0

З а представителите на седмата музика Холивуд е Меката, Обетованата земя, към която всички се стремят. Макар да се намира в САЩ, световният център на кинопроизводство, неговите най-големи и ярки звезди далеч не са само американци. Сред хората на киното и филмовото изкуство има представители на десетки други големи и малки държави, сред които и малка България.

Всеки, интересуващ се от кино българин, знае имената на Мария Бакалова, Нина Добрев и Димитър Маринов. Оказва се обаче, че българското присъствие в Холивуд далеч не започва и не свършва само с тях. И което е по-интересно, оказва се, че на почти всеки етап от правенето на филмите, има и родно присъствие.

1 Румен Петков – бащата на Чоко и Боко

Румен Петков

 Румен Петков
Архив

Едва ли има българин от по-старото поколение, който да не си спомня с носталгия за едно от най-хубавите списания от времето на соца, „Дъга“, с прекрасните комикси в него. Във всеки брой на списанието задължително имаше по една „серия“ от „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, чийто автор беше художникът аниматор Румен Петков. От началото на 90-те години на миналия век Петков се премества да живее в САЩ и работи в Холивуд.

Румен Петков - бащата на Чоко и Боко.

 Румен Петков - бащата на Чоко и Боко.

Той е в екипите, създали анимационни филми като: „Лабораторията на Декстър“ „Новото шоу на Уди Кълвача“, „Приказки за Том и Джери“, „Джони Браво“. „Бащата“ на Чоко и Боко напуска този свят на 11 юни 2018 г. на 70-годишна възраст. Приживе той е носител на „Гранд Приз“ на Фестивала на анимациите в Отава, Канада, и „Златна палма“ от фестивала в Кан.

Мистерия на гората от талантливия Румен Петков.

 Мистерия на гората от талантливия Румен Петков.

2 Владимир Тодоров – от Спилбърг до Земекис

Владимир Тодоров

 Владимир Тодоров
НЕТИНФО

Владимир Тодоров е художник, илюстратор, аниматор, режисьор и повече от 25 години работи за някои от най-големите холивудски студиа. В 1988 г. започва работа в Студия за анимационни филми „Бояна“. Две години по-късно той вече работи за легендата Стивън Спилбърг в лондонското му студио като асистент-аниматор. През 1998 г. се премества да живее в Лос Анджелис, САЩ, където започва работа за гиганта „Сони Пикчърс“. Първият анимационен пълнометражен филм, в чието създаване участва, The ChubbChubbs, през 2002 г. печели „Оскар“ в категорията за късометражно кино. За „Сони Пикчърс“ Владимир Тодоров участва и в създаването на „Стюарт литъл“, „Полярен експрес“, „Хари Потър и философският камък“, „Алиса в страната на чудесата“ и други.

Докато работи по проекта „Полярен експрес“ българинът завързва добри контакти с режисьора Робърт Земекис, който успява да го убеди да започне да работи за неговото студио Imagemovers. През този период българинът е сред участниците в създаването на проектите: Beowulf с участието на Анджелина Джоли, Mars needs Moms и A Christmas Carol. Освен с кино Владимир Тодоров се изявява и като писател. Участва в написването и илюстрирането на книгата The Moon Rock, чиито филмови права са купени от Земекис и „Дисни“. Освен нея той е автор и на още две книги: Oliver’s Tantrums и Archipelago N.Y., преведени и на български език.

3 Владимир Койлазов – майсторът на ефектите

Владимир Койлазов

 Владимир Койлазов
Chaos

Владимир Койлазов е роден в Русе през 1978 г. Завършва информатика в СУ. През 2017 г. получава награда от Американската филмова академия заради 3D технологията, която компанията му разработва и която е използвана в емблематични филми като Avatar, Game of Thrones „300“, Deadpool. Софтуерът е за компютърна графика и ефекти и успява да се пребори с още 11 други конкуренти от цял свят. Самият Владимир в интервю споделя, че още от дете се занимава с компютърна графика, а като ученик си написал сам игра. По-късно с колегата си и бизнес партньор Петър Митев разработват софтуер, който продават на американска компания за видеоигри. Двамата са единодушни, че със студиата е най-трудно да се работи заради високите им изисквания, от една страната, а от др. заради това, че самите студиа за специална ефекти са малко на брой. И не на последно място тези студиа предпочитат да работят с вече изпитани и проверени партньори и не е никак лесно една компания, още по-малко от никому неизвестната България, да пробие в този бранш.

4 Камен Марков грейна до Елтън Джон

Камен Марков

 Камен Марков
Facebook

Камен Марков получава наградата на Асоциацията на визуалните ефекти, т.нар. визуален Оскар, за ефектите в рекламата „Момчето и пианото“ с участието на сър Елтън Джон. За същата реклама Марков и екипът му спечелиха и още две награди Craft Arrows: сребро за визуални ефекти и злато за компютърно-генерирани ефекти. За друга реклама за британския „Канал 4“ българинът спечели още две награди: злато и сребро. Камен Марков започва кариерата си в областта на специалните ефекти, докато е в България. През 2004 г. той се мести да живее в Мексико, където работи за голямо студио. Сега българинът живее и работи в Лондон. В проекта за рекламата „Момчето и пианото“ българинът е избран за главен дизайнер и технически ръководител на екип от 40 специалисти. След получените награди Камен Марков получава и друго сериозно признание от бранша. Той е поканен да бъде жури на много престижния международен фестивал D&AD в британската столица.

5 Вампирска сага изстреля Нина Добрев към върха

Нина Добрев

 Нина Добрев
gettyimages

След като отдадохме дължимото на хората зад кадър, които се грижат за декори и ефекти, да си припомним и някои от известните и не чак толкова българи, направили кариера и име в Меката на киното. Ще започнем тяхното представяне с 2 очарователни дами, които чрез участието си в холивудските продукции направиха красотата на българските жени и момичета достояние на цял свят. Трудно е да се каже коя от двете актриси е по-известна в България, затова ще започнем от тази, която добива известност по-напред във времето. И това е Николина Каменова Добрева, известна с артистичния си псевдоним – Нина Добрев.

Тя е родена в София, но едва двегодишна заминава с родителите си за Канада. Там учи в Академичното училище по изкуствата в Скарбъроу и в университет в Торонто. През 2008 г. обаче зарязва образованието и се отдава изцяло върху актьорството. Първата й роля е през 2006 г. в телевизионния сериал „Деграси: Следващо поколение“, а първото й участие в кинопродукция е същата година в „Далече от мен“. Най-много номинации и награди пък има за участието си във филма „Дневниците на вампира“, който я изстрелва на върха.

6 Славата на Мария Бакалова тръгна от „Борат 2“

Мария Бакалова

 Мария Бакалова
gettyimages

Колежката й Мария Бакалова е родена в Бургас. Учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство в родния си град, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, а след това и НАТФИЗ-София. Актьорският й дебют е през 2017 г., а още на следващата година за ролята във филма „Трансгресия“ печели първата си награда за най-добра актриса на фестивал в Торонто. За участието си в „Бащата“ пък печели две големи награди за кинофестивалите в Карлови Вари и Триест. Бакалова добива световна популярност за ролята си във филма „Борат 2“. Там тя играе ролята на дъщеря на репортер и взема интервю от самия Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк. За изпълнението си тя получава номинация за „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“, като става първата българка, номинирана за трите най-престижни киноотличия.

7 Димитър Маринов – флагче в джоба на сакото

Димитър Маринов

 Димитър Маринов
Facebook

Наред с двете дами няколко български актьори също успяват да пробият в Холивуд. Най-известният от тях като че ли е Димитър Маринов. През 2019 г. той става първият български актьор, участвал в церемонията на оскарите за участието си във филма „Зеленият път“.

На най-престижната филмова сцена той се изкачва с малко българско флагче в малкото джобче на сакото си. Сред малкото известни факти за Димитър Маринов е, че първият му учител по актьорско майсторство е самата Невена Коканова, с която се запознава по време на един летен пионерски лагер. Кандидатства и е приет в тогавашния ВИТИЗ, но след като по време на отбиването на военната си служба прави опит за бягство от България, попада в затвора за две години и половина. След като излиза оттам, отново кандидатства и е приет във Висшия институт за театрално изкуство. През 1990 г. по време на турне отвъд океана Димитър Маринов просто „забравя“ да се върне в родината. Установява се в САЩ.

За да се прехранва, мие чинии, свири на цигулка, работи в строителството. След като спестява малко пари, отваря свой ресторант. През 1999 г. започва актьорската си кариера, по време на която се е снимал с известни холивудски звезди: Матю Пери, Аштън Кътчър, Кийфър Съдърланд, Селена Гомес. Във филма „Зеленият път“, който го прави звезда, българинът играя ролята на музикант челист. На първия кастинг той не е одобрен. След като само за 5 дни успява да се научи да свири на чело, се явява за втори път и този път е одобрен. За това допринася и фактът, че Маринов на външен вид прилича на музиканта Юрий Тахт, който всъщност е реалният прототип на неговия герой. Филмът получава повече от десет награди, най-престижните от които са: „Оскар“ за най-добър филм и „Златен глобус“ за най-добър сценарий.

8 Юлиан Костов е шампион по плуване

Юлиян Костов

 Юлиян Костов
Уикипедия

Сред българите, участвали в световни кинопродукции, е и Юлиан Костов. Той е бивш спортист, шампион по плуване. Добива известност с участието си в британската военна драма „Син на друга майка“. Освен нея участва още и в сериалите Temple и Back. Любопитно и малко известно е, че именно чрез мениджърската агенция на Юлиан Костов Мария Бакалова участва в кастинга за ролята си в „Борат 2“.

9 Радослав (Руди) Добрев

Руди Добрев

 Руди Добрев

Радослав (Руди) Добрев е друг от младото поколение български актьори, пробили в Меката на киното. Участва в сериалите: „Закон и ред – Лос Анджелис“, „Дните на нашия живот“, „От местопрестъплението – Ню Йорк“. Актьорската кариера на младия българин като че ли е предопределена от раждането му. Майка му иска да го кръсти Руди на името на героя Руди Джордаш от филма „Богат беден“, но не й разрешават. Нищо не може да спре родителите му обаче да наричат Радослав – Руди. И това име той възприема и като свой артистичен псевдоним. На 16 години Радослав заминава за пръв път в САЩ по идея на майка си , за да учи език. По това време по-големият му брат е там студент.

Руди признава, че именно там за пръв път му дошла идеята да започне да се занимава с актьорство. За да се препитава, работи какво ли не. Наред с това учи финанси, изкарва курсове и за пилот. Докато в един прекрасен ден не решава, че часът е настъпил. С малко пари в джоба заминава за Лос Анджелис, където без да губи ценно време веднага си прави фотосесия и разпраща снимките си в различни агенции. И късметът му се усмихва. Само 2 седмици по-късно получава първата си роля в сериала „Вероника Марс“. След това го избират и в други сериали. Ролите, които му поверяват, са различни: от американски полицай до руски престъпник мафиот.

10 Дебютът на Николай Стоилов е на 10 години

Николай Стоилов

 Николай Стоилов
Уикипедия

Българин участвал във филм, номиниран за „Оскар“, е и Николай Стоилов. Актьорският му дебют е, когато е едва на 10 години. След като завършва НАТФИЗ, българинът учи актьорско майсторство в Англия и САЩ. Снима се в сериалите NCIS: Los Angeles и General Hospital. Играе главната роля в „Дъждът на Лана“. Участва като озвучител в „Аз проклетникът 2“, който е номиниран за „Оскар“.

11 Станислав Яневски стана Виктор Крум след кастинг

Станислав Яневски

 Станислав Яневски
Уикипедия

Ще завършим представянето на българските актьори в света на Холивуд с актьор, имащ уникалната възможност да участва в един от филмите за Хари Потър. И това е Станислав Яневски. За разлика от колегите му, за които стана дума, Яневски няма амбиции да става актьор. Един ден е забелязан от кастинг агент, който го кани да участва в поредицата за малкия магьосник. Определен е за ролята на Виктор Крум, българин, най-добрия търсач в света и играч на куидич. Участва във филма „Хари Потър и Огнения бокал“. Наред с това Станислав Яневски участва и в два български сериала: „Под прикритие“ и „Столичани в повече“.