0

- Г-жо Маринова, на днешния 6 май почитаме Св. Георги Победоносец. Каквo обаче е това митично създание, което той убива - змей, ламя или хала?

- Змеят е наричан още дракон. Ламята или халата са женските им съответствия. Те присъстват във всички митологии по света. Понякога са добри, понякога лоши, но винаги са вълшебни, магически, очарователни. Тези създания са свързани и с четирите стихии на сътворението. За това има огнени, водни, въздушни и земни. Отношенията на хората и драконите винаги са били драматични. Хората са се страхували от тях, като в същото време разчитали на тяхната помощ. И в двата случая им принасяли жертви – благодарствени или за омилостивяване. Но героите не са се страхували да влязат в единоборство със злите змейове и да ги победят.

От друга страна единоборството с тези същества символизира борбата между доброто и злото, между тъмнината и мрака, а победата в полза на човека е триумф на доброто. В Древногръцката митология Зевс се бори с Тифон, а Аполон с Питон. Хера, Ръката, Оформителката и възпитателката на герои изпраща на Херкулес Лернейската хидра, която всъщност е дракон с 9 глави. Убивайки го, Херкулес сътворява втория от своите 12 подвига. В Древноримската митология колесницата на богинята на плодородието и благоденствието Церера се тегли от земни дракони. В Древен Египет богът на слънцето Ра всяка сутрин побеждава Апоп, драконът на мрака и хаоса.

В Китайската митология най-висшият, бледозеленият дракон Лун има пет нокътя и живее на небето, при Господаря на нефрита. Той символизира жизнения дъх на Вселената. Да не забравяме и за Китайския зодиак, където два знака представляват древните сили на дракона – Дракон и Змия. В Стария завет драконът се свързва със „сянката на смъртта“ и „дълбоките води, обиталище на дракони“, място разрушително и пусто (Псалтир). В християнството драконът е Дяволът-изкусител, силата на злото. Той заключва небесните и земните води, предизвиква суша и опустошение на земята. Той носи мрак, смърт, езичество и ерес. Именно този зъл демон е предизвикан на двубой от свети Георги Победоносец и е сразен от него.

В Сакар планина има следната практика за омилостивяване на халата – посред нощ три вдовици, съблечени голи, при пълно мълчание, приготвят три кравайчета, намазват ги с мед и на сутринта ги занасят под змейчево дърво. До корена на дървото принасят в жертва черна кокошка. С този ритуал те се надяват да предпазят селището от суша, бури, градушки и болести и да привлекат благоденствие и благополучие.

- Древните българи са наричали големите вековни дървета, или лечебните извори, Змейчеви, защо?

- Предците ни вярвали, че змеят живее в короната на вековно дърво, най-често дъб. А лечебните извори са „змейчеви“, защото когато се изкъпе в извор, горски вир или река, змеят оставя поне една от вълшебните си люспи във водата. Тази люспа прави водата лековита, а ако някой я намери, той може да лекува с нея дори нелечими болести. Ето защо много от лечителите са се появявали в близост до такива водоизточници.

- Вярвало се е още, че човек може има потомство от тези приказни създания. Разкажете повече?

- В нашата народна митология добри или лоши, змеят и халата често крадат моми и ергени, за да ги любят. Омагьосаните от змей хора се наричат змейчеви. Те са изпити и бледи, с болнав вид. Змеят идва при тях нощем, като влиза през комина, а през деня се превръща в момък или мома с неотразим чар. Когато мома или момък биват омагьосани от змейчевата магия, любовната болест може да се лекува само от баячки и билкарки чрез опушване с лековити треви или с поливки.

Като предпазна мярка да не бъдат грабнати от змей, в миналото момите носели скрито в дрехите си “змейово око” – остро парче кремък, което по време на буря се е забило в земята. Със същата цел са се извършвали пролетните ритуални игри Боенец, Лазаруване и Кумичене. Народната игра Мара Лишанка, на Светла сряда, пък се играе, за да бъдат предпазени ергените от змеиците и самодивите. На Еремия, 1 май, моми и невести ритуално месели глина за подница и връшник, защото парче от тях било най-сигурното оръжие да бъде прогонена злата хала, която е предизвикала лятна буря, често придружена от градушка.

Кобилицата също пази моми и невести от змейове, особено ако е изработена от габър, дъб, ясен или явор. В миналото всяка жена или мома е имала пълното право да използва кобилицата си като оръжие не само срещу змея, но и срещу досадни мъже. И до днес се помни изразът: ”Я да ми се махаш от пътя, че ти строшавам краката с кобилицата!” Но ако се върнем при змейовете и самодивите, легендите разказват, че от връзката на човек със змей, змеица или самодива се раждат деца-змейчета, витяци, юнаци с ризи и крилца под мишниците си.

Те са необикновено смели, силни и красиви. Тях куршум не ги лови, сабя или нож не могат дори да ги докоснат. Легендата за Филип Тотю разказва, че той се родил с риза, а под мишниците му имало крилца, тоест бил змейчево дете. Филип Тотю бил безумно смел и неуязвим, не можел да бъде нито посечен със сабя нито убит от куршум. Турците треперели от страх само като чуели името му.

- Свети Георги Победоносец е почитан на Запад, където според тамошния фолклор убива дракон. Тези създания идентични ли са с тези, описани в нашия фолклор?

- Разбира се. Драконът, змеят и змията са с почти идентична символика във всички митологии, а както знаем много от езическите вярвания и ритуали са преминали в християнството. През Средновековието всяка страна, всеки град са имали светец покровител и e билo oбичaйнo нaceлeниeтo дa го пpизoвaвa, ĸoгaтo e изпpaвeнo пpeд oпacнocт, а на неговия ден от календара хората са устройвали голям празник. Πpeз XV вeĸ ĸpaл Eдyapд III обявява светеца за пoĸpoвитeл нa Aнглия. Но свети Георги е почитан на още много места по света. Той е обявен за закрилник и на България, Русия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора. Празникът му има две дати – 23 април по стар стил и 6-ти май по нов стил.

- Самият 6 Май се явява и фокусна точка, орисваща предстоящия земеделски сезон. От гледна точка на нумерологията какво вещае датата за близкото бъдеще в сектора?

- Според нашата народна традиция в деня на свети Георги започва селскостопанската година, а в деня на свети Димитър активната земеделска работа приключва. Имената и на двамата светци са посветени на богините на земята – Георги означава „Посветен на Геа-матер“, на Майката Земя Геа, а Димитър - „посветен на Деметра“, богинята на плодородието и благоденствието.

Тъй като земеделието зависи пряко от климата и промените в него, през този селскостопански сезон ще бъдат положени сериозни усилия за адаптиране към климатичните аномалии, които все по-осезаемо се усещат и в България. Възможно е да се появят проблеми с почвите и водите, има опасност от горски пожари или проблеми с дървесната растителност. Месец Май ще е относително спокоен, но са възможни проблеми, свързани с чистотата на въздуха или пък на места да има бури и бурни ветрове.

През юни ще е добре да се внимава с почвите и водите. През юли можем да очакваме проблеми с огъня или техниката и по-голямо напрежение в скотовъдството. През август и септември са възможни климатични аномалии, отново свързани с въздуха, почвите и водите.

- Тъй като започнахте вече с прогнозите, кажете и в икономически план какво да очакваме?

- И в икономически, и в политически план има опасност кризата да продължи да се задълбочава. Но на този свят никога нищо не е окончателно. Както денят сменя нощта, така и след трудностите идва разцвет. Колкото и да е трудно времето идеи, воля и работещи решения за справяне с трудностите със сигурност ще има.

- А кои са критичните дни през този месец?

-Тук е важен контекстът, защото за една дейност месецът ще е благоприятен, за друга неутрален, а за трета критичен. Като цяло месецът би трябвало да е по-спокоен и спорен.

- Вие прогнозирахте в наш футурологичен материал, че 6 партии ще влязат в парламента. Което се случи. Според вас обаче какво пречи да се сформира устойчива коалиционна структура? И има ли някакъв фактор, който би помогнал това да се случи?

- От една страна основно число в картата на България е тройката. Тя дава сила, когато има постигнато разбирателство, когато всички са обединени за постигането на дадена кауза и точно това гласи надписът над входа на Народното събрание – „Съединението прави силата“. В такъв случай в държавната колесница са впрегнати три коня или дракона, образно казано, които теглят колесницата заедно и уверено напред. Но когато постигането на разбирателство е силно затруднено тройката предизвиква конфликти и скандали, тогава в държавната колесница са впрегнати орел, рак и щука. От друга страна партиите в Парламента са 6 - числото на хармонията, на реда и закона, на националните ценности и уважението на традициите. Когато има постигнато разбирателство числото 6 дава протекция и закрила, подпомага постигането на стабилност и сигурност, но когато няма хармония, шестицата наказва доста сурово.

- В прогнозата си за май наскоро споделихте, че месецът е добър за венчавки. Бихте ли разкрила кои числа в рождения ден на човек спомагат за формиране на семейно гнездо?

- Всеки един човек е една малка вселена, а в нумерологията тези вселени са представени от числа. Когато въпросът е за лични отношения е важно числата на хората да са хармонични и допълващи се, за да може да бъде изградена и поддържана здрава връзка. Във всяко число има любов, защото Любовта е навсякъде. Но числата, също като монетите, имат две страни – любов и омраза, успех и провал, доверие и измама и прочие и прочие. Тоест прогнозите за любов винаги са твърде лични. Но бих казала, че хората с рожден ден или с Път в живота, чието число се редуцира на 2, 3, 6 и 9 през май ще имат по-наситен емоционален живот.