0

В Бургас няма човек, който да не е чувал името на д-р Веселин Джендов. Известният и уважаван хирург е спасил не един и два човешки живота. Но онова, което отличава д-р Джендов от останалите му колеги, е неговата борбеност и непримиримост като личност.

За него пациентите казват, че е от хората, на които се крепи светът. Има си свои принципи и верую, които неотлъчно следва в живота и в професията. По всяка важна за обществото ни тема хирургът има своя позиция и никога не се страхува да я изрече на глас, независимо дали ще се хареса на властниците. Готов е да се бори със зъби и нокти за всяка кауза, в която е повярвал. Той бе един от малцината лекари, които преди години се бориха със зъби и нокти да спасят от закриване отделението по изгаряния на МБАЛ - Бургас. Тази мисия за жалост не се увенча с успех, но лекарят и до днес не се е отказал от нея.

Реакция

Когато избухна пандемията с вируса COVID-19 и всички бяха в спутор, д-р Джендов бе сред първите, дръзнали да търсят нестандартни решения за превенция и защита извън тези, спуснати от здравните власти. През кървавия месец юли на 2012 година хирургът бе на първа линия заедно с други свои колеги, за да спасява десетки израелски туристи, ранени при бомбения атентат на летище Бургас. Благодарение на бързата реакция и професионализма на бургаските лекари тогава животът на мнозина бе спасен.

Днес д-р Джендов отново се е засилил към "окото на бурята" и готов да замине за най-критичната точка на планетата - Израел. Броени дни след кървавото нападение на „Хамас“ над Израел той заяви готовността си да работи на терен и да помага на всички нуждаещи се. Той вече е подал декларация към Министерството на здравеопазването на Държавата Израел и е получил отговор, че е регистриран в списъците заедно с още над 5000 лекари от цял свят, които също са изявили желание да бъдат доброволци там.

Доброволец

Казва, че не изпитва и капка колебание, въпреки че вече е на 70 години. "Получих известие, че заявлението ми е прието. Ако имат нужда от лекари, ще ме повикат. Готов съм да тръгна веднага, както се казва - от днес за утре. А що се отнася до възрастта ми, то най-възрастният доброволец е 90-годишен, но не е лекар, а е в гражданската отбрана на Израел. А на моята възраст има и други колеги лекари от САЩ и Европа, които също чакат да заминат", казва д-р Джендов. Не крие, че в тази ситуация емоцията не му е чужда, защото самият той е с еврейски произход по майчина линия. "Майка ми действително е еврейка, но за да взема решението си, съм бил мотивиран не само от това. Бил съм много пъти в Израел и много добре знам какво значи ислямистки тероризъм. Виждал съм го с очите си не един и два пъти. Човек не може да остане безучастен към това", категоричен е хирургът.

Специализация

С Държавата Израел го свързва и професията му. Именно там лекарят е специализирал обща и спешна хирургия, след като се дипломира в докторска степен по медицина в България. Впрочем има какво да разкаже и за времето на следването си в университета, което никак не преминало по мед и масло. Заради непокорния му нрав и особеното му мнение по всички въпроси го изключили от университета. Заклеймили го като пропагандатор срещу социализма и комунизма. Наложило му се да поработи цяла година като общ работник, за да може да продължи следването си по медицина в друг университет.

Перипетии

"Това се случи през 1976 г., вече бях втори курс в Медицинска академия - София, когато ме обвиниха мен и състудента ми Валентин Христов, че развиваме активна антисоциалистическа дейност. Всъщност това беше една голяма глупост, сътворена от преподавателката ни по научен комунизъм. Тя беше главният обвинител и отказа да ни разпише заверките. Ние двамата бяхме по-речовити и спорехме с преподавателката, докато се опитваше да ни втълпи колко зле живеят хората в прогнилия Запад и че едва ли не ядат кори от дърветата, за да оцеляват. Ние спорехме, че не е така и цитирахме една книга, написана от унгарски автор, който е бил съветски шпионин по време на Втората световна война. Та този съветски шпионин бе написал, че когато е пребивавал в Швейцария, с помощите за социално слаби е издържал 4-членното си семейство. Аз го цитирах, това вбеси преподавателката и така ни изключиха и двамата. Но не ми се размина само с това - от 1979 до 1990 г. имах висящо следствено дело за оперативно наблюдение и бях обвинен, че съм израелски шпионин", спомня си д-р Джендов вече с насмешка миналото. В архива си от интересни истории пази и още по-любопитни. През далечната 1988 г. той участва като доброволец в създаването на ново за онова време лекарство срещу конго треска. "Това не бе експериментиране на медикамент, а създаването му. Инжектираха ме с вируса на конго треската по метода на един голям български учен проф. Василенко. Тогава това бе единственото лекарство за конго треска", обяснява хирургът.

Казва, че му е трудно да прецени кои са били най-критичните ситуации в 40-годишния му стаж като хирург. Той бе един от първите спасители на пострадалите туристи от терористичния атентат в Сарафово преди 11 години, организиран от "Хизбула". Тогава благодарение на него и други български медици животът на мнозина бе спасен.

„Винаги ме питат дали атентатът на летище Сарафово е най-тежкото изпитание. Не мисля, че това е било най-тежкото. В такива моменти на човек му щрака машинката най-бързо. Когато работиш хирургия, виждаш много неща, и то всеки ден, затова е невъзможно да се направи преценка кой случай е "по-" и кой "най-".

В морския град той е известен и като един от най-изявените кръводарители. Дарявал е кръв повече от 100 пъти, за което е удостоен с почетен знак от БЧК.

Българин от израелската армия: Под Газа има паралелен град на "Хамас"!

СТАВА СТРАШНО: Израел удрая от въздуха още по-мощно Ивицата Газа!

Заслужено признание

В момента д-р Веселин Джендов работи в УМБАЛ – Бургас. През 2021 г. той бе удостоен с почетен плакет и грамота от кмета на Бургас за приноса му в създаване на добри условия за развитие на децата в морския град. Наградата дойде като заслужено признание за работата на лекаря за намаляване на радоновия фон.

"По този проект работехме с проф. Добромир Пресианов от Факултета по атомна физика и благодарение на неговата квалификация доказахме, че в Бургас има радонов проблем. Имаше по-висока концентрация на този газ в детските градини и яслите. Това е особеност на региона, просто радонът е с по-висока концентрация и влияе на приземните и първите етажи, където се помещават повечето детски градини. С минимални инвестиции се изградиха по места инсталации, които намалиха и почти елиминираха радоновия фон в тези заведения", обясни д-р Джендов.