0

К оледата е най-любимият празник. А филмите, които започват да ни заливат от екрана още в края на ноември, са също толкова традиционни, колкото и елхата, Дядо Коледа и подаръците.

Разнообразието е голямо – кариеристки се завръщат в малко градче уж за кратко, но срещат голямата любов. Сърдити хора, които омекват като захарен памук и започват да вярват в чудеса. И други подобни. Днес решаваме да пренебрегнем филмите на конвейер и да се изпълним с носталгия. Ето кои филми влизат в моя списък, който не е задължително да съвпада с вашия, но така или иначе през цялото време ще дрънкат звънчета и ще се лее бонбонена идилия.

1. „Животът е прекрасен/It's a Wonderful Life” (1946 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Британски кинолюбители преди време го посочиха като най-добрия коледен филм на всички времена, затова започваме с него. Филмът излиза в далечната 1946 г., режисьор е Франк Капра, а в главните роли са Джеймс Стюарт, Дона Рийд, Лайънъл Баримор и Хенри Травърс. Адаптация е на разказа „Най-големият подарък” на Филип Ван Дорън Щерн от 1943 г., частично основан на мотиви от „Коледна песен” на Чарлз Дикенс (1843 г.). Отначало филмът не е посрещнат чак толкова въодушевено и няма сериозни финансови резултати, но с времето това се променя. До степен през 1990 г. да бъде включен в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ. А авторитетното списание Empire включва заглавието в списъка си „500 най-велики филма за всички времена“. Нашето първо място в класацията! Може да го потърсите и изгледате с български дублаж с гласовете на Гинка Станчева, Станислав Пищалов и Даниел Цочев.

2. „Коледата невъзможна/Jingle All the Way” (1996 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Бат’ Арни работохолик? Не сме свикнали да го възприемаме точно в такава роля, но филмът от 1996 г. на режисьора Брайън Левант е безспорен участник в класацията на най-добрите американски комедии с коледна тематика. Дори хуморът да ви идва малко пресилен и глуповат. Двама бащи – единият по-мускулест, другият пощенският служител Майрън Ларабий (Синбад), се борят за екшън фигурка на супергероя Турбо-Мен за синовете си. Предпразнична суматоха, еуфория, краят на света. И двама души, които се правят на идиоти в стремежа си да осигурят желания подарък. Ако не виждате нищо особено смешно в това, не сте единствените.

3. „Как Гринч открадна Коледа/How the Grinch Stole Christmas” (2000 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Свеж полъх в сладникавия коледен привкус на филмите на всички времена – разбира се, че най-добрият Гринч е Джим Кери. Отдава му се да се прави на кретен и да гримасничи. Филмът от 2000 г., режисиран от Рон Хауърд и по сценарий на Джефри Прайс и Питър С. Сийман, е базиран на едноименната книга на д-р Сюс от 1957 г. След този филм никой не може да си представи Гринч другояче, освен позеленял от злоба. Всъщност цветът, както и песента „Ти си подъл, господин Гринч“, са заимствани от друг филм от 1966 г. Критиците отначало се хващат за мрака, в който в общи линии тъне филмът, но фонът се компенсира от играта на Джим Кери. Или поне така твърдят тези, на които им допада кривенето им – ето един типично „гринчовски” хаплив коментар.

4. „Елф/Elf” (2003 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Още един коледен филм с претенции да участва в класацията на най-добрите на всички времена. Филмът вдъхновява бродуейския мюзикъл „Елф: Мюзикълът“ от 2010 г. и анимационния телевизионен филм „Елф: Музикалната Коледа на Елф“, излъчен по Ен Би Си през 2014 г. Режисьор е Джон Фавро, в главната роля – на Бъди, е Уил Феръл.

5. „Умирай трудно/Die Hard” (1988 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Ще кажете, това не е коледен филм. Я пак?! Да не ви пратя Брус Уилис да поспорите с него. Ролята на Джон Макклейн засечва всички сладникави старци, джуджета и влюбени кариеристки. Твърд алкохол насред бозата, екшън. Режисьор на филма е Джон Мактиърнън, по романа на писателя Родърик Торп Nothing Lasts Forever. И все пак – в основата на всичко е мъжкарското излъчване на Брус Уилис. Началото на една блестяща кариера в киното. Актьорът страда от напреднала фаза на фронтотемпорална деменция и всички негови фенове се надяваме на чудото. Но животът не ни сервира чак такива изненади. За тези, които по някаква причина не симпатизират на Брус Уилис (със сигурност има и такива, които си падат по дразнещо глупавия хумор и кич на сериали като „Всички обичат Реймънд” и при голямо желание може да се извадят някоя и друга коледни сцени, но няма да е сега и тук).

Накратко: В навечерието на Коледа Джон Макклейн, полицай от Ню Йорк, пристига в Лос Анджелис с надеждата да се помири с бившата си съпруга Холи на парти, организирано от нейния работодател, корпорация Накатоми. Мястото, където ще се проведе партито, е огромна сграда кула „Накатоми Плаза“. Джон Макклейн пристига в кулата с лимузина, шофирана от Аргайл, точно когато сградата е превзета от германския радикал и терорист Ханс Грубер и неговата тежковъоръжена банда. Всички служители в кулата са взети за заложници, с изключение на Макклейн, който успява да избяга. Разбира се, този, както и повечето подобни филми, приключват с главните герои, наметнати с одеяло.

6. „Гремлини/Gremlins) (1984 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Кой казва, че Коледата е непременно с вкус на канела и курабии с канела и джинджифил? Може и да присяда – също като филма на режисьора Джо Данте, по сценарий на Крис Кълъмбъс. „Гремлини” не е типичният коледен филм и точно затова съвсем заслужено е. Във филма участват Зак Галиган, Фийби Кейтс, Хойт Акстън, Поли Холидей и Францис Лий Маккейн. За любителите на ужасите има и продължение. Всъщност Гизмо изобщо не е толкова страшен и ужасен, даже е красив в сравнение с Йода от „Междузвездни войни”. Прилича на играчките Фърби и нищо чудно те да са заимствани точно от него. Пък и всяко малко чудовище при подходящи грижи може да се отблагодари с любов. Не това е обаче сценарият на тази черна коледна комедия.

7. „Лошият дядо Коледа/Bad Santa” (2003 г.)

IMDb, Getty Images, Pinterest

Още една коледна черна комедия - на режисьора Тери Звигоф, сценаристи са Глен Фикара и Джон Рекуа. Във филма играят Били Боб Торнтън, Тони Кокс, Лорън Греъм, Брет Кели, Лорън Том, Джон Ритър и Бърни Мак. Братята Коен са продуценти. Вторият лош Дядо Коледа се появява на 23 ноември 2016 г., но успехите на продължението са скромни в сравнение с първата част.

8. „Дневникът на Бриджит Джоунс/Bridget Jones's Diary”

IMDb/Getty Images/Pinterest

Не крия, че това е любимият ми филм в класацията и мога да го гледам целогодишно. Но пуловерите с еленчета и снежковци на Марс Дарси са неизменна част от празничната атмосфера. Много жалко, че Бриджит Джоунс предпочете от сладурана да се превърне в нещо, което отказвам да възприема. Чарът на актрисата си отиде безвъзвратно с пластичните операции, на които се подложи. За феновете й не остава друго, освен да въртят старите филми и да се радват, упорито отбягвайки трансформацията й.

9. „Коледната песен на мъпетите/The Muppet Christmas Carol” (1992 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

В цялото коледно многообразие класацията няма да е пълна, ако в нея няма и кукли. „Коледната песен на мъпетите”, естествено е по Чарлз Дикенс. Хитра интерпретация на режисьора Браян Хенсън, който е и продуцент на кукления филм. В ролите са Майкъл Кейн, Стивън Макинтош, Дейв Голз, Джери Нелсън, Франк Оз, Дейвид Ръдман и др. Ако сте пропуснали да гледате филма, излъчен у нас през 2008 г. с войсоувър дублаж, непременно го потърсете.

10. „Чудото на 34-та улица/Miracle on 34th Street” (1947 г.)

IMDb/Getty Images/Pinterest

Всеки човек, който мисли доброто на хората, се смята за малко луд. Точно в това е очарованието на филма от 1947 г. с режисьор Джордж Сийтън по сценарий на Джордж Сийтън. В главните роли са Морийн О'Хара, Джон Пейн

Едмънд Гуен, Натали Ууд. През 2005 г. филмът е включен в Националния филмов регистър. Ако се абстрахирате от коледния сюжет, който предполага сладникав вкус, може и да съжалите добрия Крис Крингъл, който се смята за истинския Дядо Коледа. Винаги има един зъл човек, който държи да стъпче идеалите и да ги представи за нещо налудничаво и обикновено. И в живота е така.