най-голямата камбана в Китай, тежаща 6,5 тона. В околностите на Сиан се намира и Пагодата на голямата дива гъска – един от символите на Сиан и свещено място за будистите.

След Сиан следващата спирка на туристите е мегаполисът Шанхай, който със своите над 24 млн. жители е най-големият град в Китай. Той е и един от четирите града провинции, подчинени пряко на централното правителство. Обектите за посещение тук са Градината на радостта, Храмът на нефритения Буда и Шанхайската кула, втората по височина сграда в света. Вечерта по желание и срещу допълнително заплащане може да бъде организиран романтичен круиз по реката Хуанпу с великолепна панорама към града.

От Сиан разходката продължава с посещение на Хонконг и неговите забележителности: това са върхът Виктория, селището Аплейчау, известно с плаващите си къщи и рибни ресторанти, и разходка с традиционно корабче.

Последната туристическа дестинация е Макао, един от най-богатите градове в света. На човек не би му стигнала и една седмица, за да разгледа всички забележителности, тъй като само историческият център на Макао включва над 25 исторически паметници, включени в Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Най-посещавани от тях са църквата „Св. Павел“, площад „Леал Сенадо“, храмът „А ма“ и старите градски стени. Обиколката завършва при входа на казино „Венеция“, което е едно от най-големите в света. Завръщането обратно в България става от летището в Хонконг, отново през Катар.

Гуанджоу

Някои туроператорски агенции включват в офертите си за екскурзия в Китай посещение и на Гуанджоу, столица и най-голям град на провинция Гуандун и на Сингапур. В Гуанджоу се намира най-големият тематичен сафари парк в света Чимелонг, в който се отглеждат и развъждат някои застрашени животински видове като: коали, панди, бели тигри, азиатски слонове и др. В Гуанджоу туристите посещават и Академията „Чен Клан“, будисткия храм „Сикх Банян“ и парка Юексиу.

Тъй като Сингапур е един от най-големите световни мегаполиси, цялостно разглеждане е практически невъзможно. Затова на туристите се предлага панорамна обиколка, която продължава три часа и половина. В нея са включени посещения на административната част на града и сградата на кметството, старата сграда на парламента, днес превърната в Дом на изкуствата, съдебната палата, парка Мерлион, храма „Тхиан Хон Кенг“. Топатракциите тук са Градината на орхидеите, в която се отглеждат над 60 хил. орхидеи и над 400 различни подправки, и кварталът Малката Индия – известен с ароматите си на смоли и подправки.