0

З а истинско бедствие с реколтата от праскови в района на Сливен съобщи пред „Телеграф“ Коста Петров, председател на „Браншова камара плодове и зеленчуци - Сливен“. Според него 80% са измръзналите и поразени от градушка прасковени овошки в страната, но 40% от тях са от Сливен, като са признати за пропаднали площи. За преработка на сладко и сокове се използват около 6 - 7 хиляди тона, но тази година от обичайна реколта в района на праскови от около 8 хил.т в цялата община се очаква стопаните да наберат едва 800 т. за преработка. Сините сливи са оцелели от измръзванията, но тях пък ги е довършила градушката, каза Коста Петров.

Фабрика

Фабриката, която изкупува сочните плодове, вече е започнала работа, но внася от Гърция, купува от тези български градини, които са оцелели, каза Петров.

Той уточни, че при нормална година 2000 кг правят от дка, а тази година е толкова трагична ситуацията, че овощарите ще успеят да наберат средно по 200 кг от дка.

Прясна консумация

Същото е положението и с прасковите за прясна консумация, които са по-различни сортове от тези за сладка, защото трябва да издържат на термична обработка. В момента 80-90% от прасковите за пресния пазар са от Гърция, каза Петров.

С популярните вече и много вкусни праскови тип понички ситуацията е още по-драматична, защото от тях има по една -две на дърво, описа ситуацията стопанинът.

От най-ранните плодове гледат около 130 дка, но от тях се очаква да се съберат около 10 т.

Изкупни цени

По неофициални данни изкупните цени на кг за индустриалните плодове са 72 ст., горе-долу толкова е и в Гърция, но там добивите са от порядъка на 450 хил.т праскови в района на Верея. Те са на второ място по производство на праскови за индустрията, за фреш маркет са Италия от 1 млн. т добиви и Испания с 400 хил. т. , уточни производителят.

България районът има около 7-8 хил. за преработка и добиви от 8- 15 хил. т. за пресния пазар.

Испания изкоренява овошки

Заради напрежението в Украйна от 2014 г. и след войната пазарът на праскови в региона се преструктура, разказа Коста Петров. Така например заради напрежението в Украйна от 2014 г. и след войната Гърция е загубила 35% от пазара си, който е включвал Беларус и Украйна, обясни положението Коста Петров. Тази ниша заемат Румъния и България. В Испания в момента кооперативите масово изкореняват прасковени градини, защото Русия е била огромен пазар за страната на Иберийския полуостров и това е така от 2014 г., когато започнаха санкциите на Русия от ЕС. Затова Испания в момента прилага програми за изкореняване, за да съхранят цената на прасковите.

Според производителя цената на изкупуване на едро за пресния пазар в зависимост от категорията върви от 1,50 до 2,50 лв., а до крайния потребител стигат до 6 лв. за кг в момента.

Солун зарежда ол инклузива по морето

Основните количества плодове, които се търгуват за туристическите комплекси за услугата ол инклузив по нашето Черноморие е гръцко, защото количества ние тази година не можем да направим, каза Коста Петров. От Солун се карат нектарини, цитруси, грозде, праскови, защото ние нямаме, освен малко кайсии.

Ако от нашите праскови на ден успеем да изкараме 5 т, гърците излизат с 95 т.