0

К огато внесете ново растение в дома си, винаги се учите в крачка. Не може да се мине без една-две грешки, които обаче после поправяте. Но растението, което не толерира грешките, е орхидеята. Ако тя не получава нужните грижи, бързо ще загине или ще отказва да цъфти с години.

Ето какви грешки трябва да избягвате, когато имате такова красиво растение вкъщи.

В никакъв случай не използвайте обикновена почвена смеска, която слагате на другите стайни растения. Всъщност, повечето от тях изобщо не биха се зарадвали на такъв вариант. Причината е, че обикновено растенията, които гледаме у дома, са епифити или литофити – това означава, че растат върху дърво, друго растение или скала.

Почва

Обикновените почвени смески са твърде тежки за тях и задържат твърде много влага около корените, което води до кореново гниене. А корените на орхидеята имат нужда да дишат. Почвата трябва да е съставена от дървесни кори и торфен мъх, които са киселинни и съдържат хранителни вещества, които карат орхидеите да се развиват добре.

Друга грешка е да държите дълго време орхидеята в един и същи съд, без да я пресаждате. Закупените от магазина орхидеи обикновено идват в прозрачна пластмасова саксия с дупки на дъното, сложена в керамична саксия. Това върши работа, само докато растението стигне своето местоназначение – вашия дом. Но в дългосрочен план не е достатъчно, за да се поддържа здравето на орхидеята.

В съда, с който сте я закупили, няма място корените да се разпростират и растат. Ако растението твърде дълго остане в тези саксии, може да се получи преплитане на корените, а впоследствие те да загният, поради липса на въздух. Затова изчакайте орхидеята да прецъфти и тогава я преместете в по-голям съд, където тя ще може да се развива добре.

Съд

Много е важно да изберете съд, който е направен специално за орхидеи. Такива съдове са направени от порозна глина, която помага за регулиране на влагата и въздуха. Те имат много отвори отстрани, позволяващи на корените да растат навън, за да изпълняват по този начин основната си функция – да поемат влага и хранителни вещества от въздуха.

Никога не поставяйте орхидеята на директна слънчева светлина. В природата орхидеите растат в тропически джунгли и дъждовни гори, засенчени отгоре от дебел чадър листа. Те имат нужда от светлина, но тя винаги е филтрирана през навеса на гората, което осигурява златния стандарт при отглеждане на стайни растения – ярка, но индиректна слънчева светлина. Затова изберете на орхидеята такова място, което й осигурява възможно най-много естествена светлина, но никога не я слагайте на прозореца. Това растение трябва да е на поне около метър разстояние от който и да е прозорец. Така, освен че ще го предпазите от директно слънце, ще го предпазите и от течения. Винаги имайте предвид, че няколко пъти годишно трябва да сменяте мястото на орхидеята, тъй като със сезоните се сменя и позицията на слънцето и неговата сила.

Влага

Вероятно сте чули, че орхидеята може да се полива, като сложите кубчена лед. Това е така, но трябва да внимавате ледът да не докосва листата. Корените на растението издържат на студения лед, но това не се отнася за листата и изстудяването ще ги повреди. Най-добрият начин е да поставите кубчетата върху дървесните кори бавно да се разтопяват и да осигурят на орхидеята така важната влага.

Никога не режете въздушните корени на орхидеята. Като епифит с тях тя се закача към други растения, върху които се развива. Но въздушните корени имат и друга роля – да приемат влага и хранителни вещества от въздуха.