0

Н асекомите могат да напуснат Земята само за един век. Разбира се, някои мушици или мравките ще останат, пише Евгений Арсюхин,автор в www.kp.ru.

Точно така беше очертан проблемът още през 2019 г., когато учените направиха първия глобален преглед на състоянието на ентомофауната (светът на насекомите). В момента има няколко десетки проучвания по света и картината е една и съща навсякъде: популацията на насекомите намалява с приблизително 2% на година. Само след няколко десетилетия ще загубим 40% от видовете. И след един век, както вече споменахме, ще загубим всичко.

И нищо не се е променило след публикуването на този преглед. И не може да се промени.

Земеделие

Основните причини са урбанизацията и развитието на земеделието. Градовете се разрастват и има нужда от все повече храна. Разбира се, пестицидите първо убиват насекомите. Обработваемата земя вече е неестествената им среда, чуждият елемент. Почвата е променена от човека. С други топлинни потоци. С различен растителен състав.

Много видове ще останат без храна. Тези видове от своя страна са храната за други видове. Комарите изчезнаха, лосовете също, въпреки че изглежда, че между тях няма връзка.

Насекомите разрохкват почвата, и нещо повече, заедно с растенията те образуват почвата. Без тях тя е глина.

Опрашват

И накрая, насекомите опрашват растенията. По едно време тази „услуга“ беше оценена на $577 млрд. годишно и това е колко насекоми допринасят за глобалния селскостопански сектор, като опрашват приблизително 75% от видовете култури. Вече видяхме как земеделският сектор плаща за тази услуга. Масовият читател е запознат с този проблем предимно от новините за изчезването на пчелите. Наистина, нещо ужасно се случва с пчелите, особено в Северна Америка. Само половината от видовете земни пчели, които са летели над прериите на САЩ и Канада през 40-те години, са оцелели до днес. Обвиниха за това радиацията от електрическите мрежи и мобилните телефони, но основното, разбира се, бяха пестицидите, за които аграрните компании се опитват да премълчат.

Самоопрашване

Новото изследване на френските учени е удивително. Оказва се, че растенията масово преминават към самоопрашване. Защото вече не могат да разчитат на насекомите. Бяха изследвани специално теменужките, но са събрани данни и за другите цветя.

Само за няколко години явлението самоопрашване се е увеличило с 27%. Има само една причина: растенията „разбраха“, че сега ще трябва да се оправят сами. В крайна сметка растенията нямат съзнание, това е сигурно. Или така си мислим? А системата растение-насекомо е създадена преди стотици милиони години. Но сега това се променя в течение на няколко години.

Около 80% от растителните видове се самоопрашват. През последните 50 години заедно с изчезването на насекомите броят на растителните видове също е намалял пропорционално. В същото време в много растения природата е заложила резервен механизъм и това е самоопрашването.

Основна

Но сега те използват резервната опция като основна. Растенията губят характеристиките, които са създали специално за насекомите. Познавате тези признаци: красивите ярки цветя, специалните „ивици за кацане“, върху които се фокусират крилатите опрашители, но сега те отделят по-малко нектар и цветята вече не миришат. Всичко това вече не е необходимо. И всичко това се свива. Но се развиват другите признаци. Например разстоянието между мъжките и женските „генитални органи“ (да го кажем така) в едно растение е намалено. Прашецът например може просто да се носи от ветреца.

Това е особено поразително, ако вземете за сравнение древните семена (те се съхраняват в специални банки за семената). И да си отгледате теменужки от тях. И ги сравнете с тези, които растат на истинската поляна. Това са по същество различни цветя.

И това е удивителното доказателство, че природата е невероятно издръжлива и е способна да компенсира и най-трудните предизвикателства. Край на проблема?

Но не е точно така

Изглежда, че ние рискуваме малко. Генното инженерство, спонсорът на 8 март, ще ни подари зашеметяващи цветя от оранжериите.

Но всичко е малко по-различно. Тъй като растенията започват да се самоопрашват, те вече не се нуждаят от насекомите. И това е още една причина насекомите да изчезват още по-бързо.

Също така все още нямаме данни, че ябълковите дървета и ранните круши са готови да преминат към самоопрашване. Няма да ядем теменужки. Както казват изследователите, генното инженерство, разбира се, ще ни помогне. Но прогресът в тази посока все още е скромен.

Закърнели гори без птици

И така, имаме закърнели гори без птиците, които нямат какво да ядат. Имаме полетата без цветя и без аромати. Но въздухът е пълен с агресивни видове всеядни насекоми, които заемат празните ниши. Забелязали ли сте, че през лятото има осезаемо повече молци, и то от тези, гадните? Възможно е всичко това вече да е започнало.

Но нека не бъдем песимисти. Да, хората все още не са направили нищо, за да спасят насекомите, а самата тема изглежда глупава и несериозна за мнозина и не напразно виковете за изчезването на пчелите се чуват главно на срещите на разни странни хора като парапсихолозите и екстрасенсите. Но интуицията ни подсказва, че ние, жалките хора, не можем лесно да преодолеем силата на природата. Тя ще знае какво да прави. Дали решението ще се хареса на човек, е друг въпрос.

Превод Павел Марков