0

М оже би сте чували всякакви съвети за градинарството, някои от които работят, други – не. Но един съвет, който е устоял на изпитанията на времето, е да засаждате доматите настрани в изкоп или да ги заровите дълбоко в почвата, пише „Рурълспраут“.

Можете да намерите този съвет в интернет, но там рядко се обяснява защо трябва да се прави това. Освен това няма подробности как точно този трик да сработи добре. Ще проучим защо засаждането на доматите настрани или зариването им надълбоко работи при тях, но не и при други растения. Знаете, че когато отглеждаме стайни растения, трябва да се интересуваме коя е тяхната родина.

Родина

Същото важи и за доматите и тяхната родина Южна Америка. Доматите имат славата на примадона в градината и то не без основание. Те имат нужда от добро подхранване. Имат нужда от опора, иначе ще полегнат по земята. За да дадат добра реколта, имат нужда от колтучене. Доматите са придирчиви, защото ние сме ги направили такива. Всичко, което харесваме в тях – големината, цветът и богатата реколта, се дължат на човека. Плодът, който държите в ръката си всяко лято, е резултат на хилядолетна селекция, за да се постигнат специфични характеристики. Тези домати изглеждат много различно от предците си в Южна Америка. Дивите домати са здрави като нокти, растат в екстремни пустинни условия и на студените планински върхове. Но са приспособени да оцелеят в суша и са устойчиви на болести и неприятели. Какво общо има това със съвета да засаждаме доматите настрани? Ами по този начин или когато ги заравяме много надълбоко, ние наподобяваме условията, при които дивите домати растат в природата. Дивите домати се възползват от една черта, която всички такива растения имат и я използват, освен тези, които гледаме в градината – странични корени. Повечето зеленчукови растения в градината трябва да се засадят на същото ниво на почвата, така, както са в саксиите. В противен случай стъблото ще загние и растението ще загине. Доматите са различни. Заради екстремните условия в тяхната прародина, от планини до пустини и джунгли (Перу и Еквадор), те са се приспособили да растат, независимо къде техните семена срещнат земята, чрез средствата на паренхимните клетки. Тези неописани клетки са разположени точно под епидермиса, по цялото протежение на стъблото. Те могат да се трансформират, за да изпълняват различни цели. Например, ако доматът расте в тъмна дъждовна гора, паренхимните клетки могат да бъдат включени във фотосинтезата. Едно от нещата, което паренхимните клетки могат, е да създадат странични корени. Фините власинки – трихомите, често погрешно са набеждавани за този трик. Но не, всичко се дължи на паренхимните клетки.

Роля

Когато разгледате отблизо стъблото на домата, ще видите много малки подутини на кожицата на растението. Това са паренхимните клетки, които се делят под повърхността, в готовност да пуснат нови корени. Това явление се нарича коренови примордии. Когато корените започнат да растат, те изглеждат малко плашещо, като малки кремави червейчета, излизащи от стъблото. Понякога това може да е признак, че растението е стресирано. Ако ги забележите, това означава, че доматът има нужда от по-дълбоко напояване. Дивите домати се стелят по земята. Могат да станат много дълги. Един-единствен корен, там, където растението се подава от земята, не е достатъчен. Там, където стъблото допира земята, паренхимните клетки образуват странични корени, за да закотвят растението по-здраво и да осигурят още едно място с достъп до вода и хранителни вещества от почвата. Но да се върнем към доматите в градината. Отглеждаме доматите над земята, за да предотвратим заболявания – за да предпазим не само растението, но и плода. Докато целта на дивите домати е само да образуват малки подчета, които ще изгният, ферментират и ще оставят нови семена в почвата. Понеже отглеждаме доматите нагоре, те нямат нужда от тези допълнителни странични корени, които обикновено се развиват, когато растението е полегнало на земята. Цялото растение си осигурява вода и хранителни вещества от един източник. Това е и причината доматите да имат толкова много нужда от наторяване.

Гъби

Със засаждането на доматите настрани или много надълбоко, вие поставяте по-голяма част от стъблото под земята, което ще стимулира образуването на много странични корени. По този начин растението ще развие много по-сложна коренова система, с което по-лесно ще си осигурява необходимите вода и хранителни вещества. Има и особеност при дивите домати, която се крие в почвата. Това са полезните гъби там. Микроскопичните гъби в почвата се прикрепят към корените на дивите домати, с което повърхността на кореновата система се увеличава до 50 пъти. Тези гъби обработват допълнително много хранителни вещества в почвата и така доматите ги усвояват веднага. За съжаление, заради разпространените градинарски практики като орането, тези гъби често трудно се намират в градината ни.

За щастие, можете да си закупите микориза, чиито полезни свойства не свършват само с въздействието върху корените.

Височина

Но как точно да заравяме доматите на дълбочина или настрани? На първо място, трябва да имате достатъчно високо растение. Височина от 20-30 сантиметра ще ви свърши работа. Колкото по-високо, толкова по-добре. Когато заравяте доматите настрани или на дълбочина, крайният резултат е, че само горния край на растението ще се подава на повърхността. Заровете до първите две или три чифта листа отгоре надолу. Помнете, че идеята е да направите добра основа под земята. Има различни мнения за това дали трябва да премахваме листата в долната част на растението. Някои казват, че трябва да се премахват, други – че това не е необходимо. Застъпниците на мнението, че листата не трябва да се махат, привеждат като аргумент това, че така се отварят рани, през които растението може да се зарази с различни болести. Премахването на клонките ще даде химически сигнал към растението, че то трябва да се заздрави. Ако доматът е заровен под земята, без достъп до светлина, ще доведе до това заздравяването да стане не чрез пускането на нови клонки, а на нови корени.

Метод 1: Направете траншея

За да засадите домата настрани изровете достатъчно дълга траншея, така че растението може да влезе в нея. Траншеята трябва да е с дълбочина 15-20 сантиметра. Ако почвата е твърде компактна, изровете по-надълбоко и добавете компост, така че новите коренчета лесно да пробият почвата. Това ще осигури и допълнителни хранителни вещества за растението. Извадете домата от съда, в която се намира. Положете го в траншеята. Оставете два-три чифта листа над земята. Притиснете почвата около растението и полейте.

Метод 2: Да се подават само горните листа

Заравяне на дълбочина. Изровете достатъчно дълбока дупка, така че горните два-три чифта листа да се подават над земята. Отново, ако почвата е компактна, дупката нека бъде по-дълбока, добавете компост в нея, така че новите коренчета лесно да си пробият път. Извадете растението от саксията и го поставете в дупката. Запълнете я и притиснете почвата на ниво втори трети чифт листа над земята. Веднага след засаждането, полейте много добре растението и сложете слой мулч с дебелина 5-7 сантиметра. Поливайте домата всеки ден през първата седмица, за да стимулирате растежа на нови корени. Помнете – растежът над земята ще е бавен, докато растението образува коренчета. Когато растежът над земята тръгне отново, това означава, че доматът добре се е установило добре.