0

М ного градинари се опасяват, че са изпуснали момента да засадят чесън. Всъщност възможно е това да стане и пролетта.

Чесънът е геофит – това са растения, които се развиват от подземен орган, в случая луковица. Много геофити имат нужда да бъдат изложени продължително време на студ, за да се задейства процес, наречен яровизация. Точният механизъм не е разкрит, но студеното време предава сигнал на луковицата да започне образуване на цвят, образуване на нова луковица или и двете. Чесънът е геофит, който трябва да претърпи яровизаци. Ето защо го засаждаме през есента.

Календар

През септември и октомври градинарите засаждат чесън, за да може да се образуват нови корени, преди да се установи студеното време. След това растението влиза в период на покой. Ензими или протеини дават сигнал на луковицата да се раздели в много скилидки.

Можете обаче да излъжете майката природата и да засадите чесъна през пролетта, ако сте пропуснали момента на засаждане през есента. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

За да наподобите зима, можете да сложите чесъна за разсаждане в хладилник за няколко седмици. Съхранявайте го в буркан с капак или в двоен книжен плик. Изберете място в хладилника, където чесънът няма да изсъхне, но няма и да плесеняса. Най-добре е на най-долния рафт.

Продължителност

Добре е да дадете на чесъна възможно най-продължително „зимно“ време. Дръжте го в хладилника за поне две седмици. След това го засадете веднага щом земята вече може да се обработва.

Какво обаче да правим, ако пролетта напредне?

Все още можете да засадите чесън, който не е минал през процедурата в хладилника. Естествено, главите, които ще получите, ще бъдат много по-малки и няма да могат да се разпадат на скилидки.

Затова е важно да засадите чесъна през пролетта възможно най-скоро. За да можете да му дадете достатъчно време да расте и да се развива.

Меки

Чесънът има твърди и меки сортове.

При твърдия се образува твърдо стъбло, а люспите се обелват по-лесно. Той е много студоустойчив.

Мекият чесън се развива добре на места с меки зими. Именно той е подходящ за садене през пролетта, тъй като не е нужен дълъг период на студ, за да образува скилидки.

Именно меките сортове са тези, които виждаме в магазините, защото се съхраняват по-добре. Ако нямате достатъчно време, можете да държите главите само една седмица в хладилника.

Първото нещо, което трябва да направите преди засаждането, е да проверите главите. Махнете скилидките, които са омекнали или плесенясали. Скилидките трябва да са твърди.

Процедура

Разделете главата на отделни скилидки. Опитайте се да оставите върху тях люспите, които ще ги пазят в земята. Засадете всяка скилидка с корена надолу и върха нагоре. Преди засаждането поръсете почвата с дървесна пепел – тя ще осигури калий, който ще помогне да се образуват големи луковици.

Засадете всяка скилидка на дълбочина на 7-12 сантиметра. Не правете грешката на някои градинари да засаждате чесъна твърде плитко.

Разстоянието между скилидките трябва да бъде 14-15 сантиметра. Чесънът не обича да бъде твърде на гъсто. Дайте му пространство, за да развие добри големи луковици.

След засаждане на всяка скилидка леко притеснете почвата отгоре. Полейте добре. Влагата ще помогне на скилидките да развият корени.