0

Б укурещ е идеалната дестинация, ако имате на разположение само един уикенд, а искате да излезете от България и да си поемете дъх. Не защото тези два дни ще ви стигнат да разгледате румънската столица. Трябват ви поне две седмици, за да видите най-големите забележителности на този красив европейски град - толкова близо до нас и все пак толкова различен. Букурещ е интересен за българите и с това, че е бил център на революционната ни емиграция и има безброй запазени в автентичен вид места, напомнящи за времето, когато хиляди сънародници са търсили убежище на север. За съжаление малко от нашите туристи проявяват интерес към тези важни за българската история обекти и предпочитат да отидат на шопинг или на спа в популярния комплекс „Терме“.

Повечето туроператорски фирми, които организират еднодневни или двудневни екскурзии до Букурещ, предлагат един и същ маршрут - панорамна обиколка на Букурещ, по време на която ще видите Палата на парламента – втората по големина административна сграда в света след Пентагона, Патриаршеския хълм с църквата „ Св. св. Констартин и Елена“, където се съхраняват мощите на българския светец Димитър Басарбовски - закрилника на Букурещ, Триумфалната арка, построена по подобие на тази в Париж, концертната зала „Атенеул Ромън“, Площада на революцията, Площада на победата. И кой знае защо всички предлагат посещение на един и същи музей - Музея на селото „Димитрие Густи“. Не че този уникален голям етнографски комплекс не е интересен с автентичните си селски къщи, преместени тук от цяла Румъния, но има и много други музеи, които също биха били любопитни за туристите.

Каруцата с бира

Предлагаме ви още няколко други обекта, които е добре да посетите в румънската столица. Не пропускайте да отидете в Стария град - историческия център на Букурещ. Повечето българи го посещават заради прочутата бирария „Кару ку бере“ (“Каруцата с бира“). Ако искате да отидете в тази легендарна букурещка кръчма през уикенда, е добре да си направите предварително резервация на посочените контакти в сайта на заведението, защото в събота и неделя, особено през лятото свободни места трудно се намират. В делничните дни има по-голяма вероятност да седнете без резервация и да консумирате ястията от евтиното обедно меню, а и да си поръчате прочутата румънска бира „Урсус“.

Историческият център на Букурещ впечатлява туриста с тесните си павирани улички, автентичните старинни сгради, ресторантите, магазинчетата и специфичната атмосфера, особен чар на която придават уличните музиканти и артисти. Лятно време масите на заведенията са изкарани навън и туристите едва се разминават в тясното пространство. Младите хора на Букурещ обичат това място.

Дворец

За хората с интерес към историята е добре да видят Стария княжески дворец (Куртя веке), построен от легендарния влашки княз Влад Цепеш. Възстановителни дейности тук текат от години и останките с бюста паметник на княза могат да се видят през защитната ограда. Съвсем близо до Куртя веке погледът е привлечен от една старинна сграда със странен покрив, съставен от хиляди дървени дъсчици. Ако сте любител не само на историята, а и на добрата кухня, това е вашето място. Ханът на Манук е построен от родения през 1769 г. в Русе Емануил (Манук) Мирзоян. През 1806 г. той купува земя около Куртя веке и започва да строи един от най-хубавите за времето си ханове. Ако посещавате Букурещ през лятото, седнете във вътрешния двор и опитайте превъзходната румънска кухня, заобиколени от живописните чардаци, отрупани с цветя. В старинната сграда може и да се нощува.

Надписи на кирилица

От едната страна на хана на Манук тече река Дъмбовица, а от другата е най-старата църква в Букурещ - „Свети Антоний“. Храмът изглежда като нов, защото е основно реставриран. Влезте вътре и вижте църковните надписи, написани на кирилица.

Когато излезете оттам, не пропускайте да видите още няколко сгради в Стария град. Ханът с липите и ханът „Габровени“ са построени от българи, преселили се във Влашко през ХIХ век, за да търсят по-спокоен живот извън поробената си родина и да развиват търговската си дейност при по-добри условия. Някои от улиците в историческия център носят български имена.

Потопете се в атмосферата на Стария град, разходете се по тесните му улички и излезте на булевард „Виктория“ („Каля Виктория“). Това е главната улица на Букурещ и се нарича така от 1878 г. Преди това се е казвала „Подул Могошоайей“, защото водела към замъка „Могошоая“ на влашкия владетел Константин Брънковяну. Ако имате време, е хубаво да посетите и този замък, защото той е запазен и реставриран.

Виктория

По булевард „Виктория“ ще видите важни забележителности на румънската столица. Ако тръгнете от началото - при река Дъмбовица, от дясната страна е Националният исторически музей на Букурещ. Пред музея има статуя на император Траян, завоевателят на Дакия. Часове ще ви трябват, за да разгледате подробно експозициите в залите.

Една друга хубава сграда вляво също привлича погледа на туриста. Това е Националният военен клуб. Съвсем наблизо по булевард „Реджина Елизабета“ ще стигнете до най-стария парк на Букурещ - „Чишмиджиу“, създаден в средата на ХIХ век след пресушаване на блатата. Хубаво е да поседнете сред зеленината на парка - така, както е обичал да го прави Иван Вазов по време на престоя си в Букурещ.

Забележителна сграда по булевард „Виктория“ е концертната зала „Атенеул Ромън“. Наши богати сънародници са дарили средства, за да бъде тя построена. Още много са красивите постройки по тази основна букурещка улица - музеи, църкви, емблематични хотели като „Капша“, „Континентал“, театър „Одеон“ и много други. На площад „Революция“ е издигнат мемориал в памет на жертвите на събитията през 1989 г.

Наричат Букурещ Малкия Париж не само заради Триумфалната арка. Разходка по големите булеварди на града ще ви даде обяснение на това. Ако времето ви е свършило и трябва да се връщате, отделете си още един уикенд за Букурещ, защото има още много обекти, които ще ви впечатлят.

Пренасяме се в лукса на фамилията Чаушеску

Препоръчваме ви да посетите и един сравнително нов музей - Двореца на пролетта (Casa Primaverii). Това е резиденцията, в която са живели Николае и Елена Чаушеску и трите им деца - Валентин, Зоя и Нику. Намира се в луксозния квартал „Примаверии“ и е била обитавана от фамилията Чаушеску в продължение на четвърт век. Съпрузите напускат резиденцията дни преди да бъдат разстреляни в казармите в Търговище. След събитията от 1989 г. луксозната сграда минава под управлението на румънския държавен протокол и в нея са настанявани високи чуждестранни гости. Тъй като издръжката е прекалено скъпа, се решава резиденцията да се превърне в музей, който показва обстановката, в която са живели Чаушеску. Ще ви бъде интересно със сигурност. Фамилията е разполагала със собствен киносалон, голям басейн, сауна, хидромасажни вани, зимна градина с екзотични растения, а в лятната можели да се видят разхождащи се пауни. Всяко едно от децата на Чаушеску е разполагало със собствен апартамент със спалня, хол и баня. В спалнята на Елена и Николае е и канапето за двата лабрадора на Чаушеску - Корбу и Шарона. Интерес представлява и „златната“ баня на семейството, показана на цял свят в телевизионен репортаж по време на събитията от 1989 г. Но повече ще ви разкажат екскурзоводите. Ще видите как е живяла диктаторската двойка, когато румънският народ е гледал само няколко часа телевизия и е стоял на тъмно и студено, за да се построи Палатът на парламента, наричан по времето на Чаушеску Дом на народа (Casa poporului).