0

30% ръст на участниците в изложението БАТА АГРО 2023 в Стара Загора отчетоха от УС на Българската асоциация на търговците на агротехника тази година.

Изложението за иновации, технологии и срещи на агробизнеса в Стара Загора се проведе от 15 до 19 май. В него участваха 209 фирми от сектора върху повече от 35 700 кв. м изложбена площ.

Тази година освен традиционното участие на български фирми и производители от Европа в изложението се представиха и фирми от Китай, Индия и Аржентина. Посетителите на БАТА АГРО видяха официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях – и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантски услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Важна част от изложението са и фирмите, които предлагат семена, торове и препарати. За тях са отгледани опитни полета с посеви, обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението.

Демонстрации

„Хубавото е, че бяхме на открито и имаше възможност да правим демонстрации с машини и фермерите да направят тест драйф на това, което ги интересува. От няколко години имаме и опитни полета с посеви. Там Българската асоциация на търговците на агротехника чрез свой партньор отглежда есенни и пролетни култури. Правим тази организация за изложителите, които искат да участват с такива опитни полета с посеви, за да покажат действието на своите препаратите, семена, торове. Като приключи едното изложение, започваме организацията на следващото – опитните полета. Така действието им се вижда на място“. Това обясни за „Телеграф“ Ния Чакова, секретар на Българската асоциация на търговците на агротехника.

„Гордеем се, че през годините БАТА АГРО се наложи като най-мащабния форум за земеделие, технологии и иновации в България! Изложението стана професионална бизнес платформа - място за срещи на земеделските производители с представителите на бизнеса за обмяна на опит и идеи за аграрния сектор. Щастливи сме, че отново отворихме врати с широк кръг от изложители и им благодарим за доверието“, коментира Даниел Минев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника.

Близо 1,5 млрд. лева по европейски програми ще могат да ползват българските земеделци, за да обогатят машинния си парк и да развиват модерно земеделие. Това обяви на откриването на изложението БАТА АГРО 2023 служебният зам.-министър на земеделието Тодор Джиков.

Мерки

„По инвестиционна мярка 4.1. на ПРСР ще бъдат предоставени близо 500 млн. лева. Още толкова се очаква да стигнат до земеделците и по инвестиционна мярка 4.2. „До месец ще започне и приемът на документи по Плана за възстановяване и устойчивост. Там имаме 500 млн. лева по 3 направления“, допълни министърът.

„Независимо от обещаните средства по европейски програми, агробизнесът е в най-трудната ситуация от 30 години насам“, коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

„Има забрана на украинското зърно, но към момента това не повлия на цените. Те се определят от международните борси. Имаме над 3 млн. тона хлебна пшеница по складовете в България, 1,3 млн. тона слънчоглед и 1 млн. тона царевица. Нямаме представа къде ще сложим новата реколта“, каза още Върбанов.

Конюнктура

„Годината премина под знака на инфлация, несигурни пазари, огромни разминавания между себестойността на произведената продукция, ценовите нива, сътресения. Достъпът на украинска суровина на свободния европейски пазар без защитните квоти, мита поставиха родните производители пред големи изпитания. Изместванията на пазарите, договорите, контрагентите постави служебния кабинет под изпитание. Един месец преди стартиране на жътвата в България има налични повече от 1,5 млн. тона над това, което по принцип се намира по това време в складовете“, призна зам.-министърът на земеделието Джиков.

Екологичните ограничения, които си постави Брюксел, масираната забрана на огромен брой активни съставки в препаратите за растителна защита увеличиха себестойността на продукцията, която произвеждат земеделците. „Ще имаме сериозен конкурент в лицето на украинските производители и занапред. Необходими са инвестиции, иновации, по-висок добив и правилно съхранение“, допълни зам.-министърът.

БАТА АГРО дава възможност на всичките представители на 209 фирми производители да осъществят контакти, които по-нататък да им осигурят изгодни и полезни и за двете страни сделки.

„Срещаме се с клиенти по препоръка, с наши хора, които продават продуктите. Организираме оглед на полето, правим скици. Тук събираме нужната ни информация, правим уговорки. Получаваме възможност за много и различни канали за контакт с клиентите“, разясниха хора от многобройните шатри. Повечето, ако не и всички екипи, предлагащи своята продукция, бяха международни.

Машини

Сред изложената техника впечатляват дроновете, лидер сред подобните селскостопански машини – 10-литрови и 30-литрови. „Последният е най-продаваният в момента не само в България, но и в цял свят. Носи полезен товар от 30 литра, има система за разпръскване на семена, която вдига до 40 кг. Реално покривната му площ на ден при доза 1 л е над 1000 дка – при 8-часов работен ден“, разкри за „Телеграф“ Андрей Танчев, представител на фирмата изложител.

Новото е, че дронът е снабден с множество сензори, радар за избягване на препятствия. Изключително интелигентен е – има изкуствен интелект в него, който му позволява да съобразява височината, на която работи, вятъра с нагнетяването на дюзите, следи си сам денивелацията на полето, избягва препятствията. Абсолютно автономен е.

За пръв път в България и Европа, въобще тук, бе показана самоходната пръскачка на английски производител. Тези модели досега са се предлагали само във Великобритания. Най-висококачествена пръскачка е - с 4000-литров бункер и 30-метрови криле. Изключително високопроизводителна, тя може да пръска с до 20 км/ч. Оборудвана е с всички модерни технологии за прецизно земеделие – навигация, секционен контрол. Покрива всички модерни изисквания.

Атракция

Най-големият комбайн на пазара естествено привлича вниманието. С верижни ходови части е. Забележително високопроизводителен – с 15-литров двигател и хедер, който може да достигне до 12 метра, с най големия бункер на пазара на зърноприбираща техника.

На БАТА АГРО 2023 можеше да се види и единственият в света трактор, спечелил приз в категорията „Лозаро-овощарски трактор“ за 2023 година, който работи изцяло на метан. Привлича с маневреността и мощността си, както и със своята издържливост. Проектиран е да бъде ползван за овощни градини, лозя.

Немалка част от изложените на БАТА АГРО 2023 машини предполагат електронен контрол. „Когато операторът работи и възникне грешка – от сервиза могат дистанционно да проверят за какво става въпрос“, казаха специалисти.

Цели семейства си избират техника

На изложението не липсваха и хлапета, дошли с родителите си да пазаруват я машини, я някоя полезна дреболия, без която бизнесът няма как да върви. Засякохме мъниците готови за снимка на една от най-авангардните машини.

На въпрос към родителите – земеделски производители от Пловдивско, дали търсят евтино или качествено, главата на фамилията отвърна: “Интересуват ни най-новите и най-добрите.“

Мед от Родопите на фермерския пазар

За втора поредна година съвместно с кооперация „Хранкооп“ в рамките на изложението се организира фермерски пазар.

„Матушеви сме ние, медът ни е от Родопите, от първомайското с. Буково. Всички от фамилията работим – ние със съпруга ми, дъщерята със зетя, снахата, синът – работим семейно. Медът ни е биологично сертифициран и е основно от билки. При нас в Родопите нищо не се сее, но пък е еликсир от билки. Който дойде и опита, не ни отминава“, разказа не без гордост за малкия семеен бизнес на едно голямо семейство от Родопите Мария Матушева.

Всеки ден различни производители представяха своите продукти, така че изложението изглеждаше по-шарено и пъстро, а посетителите имаха възможност да си закупят най-интересни неща – млечни и месни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, вино, арт и занаятчийски изделия, цветя, разсади на билки.

Капкообразуватели, които трудно се запушват

Капкообразуватели, които трудно се запушват – имат ниски изисквания като налягане, впечатляваха посетителите. По-равномерно се напоява полето. Новото според агронома - представител на изложителите Георги Петров, е качеството: „Много от клиентите, за да им бъде осигурена добра цена, предпочитат компромиси с качеството в производството. При нас това е абсолютно недопустимо“. По думите на Петров показаните на БАТА АГРО 2023 техни напоителни машини се произвеждат в 28 страни в Европа. „Всеки продукт се тества така, че има ли проблем, той да бъде намерен в самото му ядро“, поясни агрономът и допълни: „Напояването се оказва все по-лимитиращ фактор в земеделието. Нуждата от храна нараства в световен мащаб и единственият начин да произведем повече, а в същото време да намалим храненото, пестицидите и всичко, идващо като регулации от ЕС, да оптимизираме използваните ресурси, растителната защита на който и да е препарат, няма как да стане без вода. Много земеделци споделят, че неусвояването на торовете е точно поради „игрите“ на климата“.

Фирмите предлагат и обучение

Повечето представители на фирми производители организират специално обучение за оператори на различните предлагани от тях машини. Същото важи и за начина на използването на инвентарите. „Опитът сочи, че технологиите са доста сложни и трябва да има обучени хора, които да ги използват. В противен случай и тук ще възникне дефицит на квалифицирана работна ръка“, обясниха за „Телеграф“ изложители.