0

-Г-н Ленмар, от колко време сте в България?

-Преди две години пристигнах в България, по-точно тук съм от август 2021 г. Преди това съм бил в много страни като Швейцария, Австралия, Чехия.

-Какво е общото между България и Алжир?

-Мисля, че има много общи неща и особено история, която се корени в петдесетте години на ХХ век в борбата на Алжир за независимост. Тогава българският народ и държава много ни помогнаха и ни поддържаха в тази борба. България продължи да ни подкрепя и след като извоювахме своята независимост.

-Как?

-Вашата страни ни подкрепяше с експерти, които работеха в Алжир и построиха много пътища и сгради.

-Какво очаквате от България сега? С какво могат да си сътрудничат двете страни?

-Мисля че България има няколко области, които са много добре развити и ни интересуват. Те са фармация, хранителна индустрия, особено високи технологии.

-А какво може да предложи Алжир?

-Алжир, както знаете, е голям производител на петрол. Най-големият ни износ е в областта на газа и петрола. Но от края на деведесетте години имаме нова политика да има диверисификация на износа.

-Ние не получаваме петрол от Алжир. Испания и Франция ли са вашите най-големи клиенти?

-Много страни купуват от нас, Алжир изнася не само за Франция и Испания, но и за Италия от страните на ЕС. Но нашата политика вече не е само да продаваме петрол. Затова сега се стремим експортът да не бъде само в петролни суровини, а ще се опитаме да изнасяме земеделски и хранителни продукти.

-Какви земеделски продукти?

-Земеделието доста време беше изоставено. нямаше интерес от страна на младите. Сега вече имаме оранжерии и насаждения дори и в Сахара. Климатът ни позволява да произвеждаме различни зеленчуци през цялата година.

-Как в пустинята Сахара постигате това производство?

-Мисля че в много страни имат модерно технологии, използваме опита на други държави и сътрудничество между страните в областта на модерното земеделие.

-Позната ли е България днес в Алжир, близо седемдест години след събитията, за които разказвахте?

-Мисля, че България е добре позната, първо с помощта, която оказа на Алжир тогава, а това означава, че алжирският народ никога няма да забрави за подадената ръка. Страната е позната и защото сега има много семейни връзки, които са създадоха между български и алжирски граждани. Има много смесени бракове и в България, и в Африка.

-Вероятно с българите, които са работили там?

-Мисля, че те са повече от алжирските студенти, които са учили тук, в България.

- Голяма част от вашата интелигенция е получила образованието си в България ли?

-Да.

-Какви специалности предимно?

-Най-вече инженерство.

-Кои са знаковите проекти, които България е осъществила в Алжир?

-Българско участие е имало основно през 70-те и 80-те години на миналия век, тогава бях още млад, но зная, че има доста проекти в строителството, пътно строителство и други сектори. Има и много българи архитекти, инженери, лекари, преподаватели в университета, които са работили при нас.

-Алжир ли е мястото на действието на „Малкия принц“ на Екзюпери?

-След като става дума за голямата пустиня, значи това е алжирската пустиня Сахара. Все пак Алжир е най-голямата африканска страна.

-Сигурно вече има много възможности за туризъм във вашата страна. Развива ли се страната в тази посока?

-Алжир има много туристически агенции, които предлагат пътешествия дори в Сахара.

-Къде трябва и кое е най-важното да се види в Алжир?

-Това е най-голямата страна в Африка. Алжир може да бъде посещавана през цялата година, имаме планини, които имат сняг, имаме пустиня, море, с две думи за няколко дни можете да преживеете едновременно всички сезони на годината.

-Какво бихте искали да кажете в заключение?

-Много благодаря за това интервю. Вярвам, че между двете страни ще имаме добро сътрудничество и че нещата ще вървят все по-нагоре.

Денят на Африка

Интервюто е взето в Деня на Африка в София, който бе възстановен след двегодишно прекъсване заради пандемията от Ковид. Денят се празнува в цял свят във всички страни, където африканските държави имат посолства.