0

С ъзвездието с поетичното название Косите на Вероника е кръстено на прабабата на легендарната древноегипетска царица Клеопатра.

В момента има разгорещен спор, по-скоро протести, за представянето на Клеопатра като чернокожа царица от сериал на „Нетфликс“, при положение че поне за нея има ясни доказателства за изцяло белия цвят на кожата й. Но за въпросната компания подобни артистични преходи са характерни, макар все още да не са стигнали до идеята да представят примерно Джордж Вашингтон като чернокож.

Но да се върнем на фактите от древността. Явно красотата се предава. Тази прабаба на Клеопатра е смятана за една от най-красивите жени на древния свят и са я сравнявали с митичната Елена. На нея е наречено едно от малкото съзвездия, кръстени на реални исторически личности или поне на такива, за които знаем със сигурност, че са живели, а не са само спомен от митовете. В момента Косите на Вероника е едно от 88-те съзвездия. Дълго време обаче то е било част от древното съзвездие Лъв. А това, което днес е наричано Косите на Вероника, е приемано само като звездно струпване. Едва през XVI век датският учен Тихо Брахе го обособява в самостоятелно съзвездие. Но още в III век преди новата ера звездното струпване получава названието Косите на Вероника.

Траки

След смъртта на Александър Македонски през 323 г. пр. Хр. най-голямата по това време империя бързо се разпада, защото няма нито един наследник. Военачалниците на Александър решават да си поделят империята на техния цар. Така се стига до Птолемей I, който още приживе е оставен от Александър за негов наместник в Египет. Той е от династията на Аргеадите, наричани още Темениди, която е управлявала Македония. Тя е тясно свързана с траките (някои дори предполагат, че е тракийско племе, други пък изобщо не са съгласни с това). Според Херодот тази династия води началото си от Херкулес. Дядото на Александър III Велики също е от Теменидите. Та първият Птолемей в Египет през 305 г. пр. Хр. е обявен за фараон. Макар първоначално да са ги мразели, египтяните бързо приемат Птолемеите като наследници на фараоните и под тяхно управление страната отново преживява времена на могъщество и културен разцвет. Основаният от Александър Велики град Александрия става новата столица на Египет.

През III в. пр. Хр. в Египет властва фараонът Птолемей III Евергет. Неговата съпруга Береника (или Вероника на латински) се славела с божествена красота. Но това, което я правело приказно прелестна, били нейните коси. За тях се твърдяло, че са толкова красиви, колкото на богиня от Олимп. Според легендата от далечни страни идвали царе, аристократи и жреци да видят и се насладят на косите на Вероника, които смятали за истинско чудо.

Изневяра

Преди да се омъжи за царя, самата Вероника, или Береника, имала доста драматична биография. Тя е дъщеря на царя на Кирена (или Киренайка – в днешните предели на Либия, най-близо до Египет, плюс остров Кипър). След смъртта на баща си се омъжва за Деметрий Калос (Красивия), който с нейна помощ става цар на Кирена. Скоро обаче Береника разбира, че мъжът й е любовник на майка й. Той не отрича и дори най-нагло отива в спалнята на майката на красавицата, без вече да се крие. Береника използва момент, когато двамата са заспали, и убива мъжа си. Но майка си пожалва. От неверния си мъж Красивия Береника няма деца. Скоро тя пленява сърцето на Птолемей III и се омъжва за фараона. Според запазена древна римска поема царят не откъсвал поглед от косите на съпругата си. Радост изпълвала сърцето на фараона и той се чувствал безкрайно щастлив със своята жена (която му донася и властта над Киренайка). Но щастието им не продължава дълго.

Жертва

Птолемей заминал с войските си на североизток да отмъсти за убийството на сестра си. Тя е жена на сирийския цар Антиох II Теос, който й взима главата, несправедливо обвинявайки я в изневяра. Птолемей решава да отмъсти и навлиза с армията си в Сирия и Финикия, но стига чак до Вавилон. Дните станали години, а фараонът все не се връщал. Потънала в дълбока скръб по него, Вероника отишла в храма на Афродита - своята богиня покровителка. Царицата отправила гореща молба съпругът й да се завърне жив и здрав. А като жертва за това обещала да даде най-красивото от себе си – своите легендарни коси.

След време вестоносец дошъл в двореца при Береника. Предал й много поздрави от нейния съпруг и съобщил радостната вест, че Птолемей е победил и скоро ще бъде в двореца при нея. Зарадвана от вестта, царицата спазила жертвения си обет и отрязала приказните си коси, като ги оставила на олтара в храма. След жертвоприношението се прибрала в двореца. А на следващата сутрин жриците видели, че косите са изчезнали. Това било изтълкувано като поличба, че дарът е приет от богинята.

Триумф

След триумфалното завръщане на Птолемей той устроил пиршество за чудо и приказ, за да ознаменува победата. Всички ликували. Само фараонът бил потънал в дълбока скръб. Той обяснил, че е покрусен заради прекрасните коси на Вероника. Тогава тя подробно му разказала за своето жертвоприношение, но фараонът още повече потънал в скръб, чувайки, че косите са изчезнали, и смятайки, че са откраднати. След малко към фараона се приближил придворният му астроном Конон (при Птолемеите Александрия е центърът на науката и културата в Стария свят и най-добрите били на служба при царя). Той казал на владетеля, че дълго гледал в небето и открил там косите на преданата съпруга. И посочил към звездата Арктур във Воловар и другите бледи звездички около нея. Това според него били косите на Вероника. Астрономът изтълкувал, че самата Афродита ги занесла там сред звездите, за да напомнят за съпружеската вярност.

Оттук нататък това струпване на звездното небе се нарича Косите на Вероника. Първо било част от Лъв, а после е отделено и като самостоятелно съзвездие. В чест на Вероника е наречен и град в Киренайка – Береника, известен днес като Бенгази. А през 1907 г. на царицата е наречен и астероид Береника.

Убийство

Птолемей III Евергет имал поне 4 деца от Береника. По време на този фараон Египет е с най-голяма територия и мощ в цялата си хилядолетна история. Умира през 221 г. пр. Хр. Наследен е от един от синовете си – Птолемей IV Филопатор (обичащ баща си – така е наречен). Сред народа обаче се носят слухове, че синът отровил баща си. Скоро, пак през 221 г. пр. Хр., Птолемей IV убива и майка си. С неговото царуване започва упадъкът на Египет.

Диадема е двойна звезда

Съзвездието Косите на Вероника има 64 звезди, виждани с невъоръжено око, но нито една от тях не е особено ярка, сочи астрономичната справка.

Съзвездието най-добре се наблюдава през безлунните нощи от април до август. Заобиколено е от съзвездията Воловар, Девица, Лъв и Ловджийски кучета.

В Косите на Вероника се намира част от най-голямото ни известно струпване на галактики – над 3000 (като постоянно се откриват нови и нови), но те са достъпни за наблюдение само с мощни телескопи и нито една от тях не може да се види с просто око. Това струпване преминава и в съседното съзвездие Дева.

Най-ярката звезда в Косите на Вероника не е алфа (принципно тя трябва да е най-ярката), а е бета. Алфа звездата обаче единствена в цялото съзвездие си има име – Диадема, и символично е короната на главата на царицата. След измерване със съвременна техника се оказало, че алфа е по-малко ярка от бета. Всъщност Диадема са две звезди (бинарни звезди – сравнително с еднаква големина и сходна маса), които се въртят една около друга за 25,87 години. Те са отдалечени на 65 светлинни години от Слънцето. Двете звезди са близо една до друга, като разстоянието между тях е малко по-голямо от 10 пъти разстоянието между Сатурн и Слънцето. В някои фантастични произведения между тези звезди има развита извънземна цивилизация.

В Косите на Вероника се намира Северният полюс на нашата галактика.

Макар от Земята в Косите на Вероника да не се виждат ярки звезди, в това съзвездие се намира една от най-ярките, втората по яркост от откритите досега супернова звезда.

В съзвездието са открити няколко екзопланети, на които се предполага, че може да има условия за живот. На HD 108874 b, която се смята за газов гигант, е открито магнитно поле, подобно на Земята. Планетата има свои спътници, на които се предполага, че може да има подходящи за живот условия.

Бета прилича на Слънцето

Бета звездата, която е най-ярката в Косите на Вероника, е съизмерима със Слънцето.

Вижда се с просто око, но не и в замърсеното градско небе. Отдалечена е на 29,95 светлинни години. Предполага се, че е по-млада звезда от Слънцето и е някъде на около 3 млрд. години. Нашето Слънце се завърта около оста си (слънчево денонощие) за около 27 дни, а тази звезда – за около 13 дни. Бета звездата е много интересна за наблюдение, защото може да даде нагледни данни за миналото на нашата звезда . Така периодът на активност на бета е около 16,6 години, а при нашето Слънце той е 11 години (макар че в последните години това сякаш да не се спазва точно).

Обитаемата зона, в която може да има вода в течно състояние, е почти същата, както при нашето Слънце. Но около бета засега не са открити нито екзопланети (в обитаемата зона), нито други планети. Някои предполагат, че предстои да се образуват тепърва.