0

Щ е режат субсидии на фермерите, ако не осигуряват работниците, които наемат. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Събев

по време на тържествено събрание на членове на Федерацията на земеделския синдикат в земеделието /ФНСЗ/ с председател Валентина Васильонова. Това е така наречената социална условност, която България задължително ще въведе от 2025 г., а вече има страни от ЕС, при които започва да действа от следващата година.

Целта е за достойно заплащане и осигуряване на работниците в сектора, клауза, за която огромна заслуга имат от EFFAT(европейската федерация на профсъюзите в земеделието и селския туризъм) и ФНСЗ.

Съвети

Националната служба за съвети в земеделието ще съветва производителите как по-добре да изпълнят изискванията относно проверките от Главна инспекция по труда, за да отговорят на всички законодателни изисквания и да представят по-добри условия за труд. През октомври пък ще има среща със синдикатите в земеделието за проблемите на пазара на труда в селското стопанство. Не можем да си позволим да губим повече хора в науката и не можем да заменим живата работна ръка изцяло с роботи, каза Събев. Той даде пример с изследване, което е установило, че кравите и други животни дават по-малко мляко, ако няма хора около тях.

Ниско заплащане

Ниското заплащане на хората, които работят в сектора, важи не само за фермите, но и за държавните структури, които ги обслужват. Гори, напоителни системи, Агенцията за борба с градушките, Агенцията за рибарство и аквакултури, Агенцията по храните, Селскостопанска академия. Събев каза, че не можем да си позволим да продължаваме да губим учените си, особено във време, когато промените на климата са факт. Той изтъкна, че земеделски стопани вече споделят, че семената, които са закупили от нашите институти, са се оказали по-издръжливи във време на суша и проливни дъждове. Причината е, че селекциите са съобразени с нашите условия.

Безпрецедентни

Факт е, че тази година земеделският синдикат извоюва 27% увеличение на заплатите в сектора, и то в държавните структури. Това с гордост, обяви Валентина Васильонова. За това се борим от дълги години и накрая успяхме, направихме го заедно всички, с братска солидарност, подчерта вдъхновено Васильонова. От скоро вече има 100 души членове на земеделския синдикат в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас, което до този момент се е смятало за напълно невъзможно. Новите членове ще настояват за заплащане и уреждане на отпуски, допълнителни часове работа и др.

Работещи бедни

Въпреки извоюваните увеличения като цяло заетите в държавните агенции и институти могат да се нарекат работещите бедни. Според Васильонова допълните пари тази година всъщност всъщност е закъснялото увеличение след задържането в последните две години.

Така например в момента средната заплата в БАБХ след увеличението е 1780 лв., но е под средната от 1870 лв. за държавното управление. А това е контролен орган. По принцип стопанствата с икономическа дейност като рибните и горските са в по-добра ситуация и от 2021 г. при тях средната заплата е 1550 лв. Агенцията по градушки е по-назад, а по информация на „Телеграф“ от няколко години Румъния предлага по няколко хиляди евро заплати на български експерти в сферата, за да запълни липсата си на кадри.

Стрелци

С едни от най-ниските заплати в сектора са стрелците по ракетните площадки, а след колективния отпор и акции постигнахме средна заплата от 1004 лв. в агенцията, каза Васильонова. Не може тези висококвалифицирани специалисти като физици и метеоролози да работят със средна заплата от 1000 лв., каза Светла Василева, почетен член на федерацията и бивш председател. Тя изтъкна, че това е повече от обидно, при положение че скоро минималната работа заплата ще стане 850 лв. Василева обяви, че за следващия бюджет от ФНСЗ ще настояват за увеличение на заплатите с още 20%.

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Европарите трябва да се разпределят справедливо

Две неща са важни в сектора на земеделието за предстоящия програмен период на ОСП. Това е въвеждането на социалната условност, което е свързано с осветяване на работната ръка в сектора, битка, която се води на ниво EFFAT (европейската федерация на профсъюзите в земеделието и селския туризъм), а ние изцяло ги подкрепяме. Другото е разпределението на европейските субсидии. Това заяви Пламен Димитров, лидер на КНСБ на събранието на Федерация на независимите синдикати в земеделието ФНСЗ, които са част от големия синдикат. Ние искаме заедно да кажем, че механизмът, по който се разпределят средствата в ОСП, трябва да бъде променен. Не може да продължи тази концентрация на средства в малко ръце, тази практика стигна до неприемливи размери, подчерта той. Вярваме, че общото решение идва с новия програмен период и тези 7,5 млрд. евро, които се очаква да влязат в българското селско стопанство, да се разпределят с по-голяма справедливост и със социалната условност, която да гарантира осигурителни плащания и доходи на наетите работници в сектора, изтъкна той.

Другото много важно е нарастващото разбиране от основните политически партии, с които сме разговаряли, е за осветяване на сектора и борба с всички незаконни и спекулативни прекупвачи. Всички подчертаха тревожно, че няма обяснение как така от продажната цена на земеделски продукти на пазара само 15-20 процента стига до фермера. Тоест огромна част отива при прекупвачите и търговците и вярваме, че в новия програмен период тази практика да се прекрати.

Искаме управляващите да знаят, че ще се борим от Нова година минималната работна заплата да стане 850 лв.