0

А роматните растения и етеричните масла могат да бъдат истински щит срещу кърлежи, комари и всякакви насекоми, които ни застрашават. Можем сами да си направим спрей или мехлеми с тях, ако се налага да влизаме в тревни площи, които не са третирани. Можем да се защитим с тях в селската си къща или на вилата, ако капнем няколко капки в дифузер. Ако не притежаваме такъв, може да се използва аромалампа или просто да капнем капки във вряща вода. Със сигурност този щит от аромати ще отблъсква насекомите.

Няколко часа

В интерес на истината и в аптеки и дрогерии се продават такива препарати, повечето от които са с високо съдържание на етерични масла и не са особено скъпи. Предупреждението е, че действат няколко часа и след това отново трябва да третирате ръце, крака и оголени части от тялото.

Здравец и индрише

Друго превантивно средство е да засадим в двора лавандула, в Южна България вероятно би могла да вирее и лимонова трева, изобилие от здравец и индрише, които притежават сходен аромат и съдържат едно и също вещество, което действа срещу насекоми. В случай на нужда и не разполагаме с друго средство, можем да стрием няколко стръкчета и да натрием кожата си. Между другото маточината, босилекът също биха могли да помогнат.

Най-ефикасни

Според ароматерапевтите най-ефикасните етерични масла срещу насекоми, оси, комари, включително и кърлежи, са на първо място лавандулата, лимоновата трева, цитронелата, която е почти със същите свойства, но и индрише и здравец. Особено полезни са от карамфил и канела, които притежават също противовъзпалителни свойства, а карамфилът сдъвкан действа отлично и срещу зъбобол.

Дифузер

Когато се използва дифузер, най-добре е да се смесят няколко масла, като преобладаващото е лавандула. По принцип е добре да се пуснат цитронела, лавандула и лимонова трева. Преди да излезем сред тревите, се напръскваме или намазваме обилно. Няколко часа ще ни пазят.

Олио

В случай на сърбеж при ухапване разтваряме няколко капки масло от лавандула в масло от слънчогледово олио и мажем местата. Водата от лавандула и роза Дамасцена успокояват зачервяване. Водата от лайка също. При обрив последната действа много добре, както и маслото от синя лайка. Лавандулата сваля температура.

Спрей от чаено дърво

Една от рецептите, по която може да се направи спрей срещу ухапване от кърлежи, е следната. Необходими са около 100 мл дестилирана вода и в нея се разтварят по 10 капки масло от лавандула и кедър и се прибавят по 5 капки от евкалипт и лимонова трева. Хората, които не могат да търпят мириса на лимонова трева, могат да не я прибавят към сместа. В краен случай само дестилирана вода и масло от лавандула са достатъчни. Или дестилирана вода и масло от карамфил и канела.

Живовляк или алое срещу отоци

Листата от живовляк, който си расте на воля във всяка градина, могат да се ползват срещу оток при ухапване или нараняване. Късат се няколко, смачкват се и се налагат върху нараненото място. Живовлякът изсмуква гнойни подувания, ако от него се направи лапа. Също може да се приложи при ухапване от оси или пчели.

Другият лек е алоето, което в Африка веднага се налага при рани при убождане от морски таралеж. Разрязват се листата и се издълбава с лъжица сърцевината и се налага върху пострадалото място. Може да му се постави и бинт или марля. Или просто да се притисне с ръка и облекчението идва.