0

Б раншови организации от сектор „Храни“ поискаха спешна промяна на правилата, по които Националната агенция за приходите осъществява фискален контрол.

Проблемът идва от това, че в началото на годината влязоха промени в Наредба 5 на финансовото министерство, които въвеждат задължително предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск. Огромна част от земеделската продукция, храните и напитките са именно в този списък.

Недоволството ескалира в протести на производители на грозде и вино от Бургаска област. Няма как да претегляме гроздето още в лозовите масиви, там няма ток, нито равни места, където кантарите да бъдат нивелирани, коментира пред „Телеграф“ шефът на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

Писмо

Продължението на протестите дойде в петък с писмо, адресирано до служебния премиер Димитър Главчев, финансовия министър Людмила Петкова и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. То бе подписано от 14 браншови организации в сектор „Храни и напитки“: Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национална асоциация на млекопреработвателите, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Национална лозаро-винарска камара, Сдружение на производителите на масла и маслопродукти, Сдружение „Храни и напитки България“, Съюз на българските мелничари, Съюз на пивоварите в България, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Съюз на производителите на захар и захарни продукти, „Спиритс България“ – Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. В писмото си браншовите изтъкват, че „въведената регулация представлява само допълнителна и ненужна административна тежест, а в някои случаи и неизпълнима”. Те настояват за спешни промени в законовата и подзаконовата уредба за фискалния контрол, за да се гарантира продоволствената сигурност на страната чрез осигуряване на нормални условия за работа на бизнеса.