0

М ного градинари не разполагат с достатъчно място, затова прибягват до алтернативи, като това да отглеждаме зеленчуци в контейнери.

Това обаче е много по-различно от това да ги отглеждаме директно в земята.

Ето някои грешки, които трябва да избягвате.

На първо място трябва да се съобразяваме с нуждата от редовно поливане на растенията. Това е и голямата разлика с отглеждането директно в земята.

Доматите в контейнери имат по-голяма нужда от вода, отколкото тези в градината. Това е така, защото растенията, отглеждани в земята, могат да разпрострат корените си по-надълбоко в търсене на вода по време на суша. Докато доматите в контейнера са ограничени от размера на съда, в който сме ги посадили.

Това означава, че растенията в контейнера трябва да се поливат по-често, понякога два пъти дневно, особено при горещо и сухо време.

Сами

Ако живеете в по-южната част от страната, където е по-горещо и има по-малко валежи, можете да си закупите самонапояващи се контейнери, които имат на дъното резервоар за вода. По този начин те осигуряват нужната вода на растенията, когато почвата е суха.

Преполиването обаче също е грешка. Използването на самополиващи се контейнери крие и риск. Защото този вид съдове не отцеждат излишната вода и тя може да се задържи в почвата, особено ако вали дъжд. Това може да доведе до погиване на вашите растения. Така че трябва да се съобразите с особеностите на климата във вашия район. Ако живеете в район със сух климат, тогава самонапояващите се контейнери са добър избор.

Втората грешка е да изберете твърде малки съдове. В началото доматите могат да се развиват добре. Изведнъж обаче те стават слаби, листата им пожълтяват, накрая растението умира, а добитата реколта се състои само от няколко малки доматчета.

Простор

Доматите имат нужда от простор. Те развиват голяма коренова система, която да изхранва плодовете. Колкото повече почва осигурите, толкова по-добре. Това ще гарантира, че растенията винаги ще имат достъп до необходимите им хранителни вещества и вода. Когато отглеждате зеленчуци директно в земята, това не е проблем. Доматите могат да се разпростират колкото си искат надалеч. Когато ги отглеждате по алтернативен начин, те са ограничени от контейнера. Препоръчително е да изберете съд с обем поне 20 литра, независимо от сорта, който сте засадили.

Колци

Третата грешка, която трябва да избягвате, е да не използвате колци или друга подпора. Доматите израстват нависоко, а когато дадат много плод, има опасност да се огънат до земята.

Не само липсата на опора може да доведе до това растенията да се прекършат. Самите контейнери могат да се преобърнат. Това обикновено се случва при силни ветрове. Ако това стане, много от растенията могат да загинат, защото стъблото им се прекършва.

Друга грешка, която да избягвате, е да вадите на открито доматите твърде рано. Не се подлъгвайте, че навън е вече пролет. Доматите са топлолюбиви растения и не могат да понесат студа. Те могат да загинат много бързо. Младите разсади не могат да понесат студени ветрове, силни дъждове, но и директна слънчева светлина. Те имат нужда от достатъчно време, за да се аклиматизират към живот на открито, след като са били отглеждани в парник от семе. За да ги извадите навън, трябва да е минал всякакъв риск от слани, а нощните температури трябва да са над 10 градуса по Целзий.

Тор

И последната грешка, която не трябва да правите, е да не слагате тор. Доматите имат нужда от добро подхранване. Необходими са им хранителни вещества като азот, фосфор, калий, за да растат големи и силни. Голяма грешка е да ги засадите в контейнера и да ги оставите без подхранване през целия сезон. Добра идея е, когато ги засаждате в съда, да смесите с почвата малко компост. Всеки месец добавяйте още компост около стъблото. Използвайте и листен тор, пръскайки го със спрей.