З имата идва и изниква въпросът – как да подготвим градината за студения сезон.
Ето някои важни задачи.
Крехките зеленчуци не понасят замръзване и трябва да се приберат, преди да падне слана. Това включва домати, тиквички, грах, боб, тикви. Изкоренете тези растения и приберете всички остатъци от реколтата. Ако растенията са болни, или ги изгорете, или ги изхвърлете в боклука. Не оставяйте заразени растения в градината и не ги поставяйте в компостна купчина. Издръжливите зеленчуци понасят силни студове (обикновено -2° до -4°С) и могат да бъдат оставени в земята. Често имат по-добър вкус след лека слана.
Брюкселското зеле може да остане в земята. Заровете растенията до върховете им в сено или листа в края на есента, след което откъснете малките кълнове, ако е необходимо през зимата.
Зеленчуците като кейл стават малко по-сладки през есента и зимата, когато са докоснати от слана. Броколите и спанакът също могат да оцелеят през зимата без никаква защита.
Чесънът се засажда през октомври или ноември и презимува за лятната реколта през следващата година.
Студ
Полуздръжливите зеленчуци понасят леки студове (обикновено 0° до -1,5°С). Много от тези малко по-чувствителни култури се нуждаят от защита, като например студена рамка или плаващо покритие на редовете. Другият вариант да ги приберете, преди да са настъпили силни студове.
Зелето може да издържи на леки студове, но външните листа могат да се повредят или да станат жилави (обелете ги, преди да използвате останалата част от зелката).
Руколата, празът, карфиолът могат да умрат, когато не са защитени по време на периоди на екстремни зимни студове. Една проста покривка за редове може да помогне.
Моркови
Кореноплодите (като моркови, ряпа, цвекло, ряпа и пащърнак) могат да останат в градината след слана и да бъдат извадени в добро състояние по-късно, но ги изкопайте и съхранете преди земята да замръзне.
Картофите също могат да останат в почвата, но не трябва да се оставят на повърхността на земята за никакъв период. Изкопайте и извадете картофите на сухо, топло място, далеч от слънцето, за да оставите кожата да се втвърди за съхранение. Изсушете на един слой и периодично обръщайте. Това отнема около две седмици. Внимателно отстранете видимата мръсотия от картофите, но не ги мийте - кожата им ще стане твърда за по-дълго съхранение през зимата.
Покрийте лехите със стар килим
Добре е да добавите компост през късната есен, за да оставите почвата да поеме тези хранителни вещества през зимата. Добавете няколко сантиметра компост или тор върху лехите си преди земята да замръзне. След това сложете лек слой слама или мулч, за да предотвратите ерозия на почвата, измиване на хранителни вещества и развитие на плевели. Друг вариант е да засеете покривни култури като зимна ръж, за да подобрите почвата си.
За зеленчуковите градини друга възможност е просто да покриете градинските си лехи със слой картон или дори стар килим, оставяйки ги на място през зимния сезон, докато не сте готови да засадите през пролетта. Това ще убие съществуващите плевели и ще потисне покълналите семена.
София Симеонова