0

С чита се, че неочакваният избор на новия патриарх е доказателство, че Бог действа в една от най-древните православни църкви в света – българската. Като знак свише някои разчитат, че последната голяма изява на Даниил като Видински митрополит е била в Монтана на 24 юни – празника Свети Дух, когато служи в новопостроен храм по негово време със същото име. „Бог има план за всеки от нас“, нареждат възрастни хора в Монтанско. Интересно е, че майката на патриарха се грижила за параклиса „Св. Дух“ в родния им град Смолян още по времето на атеизма преди 1989 г.

Кроежи

На фона на това човешки кроежи за патриаршеския трон от миналия март до днес съвсем не липсваха. Още доста преди да станат ясни имената на тримата претенденти за патриаршеския трон се понесе мълвата, че няколко от по-големите епархии у нас, гравитиращи около прозападното и профенерско лоби, са се съюзили зад един от кандидатите.

Авторитет

Успоредно с това за фаворит започна да се сочи Врачанският митрополит Григорий, атински възпитаник и безспорен авторитет в средите на родното православие. Миряни от неговата епархия съжаляваха, че ще им го вземат столичани. Те споделяха, че навремето, когато станал митрополит, са го приели с резерви, но скоро видели, че е за пример - много земен, обръщащ внимание на всеки, влязъл в храма. И го обикнали истински. Но причината, която се изтъкваше, че той е най-достоен сред достойните за бялото було, бе, че не изразява крайни позиции по актуални геополитически и църковни въпроси – разкола в православния свят, войната в Украйна, непризнатата и в България Православна църква на Украйна (ПЦУ), Вселенската патриаршия и ред други щекотливи въпроси.

Патриарх Даниил отслужи първата си литургия

С по-големи шансове от Даниил се сочеше и Ловчанският митрополит Григорий. Някои сред висшите духовници изтъкваха като кусур, че е доста близък до Москва. Той има специализация в Московската духовна академия, а после е служил в подворието на БПЦ в руската столица. Пак там е възведен в сан архимандрит от руски епископ. Въпреки че заради ниския си ръст не отговаря на руските стандарти за владика, той излъчва достолепие, отличава се с винаги мъдър изказ, силна, но премерена позиция и по най-злободневния въпрос. Такъв например беше случаят с касираните избори в Сливенска епархия от минала зима „заради една почивка“, както обяви Гавриил, в която уж делегатите се били наговорили за кого да гласуват. Изборите в Града на Сините камъни веднъж бяха касирани, а подновените в крайна сметка спечели епископ Арсений. А с него вече Светият Синод стана в пълен състав от 14 архиереи и вече можеше да се премине към избора на наследник на дядо Неофит. Покрай скандалите и протестите на свещеници в София обаче стана ясно разделението в синода на русофоби и русофили, на прозападни и проикуменически настроени и на такива, търсещи независимост от Вселенската патриаршия и симпатизиращи на Московската. Даниил бе поставян заради своите изявления именно във втория лагер.

Избори

На първия тур на изборите на 20 юни митрополитите избраха помежду си трима претенденти за патриаршеския трон. На решаващия 30 юни бе свикан Патриаршеският избирателен църковен събор, който вече трябваше да определи един от тях за глава на БПЦ.

Първо официално слово на патриарх Даниил!

Изборите се състояха в Синодалната палата. Граждани коментираха, че са изненадани от демократичността на вота, който се оказа доста прозрачен на фона на обвиненията към Църквата, че е закостеняла и авторитарна институция. Цялото шоу бе предавано онлайн на Фейсбук страницата на патриаршията. Всеки един от 138-те делегати взимаше бюлетина, отиваше зад паравана, попълваше я и след това пускаше своя вот в урната. Имащите право на глас бяха клирици, миряни, както и от духовните училища и манастирските братства. Към 10 часа минаха всички участници и започна броенето. Дядо Григорий взимаше всяка от бюлетините и съобщаваше за кого отива вотът на микрофона. В този първи тур Гавриил получи най-малко гласове - 19, и отпадна от надпреварата. Така за патриаршеската корона останаха да се борят Григорий и Даниил, а цялата процедура бе повторена. „Индийската нишка“ от 138-те делегати отново започна да минава пред урната. В 13 часа започна да бие камбаната на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ - знак, че вече имаше мнозинство за нов патриарх.

Избраха новия Патриарх на България!

Това бе най-неочакваният от тримата – Даниил Видински, получил 69 гласа. Григорий Врачански остана с три гласа зад него (66). Три бюлетини бяха обявени за невалидни. Оттогава вървят всякакви възможни обяснения и конспирации - че съвестта е проговорила у някои от инструктираните да гласуват за опонента на Даниил; че появата в същия ден на Вселенския патриарх Вартоломей е довела до активация на антифенерското лоби в редиците на БПЦ; дори, че случайно някои от по-възрастните клирици са се объркали от жегата при гласуването.

Радост

В крайна сметка болшинството от чакащите пред синода се радваха. Онези от Врачанска и Ловчанска епархия споделяха, че не съжаляват за резултата от избора, защото макар и да звучи егоистично, запазват любимите си митрополити – Григорий и Гавриил. Странно за мнозина, но за новия патриарх най-много се радваха представители на Неврокопската епархия. Причината бе, че както видинчани, и те го считат за „свое момче“. Също както Григорий, и Даниил е духовно чадо на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, сочен за примерен духовник.