0

С енчестата градина не е краят на света за градинаря.

Защото има растения, които толерират сянка в една или друга степен.

Всички знаем колко важно е слънцето за растенията. От него те черпят своята енергия чрез фотосинтезата. А от това зависи всичко – растежът, цъфтежът, плододаването. Така че гледайте на своята градина като на соларен парк, а на растенията – като соларни панели. Ясно е, че няма да генерирате много енергия, ако разположите своя соларен парк на сенчесто място. Най-доброто разположение е на място, огрято от слънцето цял ден. Но ако не разполагате с такова, трябва да намерите място с поне 6 часа слънцегреене на ден. Това се отнася и за растенията.

Дори студенолюбивите култури имат нужда от слънчевите лъчи. Но просто предпочитат те да са изложени на тях през пролетта или есента.

Списък

Ето списък с растения, които могат да растат на частично сенчесто място.

Руколата е отличен листен зеленчук за отглеждане в част от вашата градина, която получава малко сянка. Ако обичате салата, тази пикантна зеленина е задължителна. За съжаление с покачването на температурите руколата е една от първите култури, които стават горчиви и отиват за семена. Като засадите вашата рукола там, където ще бъде засенчена през най-горещата част от деня, можете да я отглеждате за по-дълго време.

Цвеклото също е култура, която толерира сянката. Можете да го отглеждате цяла година. Не забравяйте да го засадите есента.

Брюкселското зеле определено е култура за хладно време. То не се справя толкова добре, когато температурите се покачат. Засадете го там, където би получавало поне 6 часа слънчева светлина на ден. То понася известно засенчване. На брюкселското зеле му отнема около 80-90 дни, за да достигне зрялост. Вкусът му е много по-добър, след като е било ударено от лека слана.

Глави

Зелето е друг зеленчук, който е точно на прага да бъде пълен любител на слънцето. То ще се справя добре с шест часа слънце на ден и може да се възползва от малко сянка. При силно слънце външните листа могат да изсъхнат, което ще доведе до по-малки глави. Ако отглеждате зелето си там, където ще има малко сянка през деня, смесете много компост в почвата, за да му дадете тласък с хранителни вещества.

Ако искате да отглеждате моркови, търсете подходящо място във всички сенчести ъгли на вашата градина. Има някои сортове, които се справят добре при по-хладно време и те ще се възползват от защитата на малко сянка. Само не забравяйте, че те все още се нуждаят от поне шест часа светлина на ден. Морковите могат да бъдат малко придирчиви. Тъй като те растат под земята, е трудно да знаете какво ще получите, докато не дойде време да ги приберете. Отделете време, преди да засеете семената си, за да разрохкате земята, където ще ги засадите, да премахнете камъните и да смесите малко органична материя като компост. Ще имате по-малко нестабилни корени. Ако имате почва, която е трудна за обработка, отглеждайте по-къси сортове моркови или помислете вместо това да ги отглеждате в контейнер.

Салата

Марулята също е култура за хладно време, която ще се възползва от малко сянка. Въпреки това, ако тя няма достатъчно слънце, ще се източи. В разгара на лятото обаче ще е трудно да отглеждате маруля. Но това само означава, че вече имате празно място, където да засадите нещо друго. А през есента, когато дните се скъсят, можете да засадите още една реколта, преди да настъпи студеното време.

Грахът също ще се справи с малко сянка. Дайте му нещо за катерене и той ще бъде щастлив. Разбира се, имайте предвид, че катерейки се, грахът хвърля собствена сянка, което може да е идеалното място за засаждане на няколко глави маруля.

Вярвате или не, можете да отглеждате картофи на частична сянка. Ако растенията получават шест часа слънчева светлина на ден, ще получите реколта. Ако никога преди не сте отглеждали картофи, не се плашете. Те са невероятно лесни. Можете дори да ги отглеждате в кофи или чували, където се справят доста добре.