0

Д енят на влюбените се празнува всеки 14 февруари, като е особено популярен в САЩ, Великобритания и Франция. В последните години отбелязването му се превърна в глобален феномен. В Съединените щати и на други места по света любимите хора си разменят бонбони, цветя и подаръци, като правят всичко това в името на любовта и по повод Свети Валентин. Но кой е този мистериозен светец и откъде идват тези традиции? 
Всичко започва от древните римски ритуали на Луперкалиите, които приветстват пролетта, и минава през обичаите за раздаване на картички във Викторианска Англия.

Легендата

Историята на празника - и историята на неговия покровител - е обвита в мистерия. Знаем, че февруари отдавна се празнува като месец на романтиката и че Свети Валентин, както го познаваме днес, съдържа следи от християнската и древноримската традиции. Но точно кой е свети Валентин и как той се свързва с този древен ритуал?

Католическата църква признава поне трима различни светци на име Валентин или Валентус. Всички те са били убити и са загинали като мъченици. 

Според една от легендите Валентин е бил свещеник, който е служил през трети век в Рим. Когато император Клавдий решава, че необвързаните мъже са по-добри войници от тези със съпруги и семейства, той забранява брака за младите мъже. Всички сватби били отменени, а обвързването било преследвано. Валентин обаче дръзнал да се противопостави на заповедта на императора и отказал да й се подчини. Той продължавал тайно да дава своята благословия и да сключва бракове между влюбени млади хора. Когато до ушите на императора достигнала информация за действията на Валентин, Клавдий наредил той да бъде убит. 

Спорът 

Други настояват, че празникът носи името на свети Валентин от Терни, който е имал сан на епископ. Той също е обезглавен от Клавдий в покрайнините на Рим. Според легендата Валентин вероятно е бил убит, защото се е опитал да помогне на християни да избягат от нечовешките условия в римските затвори, където често са били бити, измъчвани и убивани. 

Според друга легенда затворник Валентин всъщност е изпратил първия поздрав за Деня на влюбените, след като споделил чувствата си към младо момиче - вероятно дъщерята на неговия тъмничар - което се запознало с него по време на престоя му в затвора. Твърди се, че преди смъртта си той й написал писмо, подписано „От вашия Валентин“ - израз, който се използва и днес в посланията на влюбените. 

Въпреки че истината зад легендите за свети Валентин остава неясна, всички истории подчертават неговата привлекателност като симпатична, героична и най-важното романтична фигура. До Средновековието, може би благодарение на тази репутация, свети Валентин се превръща в един от най-популярните светци в Англия и Франция.

Календарът

Докато някои смятат, че Свети Валентин се празнува в средата на февруари, за да отбележи годишнината от смъртта или погребението на Валентин - което вероятно се е случило около 270 г. сл. Хр. - други твърдят, че християнската църква може да е решила да постави празника на свети Валентин в средата на февруари в опит да „християнизира“ езическия празник на Луперкалиите. Той е отбелязван в средата на февруари или около 15-о число. Луперкалия е фестивал на плодородието, посветен на Фавн, римския бог на земеделието, както и на основателите на Древния Рим - братята Ромул и Рем.

За да започнат фестивала, членовете на Луперци, орден от римски свещеници, се събирали в свещена пещера, където се смята, че бебетата Ромул и Рем са били обгрижвани и отглеждани от вълчица (на италиански лупа, б.р.). Жреците принасяли в жертва коза за плодородие и куче за пречистване. След това те одирали кожата на козата и я нарязвали на ивици, които потапяли в жертвената кръв. После излизали по улиците, пляскайки леко жените по нивите с камшици от козята кожа. Ритуалът изобщо не бил страшен и римските жени го приемали като забавление. С докосването на кожите се е смятало, че жените стават по-плодовити и ще родят много здрави деца.

Според един от по-късните ритуали всички млади и необвързани жени в града поставяли бележки с имената си в голяма урна. Всеки от ергените в града избира име и се свързва за следващата година с избраната от него жена. Тези ритуални обвързвания често завършвали с реален брак.

Оцеляване

Луперкалия оцелява при първоначалния възход на християнството, но е забранена - тъй като се смята за "нехристиянска". В края на пети век папа Геласий обявява 14 февруари за ден на свети Валентин. Доста по-късно обаче денят окончателно се свързва с любовта. През Средновековието във Франция и Англия се е смятало, че 14 февруари е началото на брачния сезон на птиците, което допълва идеята, че празникът на свети Валентин трябва да бъде ден за романтика и любов. 

Английският поет Джефри Чосър е първият, който записва свети Валентин като ден на романтичен празник в поемата си от 1375 г. „Парламентът на глупците“. Той пише: „Това беше изпратено в деня на свети Валентин/ Когато всеки глупец излиза, за да избере своята половинка.”

Стихотворение

Поздравите за Свети Валентин са били популярни още през Средновековието, въпреки че писмените валентинки започват да се появяват едва след 1400 г. Най-старата известна валентинка, която все още съществува днес, е стихотворение, написано през 1415 г. от Чарлз, херцог на Орлеан, до съпругата му, докато той бил затворен в Лондонската кула след пленяването му в битката при Аженкур. Поздравите за празника се превръщат в част от фолклора. 

В Британската библиотека в Лондон се съхраняват десетки томове с ръкописни поздрави за празника. Смята се, че крал Хенри V специално е наел писател на име Джон Лидгейт да състави бележка за Свети Валентин до Катрин от Валоа.

В днешни дни е приета традицията влюбените да си разменят картички и да си подаряват лакомства. Датата 14 февруари е изключително популярна за предлагане и сключване на брак.