0

Д оматът безспорно е царят на зеленчуковата градина.

Но нещата не винаги ни се получават, както искаме. Най-големият страх на градинаря е да види как доматите му растат здрави и силни, а на следващия ден да види вехнещи растения.

Ето някои причини, поради които можете да имате проблеми с доматите.

Липса на достатъчно слънце

Доматите имат нужда поне 5 часа да бъдат огряти от слънцето всеки ден. Това е минимумът, за да растат и да бъдат здрави. Ако не получават достатъчно слънчева светлина, растежът на растенията ще се забави. Те няма да дадат плод, а освен това ще бъдат податливи на нападения на неприятели и заболявания.

Доматите не обичат много сянката. Препоръчително е да получават слънчева светлина поне 6-8 часа дневно, за да няма проблеми с растежа и плододаването.

Неправилно поливане

Неправилното поливане също може да създаде проблеми. Поливането е от ключово значение, когато отглеждате домати. Спазването на определени правила ще предотврати гъбичните и бактериални заболявания и стресирането на растенията.

Доматите имат нужда от поливки около 2-3 пъти седмично по време на вегетацията. Понякога имат нужда от повече, в зависимост от температурите. Много важно е да не мокрите листата, за да предотвратите заболявания. Така че капковото напояване или поливането в основата са препоръчителни.

Поливайте в дълбочина, така че водата да достига до 15-20 сантиметра, за да може да се напоят дълбоките корени. Недостатъчното и прекомерното поливане може да доведат до разцепване на плода. Кожицата на плодовете се свива и отпуска, което води до цепване. Прекомерното поливане също така може да причини кореново гниене и недостиг на кислород, което води до редица проблеми. Липсата на достатъчно вода пък води до по-оскъден цъфтеж и плододаване.

Неподходящи почви

Доматите предпочитат богати почви, но могат да виреят в почти всеки тип почва, без твърде глинести и компактни. Ако почвата ви е неподходяща, алтернативата е да засадите растенията в контейнери, където аерацията и плодородието лесно могат да се контролират. Почвата трябва да е рохка и да се отцежда добре.

Доматите имат нужда от много хранителни вещества. Затова по време на засаждането е добре да обогатите почвата с компост или друг органичен материал. Липсата на хранителни вещества ще забави растежа, а цветовете и плодовете няма да се формират добре. В същото време преовлажнената почва без дренаж ще доведе до гъбични заболявания и кореново гниене и крайният резултат може да бъде загиване на растението.

Неподходящи температури

Доматите са топлолюбиви растения. Но твърде високите температури имат унищожителен ефект върху тях. За щастие, ако правите допълнителни поливки и ги засенчите с нещо, те ще оцелеят.

Когато формират плодове, доматите обичат топлината. Трябва обаче да ги пазите от слънчев пригор. Той се получава от тази страна на плода, която е изложена директно на слънце.

Високите температури също стресират растението, то може да повехне и да образува по-малко цветове. Доматите трябва да се поливат и да бъдат засенчвани, когато времето е много горещо.

Неподходящо наторяване

Доматите имат нужда от подходящ тор, за да растат добре и да дадат плод.

Избягвайте азотните торове точно преди плододаването, тъй като те ще насочат енергията към развитието на листна маса за сметка на плодовете. Използвайте органичен фосфорен тор в тези случаи.

Избягвайте наторяване директно в корените, защото торът може да ги изгори. Ако внасяте тор при засаждането, той трябва да е смесен с малко почва. Сложете тора на дъното на ямката, след това го зарийте с малко земя. Едва тогава засадете растението.

Когато плододават, доматите трябва да получават подхранване по точната формула, която съдържа необходимите микро и макроелементи: азот, фосфор, калий, калций, магнезий, бор, цинк.

Липсата на тор ще си покаже по лошия растеж, пожълтяване на листата, пурпурни стъбла, оскъден цъфтеж.

Внимавайте обаче да не прекалите с подхранването. Липсата на хранителни вещества създава проблеми с растежа, но прекомерното им внасяне може директно да убие растението.

Първият знак, че сте прекалили с подхранването, е пожълтяване на листата. Това се случва при излишък на азот в почвата – растението не може да абсорбира достатъчно вода. Прекомерното количество азот води до развитие на листната маса и по-малко цветове.