0

П иперът се чувства най-добре в горещ субтропичен климат.

Това е многогодишно растение, което може да плододава в топъл климат през цялата година. Няма да загине, докато не бъде попарено от слана. В студено време влиза в покой и през пролетта растежът започва наново. Така че, ако там където живеете, зимата е много мека, можете да покриете през студения сезон и да махнете покривалото през пролетта.

Но независимо в какъв климат ги отглеждате, има растения, които не трябва да садите до пиперките.

Агро Телеграф: Картофите не се спогаждат с краставиците

Такъв пример е слънчогледът. Той привлича опрашители, но също така изпуска химикали от корените си, които забавят покълването на семената на пипера, както и развитието на възрастното растение. Ако засадите пипер твърде близо до слънчоглед, корените му няма да се развият добре. Намерете му място на отстояние от поне 2,5-3 метра, което ще позволи хем пиперът да се възползва от това, че слънчогледът ще привлече опрашители, хем в същото време да се предпази от неговото негативно въздействие.

Билката златна пръчица също привлича полезни насекоми опрашители. Но за съжаление нейните корени също произвеждат химикали, които са вредни за зеленчуците, ако те се отглеждат в близост. 

Вещество

Лавандулата също не трябва бъде близо до пипера. Тя произвежда веществото кумарин, който забавя растежа на културите наоколо.

Резенето няма приятели в градината. Това важи и за пипера. Резенето изпуска феноли в почвата, които също забавят растежа на растенията в близост. Особено податливи на това въздействие са именно представителите на семейство Картофови като пипера и доматите, както и на бобовите като фасула и граха.

Ягодите също крият опасности. Когато те се отглеждат като многогодишно растение, почвата може да се зарази с гъбичното заболяване антракноза. Спорите могат да засегнат както ягодоплодните растения, така и пипера. Те са разпространяват много бързо и засяга също така царевицата, краставиците и доматите. 

Семейство

Картофите са от същото семейство като пипера. Това означава, че ще се конкурират за едни и същи хранителни вещества, а в същото време ще привличат едни и същи неприятели. Податливи са и на сходни болести. Но докато можете да отглеждате пипер в съседство с домати, стига да спазвате определено отстояние, не е такъв случаят с картофите. Това е така, защото в рамките на три-четири месеца ще трябва да разкопаете градината, за да съберете реколтата картофи. А точно по същото време пиперът започва да пониква и ще изложите неговите деликатни корени на риск.

Представителите на семейство Кръстоцветни – зелето, броколите, карфиолът и други, също не са добри съседи на пипера. Представителите на Кръстоцветни произвеждат глюкозинолати и ги изпускат, когато листата и корените се разграждат в почвата. Тези вещества са много полезни за хората, но не и за другите растения.

Овошки

Не е приятно неподходящо растение да провали реколтата ви пипер. Но представете си колко по-неприятно е пиперът да съсипе овошките, които сте отглеждали пет години. Пиперът не влияе добре и не е добър съсед на плодови дръвчета като кайсии, нектарини и сливи. Те са много податливи на бактериални болести, които засягат листата им. А пиперът може да ги пренесе върху овошките. Бактериалните заболявания изсмукват буквално силите на дръвчетата. Те стават податливи на други болести и на неприятели. Така в крайна сметка може да не оцелеят през зимата.

Патладжанът също не е добра компания. Изследвания сочат, че листните въшки го предпочитат и могат да се прехвърлят на пипера, ако е наблизо.

Агро Телеграф: Пикираме доматите при поява на първите листа

Но има и множество растения, които влияят добре на чушките в съседство. Алелопатията е чудесен биологичен метод да се справите с неприятелите в градината и да подобрите качеството на почвата. Растенията добри съседи също така привличат опрашители.

Подходящ съсед за пипера е босилекът. Тази билка е естествен репелент, който отблъсква трипса и листните въшки. Розмаринът, подобно на босилека, има ароматни олиа със силен мирис, които отблъскват неприятелите. Засадете го на около 45 сантиметра от чушките за най-добри резултати.

Миризма

Лукът и чесънът отблъскват вредни насекоми със своята силна миризма. Те изпускат серни съединения, които държат настрана неприятелите. А цветовете им в същото време привличат полезни опрашители, които са естествени врагове на вредните насекоми. Чесънът увеличава ензимите, които разграждат азота и захарите в почвата. Това прави усвояването им по-лесно от пипера.

Туртите и латинките са най-полезните растения в градината, това важи и за пипера. Те привличат полезни хищни насекоми, които са естествени врагове на листните въшки. Привличат и опрашители като пчелите. Действат и като капан за опасните нематоди в почвата.