0

О тдавна си го знаем, но вече е доказано – най-хубавият домат е българският! Два родни сорта, селекция на пловдивския ИЗК „Марица“, обраха овациите както на хоби градинари, така и на професионални зеленчукопроизводители в три държави – България, Италия и Испания. Институтът „Марица“ е партньор по международен проект, в който учените си поставиха за цел да намерят идеалния домат, за което „Телеграф“ писа. Те направили селекция от 25 сорта от цяла Европа. Наред с такива от традиционно „доматени“ държави като Италия, Испания и Гърция, в колекцията били включени и домати от Франция, Германия и други европейски страни. В нея влезли и четири български сорта на „Марица“ – Розово сърце, Аля, Слънце и Пауталия.

Оценки

Накрая Розово сърце и Аля получили най-високи оценки от професионалистите и хоби градинарите, като били предпочетени пред всички чуждестранни сортове. Резултатите освен това отразяват местния вкус. Аля, която е тип чери, се е харесала най-много на зеленчукопроизводителите и любителите в Испания и Италия, които предпочитат по-дребни сортове. Докато едрите Розово сърце са били най-много по вкуса на българските професионални и хоби градинари, съобщи пред „Телеграф“ зам.-директорката на ИЗК „Марица“ доц. Иванка Тринговска.

Опит

„Точно преди една година стартирахме с експериментите „Гражданска наука“. Желаещите да вземат участие граждани трябваше да се регистрират и да предоставят точен адрес. На база получени регистрации пратихме семена от пет сорта домати на над 350 души. Регистрациите бяха повече, но там, където адресите не бяха пълни, не сме пращали семена. Всеки, който получи семена, трябваше да ги засее, да отгледа растенията и накрая да се отчетат някои показатели, които бяха основно за плодовете, по едно предварително изготвено ръководство“, припомня доц. Тринговска. В същото време цялата колекция от 25 образци била предоставена под формата на разсади на професионални зеленчукопроизводители, които трябвало да отгледат растенията и да дадат оценка по два показателя – агрономическа стойност и добив и комерсиална стойност. Всичко това се извършва едновременно в Италия, Испания и България. У нас участие в проекта взели около 350 граждани и десетина професионални градинари.

Високо

Родните домати са оценени високо както по външен вид, така и по вкус. Градинарите дали добра оценка и по показателя добив. Сред другите показатели, които трябвало да се оценяват, били: дата на цъфтеж, цвят на плода, тегло и формата му, колко камери има и колко броя плодове е формирало растението. „Стигнахме до извода, че българите имат едни предпочитания, а италианците и испанците имат съвсем различни виждания по отношение на доматите. Българите предпочитаме едри, даже много едри плодове. Докато в Италия и Испания предпочитанията клонят към по-дребните плодове“, коментира доц. Тринговска. По думите й испанците и италианците дори отбелязали като недостатък твърде едрите плодове на Розово сърце. В същото време огромните плодове били едно от нещата, което зарадвало най-много родните градинари.

Малко

Резултатите, разбира се, няма как да не ни радват. Учените обаче са малко разочаровани, че по една или друга причина са получили малко отговори. Затова са решени да продължат експеримента и тази година. „През цялото време сме се старали да поддържаме връзка с нашите граждани. Изпращахме им мейли с полезна и любопитна информация за доматите. Получавахме от тях снимки как се развиват растенията, как върви опитът, ходихме на посещения. И в края на сезона получихме 50 отчета. Ние сме наясно, че опитът е много дълъг – от получаването на семена до получаването на плодове минават месеци. И доста хора ни се обадиха да ни кажат, че по някаква причина не са успели да отгледат растенията. Дали заради болести, нападения от неприятели, градушки. Имаше и лични драми. Но като цяло броят отговори, който получихме, е доста малък и това не ни удовлетворява. Това не беше нещо неочаквано, тъй като в други такива експерименти около 10% са отговорите, които се получават. Това е докладвано в литературата, че е така“, обясни доц. Тринговска. И добави, че заради огромния ентусиазъм и интерес в началото самата тя е очаквала да се получат около 150 отговора. Колегите на учените от института „Марица“ в Испания и Италия обаче също получили малък брой отговори.

Начин

„Ние все още обработваме резултатите. Заради ниския брой оценки тази година ще продължим с експериментите, но ще ги направим по малко по друг начин. На професионалните градинари ще предоставим цялата колекция от сортове и те ще ги гледат така, както ги гледаха миналата година от разсади. Но на гражданите този път сме решили да даваме направо готови плодове. Растенията ще се отглеждат в института. Ще има кутии с плодове от различни сортове и ще искаме оценка по показатели, свързани с външния вид и вкуса“, каза доц. Тринговска. Идеята е всичко това да се прави в рамките на открити дни и демонстрации, така че да се оценят отгледаните на полето на института домати. Така родните учени ще са сигурни, че ще получат накрая по-голям брой оценки, за да бъдат анализите след това представителни.

Българските попаднали сред най-добрите от най-добрите

Четирите български сорта попаднали и в още по-отбрана селекция – на най-добрите сред най-добрите. В нея от 25-те сорта били включени онези 12, които действително са получили най-високи оценки и в трите държави. „Това означава, че са оценени високо не само тук в България, но и от фермерите от Италия и Испания“, казва зам.-директорката на ИЗК „Марица“. Сега оценката на втория етап ще продължи именно с тази отбрана селекция от 12 най-добри сорта.

Набират участници

В момента ИЗК „Марица“ набира желаещи професионални градинари, които искат да се включат във втория етап на проекта. Както и миналата година, на тях ще им бъдат дадени готови разсади, които трябва да отгледат. Разсадите, вероятно по четири растения от сорт, както миналата година, ще се дават към края на април-началото на май, така че градинарите да ги засадят на открито. През 2022-ра в експеримента са взели участие десетина зеленчукопроизводители, сега институтът си е поставил за цел да получи поне 20-30 оценки, така че участниците трябва да са повече. Тези, които желаят да се включат, трябва да заявят това, като се свържат с института. Отделно събитията, на които граждани ще дават оценка на отгледани от ИЗК „Марица“ плодове, се планира да се проведат през юли-август.

Имат четири нови разработки

Тази година за първи път на пазара се появиха четири нови сорта домати, разработка на института, и два нови сорта пипер. Те са селекция на ИЗК „Марица“, съвместно с Центъра по растителна и системна биология и биотехнология. Два от доматените сортове са едроплодни, като единият е с червени, другият е с розови плодове. Това са салатни сортове, които произхождат от местни популации, с традиционен български вкус, който помним от детството. Другите два са тип чери, като отново единият е червен, другият розов. Те са изключително вкусни, с висок добив и атрактивни. Черито освен това е изключително полезно заради високото съдържание на антиоксиданти. Сортовете пипер пък са капия и тип чорбаджийски, лют.

Консорциум иска да подобри качеството и устойчивостта

Проектът „Гражданска наука“ е на организацията HARNESSTOM – консорциум от учени, селекционни фирми и фермерски неправителствени организации от седем държави на два континента, в това число и България. Общата цел на всички е да се подобрят сортовете домати, от една страна, към устойчивост при климатичните промени и нововъзникващи болести, и от друга – като качество. Всичко това трябва да стане с по-доброто използване на генетичните ресурси, които при доматите не са никак малко, а информацията, получена за тях, е значителна.