0

К огато се съхранява правилно, семената на пипера могат да останат жизнеспособни за до 25 години.

Но в повечето случаи, по-реалистичния срок е 2-5 години, за да се запази добра норма на покълване.

Колкото повече остаряват семената, толкова по-малко вероятно е те да покълнат. Съхранявайте ги на сухо, хладно и тъмно място. Помнете, че семената са предназначени за засяване, така че не отлагайте това дълго. Разбира се, може да засеем и по-стари семена на възраст няколко години, тъй като те също ще покълнат. Но имайте предвид, че нормата на покълване ще бъде по-ниска. Така че не очаквайте това да се случи с всяко семе.

Влага

За да се случи покълването трябва да държите семената на пипера постоянно влажни. Температура 27-32 градуса по Целзий е идеална за успешно покълване. Можете да използвате нагреватели за разсад, за да повишите температурите. Не е добра идея да се опитвате да произведете разсад в неотоплена стая или парник, тъй като температурите могат да паднат и това да намали шансовете за покълване. Веднъж покълнали, прореждайте разсада, така че растенията да не са твърде на гъсто. Пиперът по принцип покълва за 7-10 дни. Има сортове много люти чушки, при които това отнема 4 до 6 седмици.

Пиперът обича топлото време. Така че да го държите на закрито докато времето се затопли до 15-21 градуса през нощта е много важно. Пиперът е много чувствителен на слана. Растежът им спира при температура под 10 градуса или в студена почва.

Грешка

Много често срещана грешка е разсадът да бъде преполиван. Градинарите често я допускат. Но пиперът не обича корените му да подгизват във вода. Така че почвата трябва да изсъхва между две поливания. Използвайте почва с добро дрениране и съдове с множество дренажни дупки. Ако видите, че листата на разсада пожълтяват и клюмват, това е знак, че почвата е преовлажнена.

Прищипете първия цвят на пипера. По този начин ще насърчите растението да насочи енергията си към развиване на по-силни корени и на листната маса. Така по-късно ще добиете по-богата реколта.

Веднъж покълнали, можете да стимулирате разсада да се развива по-силен, просто като го четкате с ръцете си нежно всеки ден. Можете също така да сложите вентилатор, който да духа върву разсада за няколко часа дневно. Това ще помогне срещу преовлажняването, често срещано заболяване на разсада, което кара растенията да изсъхват и умират след покълването.

Закаляване

Готовият разсад трябва да се закали преди да се засади на открито в градината. Това означа, че трябва да го изнасяте навън за няколко часа на ден. Бавно удължавайте срока, докато разсадът не остане на открито за цял ден. После го оставете за през нощта, а може и за период от една седмица до 10 дни. Така растенията ще се аклиматизират към условията навън, слънцето, вятъра и т.н. Това ще им спести шока, когато бъдат пресадени в градината.

Осигурете слънчево място на пипера в градината. Той трябва да получава директна слънчева светлина в продължение на 6-8 часа дневно.

Не използвайте много азот

Пиперът не обича прекалено обилното торене. Можете да използвате балансиран изкуствен или органичен тор. Препоръчва се да обогатите почвата и с направен у дома компост. Избягвайте торове с високи дози азот. Азотът ще стимулира образуването на листна маса, но ще получите по-малко пиперки.

Засадете много цветя

Опрашването е ключът към успешна реколта от пипер. Растението се самоопрашва чрез вятъра, но насекомите могат да бъдат много полезни. За да привлечете пчели и други полезни насекоми, засадете край пипера много цветя. Не използвайте пестициди. Отглеждайте пипер на място с добра циркулация на въздуха.