0

С наближаването на март идва време да засеем спанак, репички и моркови. Изчакайте да минат най-големите студове и подготвяйте почвата. Хубаво е да засеете спанака в края на февруари и началото на март, за да имате повече добиви, съветват майстори градинари. Тогава сложете и репичките. След 20 февруари идва и моментът на морковите. С тях също не трябва да закъснявате, ако искате хубава реколта.

Покривка

Задължително си пригответе агротекстил, с който да покриете посевите, за да ги предпазите от студа. Правят се специални тунели от фолио, под които се поставят семенцата на листните зеленчуци, репичките, морковите, праза, магданоза. Перфорираното покривало помага да се ограничи изпарението на водата от горния слой на почвата. Спанакът се сее или на редове, или разпръснато. Необработените семена се накисват във вода при стайна температура за 20-30 часа. Семенцата трябва да се изсушат преди сеитбата. Важно е браздичките да не бъдат дълбоки, предупредиха специалисти. Хубаво е редовете да са на разстояние около 16-17 см. Според експерти не трябва да се сеят повече от килограм и половина семена на декар. Първите издънки се появяват след 6-8 дни. За семената от моркови ще ви трябва малко по-голямо разстояние – около 20 см. Отгоре поръсете оборски тор и леко заравнете.

Плевене

След като засеете зеленчуците, трябва редовно да ги плевите, тъй като рискувате да загубите реколтата. Важно е и да поливате редовно. Градинарите споделят, че е добре да съчетаете отглеждането на зеленчуците, като се съобразите с вида им. Магданозът и марулята например са идеално съчетание, както и морковите и репичките. По този начин едните ще покълнат по-рано от другите и така ще сигнализират точно къде са посевите. Това значително ще улесни отглеждането и поливането им, обясниха специалистите.

Събиране

При правилни грижи може да имате реколта от спанак през април или май. Ранните зеленчуци образуват сравнително бързо листната си маса и засети сега може да си похапвате от тях през ранната пролет. Листата на спанака трябва да се берат задължително преди обед, тъй като тогава зеленчукът има най-високо съдържание на витамин С. Същото важи и за останалите зеленчуци. Ако ги съберете сутринта или най-късно преди 12 часа, ще запазите максимално полезните им свойства, твърдят майстори градинари.

Слънцето е задължително

Спанакът обича слънце. Да бъде на светло е задължително условие при отглеждането на полезния зеленчук. Мястото, където е засят, трябва да бъде предпазено от силни ветрове. Въпреки тези изисквания спанакът, както и марулята, лукът и репичките, са студолюбиви растения. Те виреят при неблагоприятни условия и през зимата. За да получите добра реколта, трябва да им осигурите хубава почва. Подходящи са глинесто-песъчливите или песъчливо-глинестите, които имат неутрална pH.

Пазете реколтата от мухи и въшки

Морковените мухи и въшките са най-големите врагове на оранжевия зеленчук. За да ги предпазите от тях, засейте ги по-рано и в никакъв случай не на гъсто, предупреждават опитни градинари. Като превенция може да използвате и специални препарати срещу инсектициди. Докато мухите застрашават реколтата през лятото, въшките се излюпват още през април. Решението са специални препарати. Проблем за спанака пък са някои насекоми и мекотели, които се хранят с него. Сред тях са бълхите бръмбари, както и охлювите. Те прояждат листата на зеленчука и оставят дупки в тях. Бълхите са толкова малки, че може изобщо да не ги забележите. Затова използвайте светлоотразители. Вредители на листните зеленчуци са и някои видове червеи.