0

В ърховото гниене на доматите е проблем, който може да стресира всеки градинар, особено ако е начинаещ. След като месеци наред сте треперили над растенията, сега вече е време да прибирате реколтата. Много е неприятно обаче точно тогава да видите, че на върха на плодовете се е образувало меко тъмно петно. Това обаче не бива да ви притеснява много, защото проблемът може да бъде решен сравнително лесно.

На първо място е важно да знаете какво точно представлява върховото гниене и как да го различите. Много градинари веднага посягат към калция, най-често под формата на натрошени яйчени черупки. Това обаче няма да реши проблема, защото този елемент може да го има в почвата, но растението да не го усвоява.

Проблем

Върховото гниене е физиологичен проблем, който засяга доматите и други видове растения. Успокояващото е това, че то не се причинява от заболяване, причинено от патогени или неприятели. Свързано е с условията, при които се отглеждат растенията.

Физиологичният проблем може да се различи лесно. Появява се по време, когато плодовете са на половината от своето развитие. Кафеникави, вдлъбнати воднисти петна се виждат на външния край на плода. Те бавно се разрастват с времето, като могат да обхванат от една трета до една втора от домата. В началната фаза гниенето е сухо, но впоследствие се развива вторично заразяване от гъби, причиняващи мокро гниене

По някое време тези меки петна започват да се втвърдяват. Стават черни и образуват груба текстура. Останалата част на плода изглежда напълно нормална. Както бе споменато, върховото гниене не се причинява от неприятели, а е белег за дефицит на калций.

Вещества

Доматите имат нужда от широка гама хранителни вещества, за да бъдат успешно отглеждани. Азот, фосфор и калий са основните сред тях. Те се наричат макроелементи. Но има и микроелементи, които също са важни за доброто здраве на растенията.

Сред най-важните от тях е калцият. По време на вегетацията доматите имат нужда от много калций, за да плододават. Когато този елемент липсва, се засягат функциите на растението, което води до поява на гниещи петна на върха на плода. За да бъдем по-точни, функциите се засягат на клетъчно ниво. Липсата на калций засяга мембраната на плода - тази част, която съдържа всички важни частици вътре в клетката, причинявайки тяхното подуване. Това подуване уврежда клетките и тъканите на домата.

Грешка

Когато градинарите чуят, че има дефицит на калций, те си представят, че върховото гниене е проблем, свързан само с почвата. И съответно започват да я подхранват, смятайки, че така ще решат въпроса. В същото време в повечето случаи почвата съдържа достатъчно калций, за да се развиват добре доматите без допълнително подхранване.

Затова се смята, че причината за върховото гниене всъщност е неправилното поливане. Растенията усвояват хранителните вещества чрез водата. Когато доматите не се поливат редовно по време на вегетацията, калцият не стига до плодовете, където е необходим, и това причинява гниенето.

Има и други причини

Има и още няколко причини, поради които доматите може да не абсорбират добре калция в почвата:

  • Неправително торене. Дисбалансът между хранителните вещества като излишъкът от азот или магнезий не позволява на доматите да абсорбират достатъчно калций;
  • Ниски температури. Доматите са топлолюбиви растенията и абсорбират по-малко хранителни вещества, когато е студено;
  • Неправилно pH на почвата;
  • Излишък на соли. Предозирането с торове или поливането с вода с лошо качество води до наслояване на соли в почвата, което уврежда корените и ограничава абсорбирането на нутриенти;
  • Конкуренция. Когато растенията са насадени твърде близо едно до друго или в близост до други растителни видове, те ще изразходват много по-бързо водата и хранителните вещества, което ще доведе до дефицит;
  • Увреждане на корените. То може да се причини от градински инструменти или при изкореняване на близкостоящи растения и да доведе до намален прием на калций.

Иска се редовно поливане. Как да се справим с проблема?

Поливайте редовно. Неправилното напояване е най-честата причина за поява на върхово гниене. Редовното поливане е важно както за решаване на проблема, така и за неговата профилактика. Поставете си за задача да поддържате почвата постоянно влажна по време на вегетацията. Нагласете графика за поливане според условията на околната среда. Винаги напоявайте по-често при високи температури. Никога обаче не поливайте, ако горният слой на почвата е все още влажен. Преовлажняването също ще спре абсорбирането на водата от корените.

Ако обаче смятате, че поливате правилно, трябва да търсите проблема на друго място. Направете тест на почвата. Ако е налице дефицит на калций, подхранете с течен тор, докато нивата се балансират. Ако е проблем нивото на pH, добавете сяра или варовик, докато тя стане леко киселинна, с ниво на pH около 6,5.