0

В секи четвъртък пред гишето за свещи в столичната митрополитска църква „Света Неделя“ се подрежда опашка от хора. Те са дошли да запишат имена, свои и на близките си, за прочутата Киприянова молитва. При четенето й отецът споменува хората от списъка, като се вярва, че това има силата да гони злото от живота на човека, да разваля магии, да лекува, да хармонизира семейния живот. Надяват се специалната служба, която свещеник извършва над мощите на iвети крал Милутин, да им помогне да разсеят надвиснала над тях прокоба. Ето какво сподели пред „Телеграф: Чудеса и Вяра“ отец Кирил Попов. 

Юстина убедила Киприян да се покръсти.

 Юстина убедила Киприян да се покръсти.

Превод

„Това, че хората предпочитат нашия храм, не е в резултат на наше желание или стремеж да изтъкваме предимството на „Света Неделя“ - просто така се е сложила традицията. А причината е, че при нас първо е дошъл превод на Киприяновата молитва от гръцки духовник и така е тръгнало. Когато хората са изправени пред духовни изпитания и житейски проблеми, идват за такава молитва. Човекът е плът и дух, но трябва да се грижим повече за душата. А най-добрата духовна баня са поста, изповедта и покаянието, иначе никакви молитви не могат да помогнат“, категоричен е свещеникът.

Съблазни

По думите му днес българинът е изправен пред много съблазни и опасности от най-различен вид. „Наистина има хора, които излъчват негативни енергии и могат да увредят психиката ни, или както ги нарича народът – уроки или зли очи. Ето затова е тази молитва, която е против магии. Реално хората се нуждаят от духовни защитни сили. За тази цел прибягваме не само до молитви към Бога, но към Неговите угодници, какъвто е бил и свети Киприан. Това е жизнена потребност за хората - да имат тази вяра и оптимизъм - че не трябва да живеем с лошите неща. Аз често обаче казвам на миряните – магията е плод не само на външни влияния (зли ритуали), но и на наши лоши и негативни мисли.

Затова трябва да ги преборваме и да живеем с вярата си в Бога и да се борим с изкушенията“, разяснява отец Кирил.

Много българи обаче вместо в храма ходят в приемните на магове, уж експерти по „развързване на злото“.

„Киприяновата молитва помага на човека да преодолее своите слабости, а не да вярва на магове, врачки, баячки, ходжи и тем подобни. Всичко това са суеверия, с които все още не можем да преодолеем – не само в България, но и в целия християнски свят. Разбира се, Бог ще накаже заблудилите се, но и ние като истински християни не трябва да се отнасяме с презрение към тези хора.

Зрение

Думата презрение означава „през зрението“. Т.е. това не е презрение, отхвърляне и омраза към дадения човек в съвременното значение на думата. Става дума за човек, който е сляп духом и трябва да му се помогне да прогледне. Така че в това няма нищо обидно или осъдително за човека, ако му посочиш слабостите. Сам Господ Исус Христос е казал: „Горко на вас, когато всички човеци заговорят ласкаво за вас, защото бащите им така постъпваха с лъжепророците“ (Лука, 6:26)“, припомни клирикът думите на Спасителя.

Изтъква още, че мисията на църквата е била винаги да помага на хората за тяхното духовно оздравление, да преборим изкушенията в себе си, да се научим как да живеем в любов с околните.
В много случаи обаче хората си завиждат, кълнат се, поръчват си ориенталски или африкански магии заради неуредени сметки, нещастни любови, делби на имоти, както и за късмет и щастие, ала така също викат дявола.

Божия воля

„Не бива да се сърдим или притесняваме, ако някой каже лоша дума за нас, и се озлобим срещу него. Защото апостол Павел е казал:

„Благославяйте онези, които ви гонят; благославяйте и не кълнете (Рим. 12:14). Трябва да живеем с радостта в Господа. Проблемите не бива да бъдат водещото в нашия живот и трябва да се преодоляват. Ако нещо се е случило, това е било по Божия воля, и пак по Божия воля ще се поправи. Това е и смисълът на молитвите, които отправяме към свети Киприан в трудни моменти. Но ако искаш щастие и успех, трябва да се бориш за него ежедневно и с богоугодни действия. Ето това трябва да внушаваме на вярващи така, както например един треньор внушава на своите спортисти, че могат и трябва да победят“, заявява отец Кирил Попов.

Празник

На 2 октомври се почита свети свещеномъченик Киприaн Антиохийски и света мъченица Юстина. Киприан е бил прочут магьосник. След неуспешните му опити да зомбира с магия за любов християнската девица Юстина сам той се обърнал в Христа и започнал праведен живот. Достигнал до епископски сан, но поради гоненията срещу християните заедно с девицата Юстина били хвърлени в затвора. Двамата са подложени на жестоки мъчения. Загинали в Никомидия през 304 г. Вярващите получавали  изцеление при гроба на светците.

Ритуалът е с петима отци

Всеки четвъртък в столичния храм Света Неделя се четат Кипряновите молитви.

 Всеки четвъртък в столичния храм Света Неделя се четат Кипряновите молитви.
upload.wikimedia.org

В миналото изпълнението на Киприяновата молитва е било изключително строг ритуал, изпълняван от нечетен брой свещеници - трима или петима. Те се подготвяли с бдение и строго спазване на църковните канони.

Днес свещениците съветват краткият вариант на Киприяновата молитва да се чете при нужда и в дома. А ако се чете за малко дете, да се прави над главата му. Неслучайно отците на православието учат, че молитвите на родителите също са свети.