0

Л едената зима не пречи да се радваме на цветна и ароматна еуфория. Сега е моментът да си я осигурим, защото дойде времето да засеем очарователните невени, петунии и астри, напомниха майстори градинари.

Старт

Началото се поставя с осигуряване на семенцата на цветята. В момента може да си купите 1 комплект от 55 пакета със семена от различните цветя за 20 лв., показа проучване на „Телеграф“. След това трябва да подготвите сандъчетата, които ще бъдат новият дом на цветята. Всяко растение си има различни особености при поставянето на семенцата, поливането и грижата.

Подготовка

Семената на астрата се засаждат от средата на февруари до средата на март. Първо подгответе специални саксии, както и почва. Сандъчетата им трябва да са високи поне 5 см, а дебелината на грунда – 3-4 см. Почвата за разсад е от пръст, органична тор и пясък в равни количества. Към тях се прибавя дървесна пепел. Количеството е на 1 кофичка пръст - 1 чаша пепел. Задължително полейте готовата почва със слаб разтвор от калиев перманганат. Така ще предотвратите често срещания досаден проблем с появата на гъбички по домашните растения, съветват експерти. Време е и за същинската част – поставянето на семенцата. За целта оформете бразди с дълбочина от 2 см. След като поставите семенцата, посипете тънък слой от почвата върху тях. Добре е да покриете сандъчетата с найлон. Дръжте ги на температура около 20 градуса и след 10 дни ще покълнат. Астрите не са претенциозни цветя, но внимавайте да не ги преполивате.

Рано

Невенчетата също може да засеете отсега. Колкото по-рано, толкова по-скоро ще ви радват с цветовете си. Ако искате да цъфне за 8-и март, побързайте и си купете семенца. Подходящи могат да са не само саксии, а и кутии, твърдят експерти. Почвата, подходяща за него, може да купите от всеки цветарски магазин, като се добавя пясък. На дъното се слагат и натрошени камъчета. Хубаво е да я дезинфекцирате със специален разтвор. Любопитно е да знаете, че невенът се яде и е ефектна добавка към салати.

Почва

Тънкост при петуниите е, че почвата за отглеждане на този вид цветя, която продават в магазините, изобщо не е препоръчителна. Специалистите обясняват, че тя е прекалено тежка за фините и малки семенца на петунията и е възможно да не успеят да покълнат. Затова попитайте за специален торф за разсади и използвайте него. Той е подходящ за засяване на семена и при отглеждане на млади растения. Фината му структура не наранява кълновете и крехката коренова система и спомага за правилното развитие на растенията от най-ранна фаза, изтъкват експертите. След като сте напълнили саксията с торфа, полейте гнездата, които предварително сте оформили за семенцата и заравнете повърхността. Внимателно поставете по едно семенце във всяко гнездо, като леко го притиснете към торфа. Семената на петунията са много малки и не трябва да се зариват, предупреждават специалистите. Полейте не с лейка, а с пулверизатор. Не трябва да са на директна слънчева светлина и не бива да се преполиват. Очаквайте да покълнат за малко повече от седмица.

Доматите и карамфилите са враг

Астрата е изключително подходяща и за открити пространства. Градинката пред къщата ви или дори пред блока е подходящо място за пъстрите цветове. Важно е да знаете обаче, че изборът на мястото, където ще ги отглеждате, е ключово. Доматите, картофите, карамфилите и гладиолите са най-големият враг на астрата. Затова никога не я поставяйте в близост или в почва, където тези растения са били предшественици, съветват опитните градинари. Добри приятели на астрата са невенът и многогодишните треви. На едно и също място астрите могат да се отглеждат до 6 години. Отново на същото място можете да сложите астри едва след 4 години. Цветята спокойно понасят както полусянка, така и ярко слънце. Най-добре е да се избере място, което да е защитено от вятър и дъжд.