0

А покалипсисът настъпва и за него гадаят по любовта на насекоми с червени като дявол очи, шумно жужене и отвратителна миризма.

Последният път подобно нещо е имало през 1803 г., очаква се следващият път да не е преди 2445 г., твърдят учените. А привържениците на теориите за края на света най-после могат да отдъхнат и така дълго чаканият апокалипсис идва, след като през 2012 г. не успя да се състои с края на календара на маите.

Среща

Срещата на ужаса ще бъде от две поколения цикади, едните със 17-годишен цикъл на излюпване, другите с 13-годишен. Такова събитие не е наблюдавано от 220 и както стана ясно, човечеството няма да го види поне още 401 години. Вече се появиха и заглавия от типа на „Апокалипсис по американски“. Трябва да се каже още, че от това нашествие ще бъдат обхванати 16 щата в източната част на Северна Америка и се очаква по груби сметки да се появят над 1 трилион насекоми, иначе казано това е десет на дванадесета степен или изписано с цифри е 1 000 000 000 000, т.е. единица с 12 нули след нея. В някои щати ще има нашествие само на едно от двете люпила, в други ще са и на двете заедно. Очаква се от края на април, най-вероятно през май, до юни да излязат на земята повечето насекоми.

В Дейли мейл е направил схема на очакваното нашествие в края на пролетта.

 В Дейли мейл е направил схема на очакваното нашествие в края на пролетта.
DailyMail.com

Д-р Джийн Критски, професор, ентомолог и експерт конкретно по цикадите в университета „Маунт Сейнт Джоузеф“ в щата Тенеси пояснява пред DailyMail.com: „Люпило XIX се появи за последно през 2011 г., но сега предстои да излезе в части от Алабама, Арканзас, Джорджия, Илинойс, Индиана, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Северна Каролина, Оклахома, Южна Каролина, Тенеси и Вирджиния. Другата група, Люпило XIII, има 17-годишен цикъл и последно се появи през 2007 г. Щатите, определени за XIII, включват Илинойс, Индиана, Айова и Уисконсин. Люпило XIX, известно като Северноилинойска порода, съдържа три различни вида цикади, а Великата южна порода или Люпило XIII има четири различни вида“.

История

Според историци през последното появяване заедно на двете люпила цикади нещата за САЩ са били доста благоприятни и не се е състоял очакваният апокалипсис с библейски размери. През 1803 г. Испания предава на Франция територията Луизиана, която 20 дена по-късно Франция продава срещу злато на Щатите и след това тя става пълноправен член на съюза. В Централна и Латинска Америка има множество революции. Британската империя води война с различни индийски народности. Франция воюва ту с англичаните, ту с германците.

Дали сега ще има революционни промени през годината на американския апокалипсис на цикадите, тепърва предстои да видим. Но сигурните факти са едни – насекомите са много шумни, най-вече мъжките, които жужат като от ада, за да привлекат женските. Техният любовен зов може да достигне 90 децибела. Мъжките издават и феромони, доловими като неприятна миризма от човешкия нос. Макар специалистите да са готови да оборят въпроса с ароматите и да твърдят, че всъщност тази миризма идва, след като насекомите умират и процесът на гниене започва. Учените твърдят, че иначе човешкият нос не може да подуши феромоните на цикадите.

Любовта на насекомите се превръща в кошмар за някои.

 Любовта на насекомите се превръща в кошмар за някои.
gettyimages

Проф. д-р Джийн Критски пояснява още, че има редица фактори, които обуславят излизането на цикадите изпод земята. Почвата трябва да достигне до 64 градуса по Фаренхайт, което по Целзий е 17,77 градуса. А за това трябва поне два-три дни температурата на въздуха да е 80 градуса по Фаренхайт - 26,66 по Целзий.

Президент

Американски медии пък припомнят една от най-паметните случки с цикади, произлязла през 2004 г. Тогавашният щатски президент Джордж Буш-младши попада на цикада и смята, че е подгонен от насекомото. Той се затичва, а цикадата го придружава чак до стълбичката на президентския самолет, след което тръгва да търси други обекти. Преследването беше документирано от фоторепортер и обиколи целия свят. След това обаче бе казано, че президентът просто е бързал да влезе в самолета, а не се е изплашил от една летяща цикада, колкото и нахална да била тя.

Учените обаче предупреждават, че всички трябва да се отнасят много сериозно към хората, имащи фобии към насекоми. При някои това може да стигне до истерични моменти. Има и такива, макар и много рядко, които изпитват алергии към цикадите. Иначе това са си направо едни дружелюбни насекоми, които се интересуват от любов помежду си, а не от разни там хора и животни.

Когато цикадите се появят, те покриват всичко, особено дърветата, но нападат къщите и дори колите, като особено много си харесват автомобилните гуми.

В източните щати са се научили и да ги ядат, даже има кулинарни рецепти за приготвянето им – печени, пържени, на шиш, по различни видове азиатски и стари индиански начини и т.н., като сосът е много важен – от кетчуп, през соев и барбекю. Така че за някои това ще си е истинско нашествие на безплатни протеини, за други ще е същински ад.

Цикадите могат да са полезни за градините, но само за здрави дървета, за фиданките обикновено са вредни. От треви не се интересуват.

След като брачният сигнал на мъжкия улови женската, двойката се свързва и самката снася яйца в дървото. След това нимфите изпадат и се заравят под земята, за да започнат своя зимен сън, и цикълът тръгва отново на 13 или (предимно) 17 години.