0

Е сента е любимият сезон на дамите, които обичат да експериментират с външния си вид. През това време на годината всичко е позволено – ботуш и къса пола или топ и палто. Разбира се, аксесоар №1 е шапката. А през 2022 г. това е баретата. Или иначе казано малка шапка с голяма история, заслужаваща своето място на световния подиум.

По френски

Думата “барета” е с френски произход и за първи път е документирана през 1835 г. Това е мека, кръгла и плоска шапка, най-често изработена от вълна, плетен памук или филц. Тя пасва удобно по очертанията на главата и може да бъде “оформена” по различни начини - наклонена настрани или назад, както и нахлупена плътно надолу или пък по-бухнала. Този тип шапки могат да се носят и от мъже, и от жени. Баретите обикновено нямат подплата, но в редки случаи се срещат и такива, които са подплатени. Традиционната френска барета е изработена от филц и има малка антенка на върха си. Тя определено е доста практична шапка - топла, водонепропусклива, може да бъде носена по няколко различни начина, а освен това е достатъчно тънка и мека, така че лесно да я приберете в джоба си, ако ви се наложи да я свалите. Но тя е и нещо много повече от обикновена шапка - носи индивидуалност и се адаптира по уникален начин към стила на всеки, който я носи. Това обяснява защо е била любим аксесоар на толкова различни по професия, класова принадлежност и убеждения хора - от овчари до артисти, от войници до филмови звезди.

Ново

Разбира се, видът на баретата търпи редица промени. През 2022 г. на българския подиум – тя е облечена в крайности. Някои от моделите са в ярки нюанси – като синьо, зелено, червено, жълто и пр. Това са цветовете, които пасват на дамите със светли коси. Идеята е да се създаде контраст. Блондинките могат да избират от богатото разнообразие на пастелните тонове – мръснобяло, тип слонова кост, лате, карамел, шоколад и пр. Украсите са едни и същи – могат да бъдат пайети, разположени тук-там, придавайки блясък, могат да бъдат миникамъчета или имитация на диаманти, които да са по самата обиколка или тип брошки – които стоят красиво, но през тази година не са фаворит.

Избор

Ако традиционната барета не задоволи изискванията ви, макар да е чудесно допълнение към официалната, ежедневната, офис визия, а било то и спортната – препоръчваме ви шапки с подобна форма, разбира се, отличителната черта на повечето модели е късата козирка. Хитови са дуо моделите, комбиниращи два цвята, или тези на райе. Отново предпочитан е видният контраст на черно и бяло например.

Друг популярен вид са шапките от велур с идея по-широка периферия. Дизайнът им се отличава със семпли декорации като цветна ивица или преливка на основния цвят. През есента в гардероба ви могат да влязат есенните шапки тип “идиотки”. За разлика от лятото, когато превзеха първото място, този път изработката им не включва леки материи, а напротив – велур, кожа... Дори и в съчетание. Какъвто и вид шапка да изберете – съобразете я с формата на лицето и чертите си. Ако ви е трудно, потърсете съвети от специалисти, само те ще ви разкрият правилния трик – как да представите една шапка в много и различни визии, и то всеки път успешно!

Шанел я наложила като женски аксесоар

Любопитен факт е, че първоначално баретите били основно мъжки шапки, въпреки че някои жени се осмелявали да ги носят още през 1800 г. Но голямата промяна настъпила през 1930 г., когато Коко Шанел, която била известна със склонността си да заимства дрехи от мъжкия гардероб и да ги адаптира към дамското облекло, направила баретата истински моден хит сред женската част от населението. Великата дизайнерка не само знаела как да ги представи на хората, украсявайки витрините си, но подбирала и най-правилните нюанси, някои от които класика до днес – тъмнозелено, бежово и бяло. Към 2022 г. повечето шапки са подчертани от няколко цвята и едра декорация.