0

А ко се чудите къде да избягате за няколко дни и да разгледате нещо ново и интересно - вашето място е Мюнхен.

След два часа полет пристигате в сърцето на Бавария и в зависимост дали сте избрали по-скъпото или по-евтиното пътуване със самолет - след още половин-един час ще се озовете на една от най-големите жп гари в Германия. Оттам не само Мюнхен, но и околностите са на ваше разположение.

Пристигане

Ние избрахме да пътуваме от неделя до сряда, хем да хванем един почивен ден, хем да имаме възможност да се потопим в заетостта на града. Четири дни ще ви бъдат достатъчни, за да усетите атмосферата на града и разгледате най-интересните забележителности. Полетът ни с лоукост компания ни отведе на летището в Меминген рано сутринта. Оттам на всеки час тръгват автобуси към Мюнхен. Възможно е пътуване и с влак. На сайта на летището има възможности за транспорт, като средно цената на билета в една посока е около 15 евро. Автобусът ни остави на Хауптбанхоф - нещо като гара разпределителна, откъдето тръгват влакове за всички посоки и дестинации. Въпреки че няма контрола и не чекирате никога билета си - винаги имайте такъв, защото контрольор може да се появи във всеки един момент, като глобата за нередовен пътник достига до 200 евро. Дневният билет за всички линии е 8 евро, а едноседмичният - 22 евро. Поне за централната зона, ако искате да излезете от нея - прочете внимателно какво пише на машините за билети.

Мариенплатц

Първата ни спирка, разбира се, е старият град в Мюнхен и емблематичният площад Мариенплатц. Площадът е около 100 метра дълъг и около 50 метра широк. Тук се намира великолепното кметство с красива камбанария, около която всеки ден в 21 ч. ярко изрисувани фигури танцуват и пресъздават важни моменти от историята на града. Часовникът с музикалния механизъм е най-голямата атракция на площада, а ако искате да се насладите на красиви гледки, трябва да се качите с асансьор до върха на 80-метровата кула.

Кметството на Мюнхен

 Кметството на Мюнхен
Telegraph.bg

Почти всеки уикенд на площада се организира бирен фест, като цената на голямата бира е 5 евро. По толкова са и вурстовете, като най-известният за района е т.нар. бял вурст. Ако тръгнете от площада в посока Карлплатц, ще минете през Петерскирхе - той е най-старият религиозен храм на Мюнхен, който има прекрасен бароков олтар.

Дяволска обувка

Близо до него е и Фрауенкирхе - църквата на Света Богородица. Двете й кули близнаци са един от символите на града. Северната кула е висока 98,57 метра, а южната - 98,45 метра. Църквата е построена от тухли в късноготически стил. През Втората световна война църквата е напълно разрушена по време на бомбардировките на Дрезден през 1945 г. Властите на ГДР вземат решение да не я възстановяват както поради липса на средства, така и като символ на това, което е станало.

Дяволската стъпка във Фрауенкирхе

 Дяволската стъпка във Фрауенкирхе
Telegraph.bg

Възстановяването на църквата по историческите чертежи започва след обединението на Германия. През януари 1993 г. в района на разрушената църква започват археологически разкопки. На 27 май 1994 г. е положен първият камък. През 1996 г. започва строителството на църквата. Тържественото откриване става през 2005 г. Измежду забележителностите на интериора й е и "Дяволската стъпка" в каменния под на църквата, свързана с легенда, според която архитектът Фон Халсбах сключил сделка с дявола да му помогне да финансира строителството срещу обещанието да не слaгa прозорци в църквата. Архитектът надхитрил дявола, като направил прозорци, които не се виждали от мястото, където дяволът бил застанал. Когато открил, че е измамен, Фрауенкирхе вече била осветена и той не можел да влезе вътре и останала само черната стъпка в пода на преддверието на църквата.

Врата

Отделихме си цял ден, за да посетим концентрационния лагер в Дахау. До градчето се стига с влак за около половин час, за който трябва да си купите отделен билет. Като слезете от влака и излезете, точно отпред има автобусна спирка, която ще ви заведе до първия и най-продължително съществувал концлагер, основан от германските националсоциалисти. роени седмици след назначаването на Адолф Хитлер за райхсканцлер на 22 март 1933 г. Край град Дахау, близо до Мюнхен, е сложено начало на изправителен лагер за политическите противници на управляващите.

Входът на концлагера и газовата камера в Дахау.

 Входът на концлагера и газовата камера в Дахау.

За 12 години през него минават над 200 000 души от цяла Европа. 41 500 загиват от болести и недохранване, както и от жестокостите на СС. За изгаряне на телата на загиналите лагерът разполага от 1940 г. с малък крематориум, а от 1942 г. - с нов, по-мощен, снабден и с душове, според някои маскирана газова камера за изтребване на пленниците с газа „Циклон Б“ (синилна киселина). Освободен е на 29 април 1945 г. от американските войски. От 1965 г. е музей-паметник, като входът е свободен. Препоръчваме ви да си носите вода със себе си. В началото има ресторант, който предлага обедно меню и разхладителни напитки на нормални цени. От музея предлагат аудиогайдове, но и без тях можете да се ориентирате, тъй като навсякъде всичко е описано и на немски, и на английски език. Първото, което виждаме на входа, е желязна врата, на която пише "Работата те прави свободен". Всъщност това не е оригиналната порта, която можете да видите вътре в музея.

Игри

Друго място, което си заслужава да посетите и да си оставите време, за да му се насладите, е Олимпийският парк. Изграден за летните олимпийски игри през 1972 година, той включва обширен парк, Олимпийския стадион, 2 спортни зали, покрит плувен басейн, Олимпийската кула с височина 291 м, пресцентър, селище с жилищни сгради за участниците в олимпиадата и други по-малки сгради. До 2006 година Олимпийският стадион е бил място за тренировки на Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860. Стадионът е проектиран от немския архитект Гюнтер Бениш (Günther Behnisch) и инженера Фрай Ото (Frei Otto). За времето си дизайнът на Олимпийския стадион е бил истинска революция в архитектурата.

Олимпийският парк

 Олимпийският парк
Telegraph.bg

Стадионът е бил изграден в огромен ров, изкопан от бомбардировките по време на Втората световна война. Паркът до стадиона е място, където се организират различни изложби, концерти и много спортни събития. Олимпийският парк е разположен сред много зеленина, има езеро с патици и е любимо място за разходка не само на туристите, но и на жителите на Мюнхен. На територията му е открит и аквариум, пълен с различни видове риби - както такива, които могат да бъдат срещнати в страната, така и екзотични видове.

BMW

Близо до Олимпийския парк се намира и музеят на BMW. Първоначално построен през 1973 г., този световноизвестен музей ще е много интересен за всички любители на марката, както и за всички, заинтересовани от индустриалната история на колите. През 2004 г. сградите бяха затворени и напълно обновени, за да станат днес ярък пример за модерна архитектура. Тук може да видите различни превозни средства, изложбени теми, архитектура, дизайн, както и ресторанти, магазини, турове и т.н.

25 евро струва обиколка с гид на „Алианц арена“

„Алианц арена“ е домашният терен на ФК Байерн Мюнхен и посреща пет милиона посетители годишно за двете си атракции - обиколката на „Алианц арена“ и Музея на ФК Байерн.

Алианц Арена - стадионът на Байерн е внушителен.

 Алианц Арена - стадионът на Байерн е внушителен.
Telegraph.bg

25 евро на човек струва обиколката на стадиона с гид на немски или английски език. Турът преминава през целия стадион - от седалките, през съблекалните на играчите и, разбира се - терена, на който са изиграни не един или два важни мача. „Алианц арена“ има капацитет от 75 000 XNUMX места за футболни мачове и е първият стадион в света с напълно променящ се цвят екстериор. Фен магазинът е изключително голям и в него феновете могат да намерят всякакви артикули на своя любим отбор - от екипи и шалове до химикалки и барбекюта. В музея можете да гледате филми за отбора, да разгледате всички купи и чинии, както и оригинални екипи и снимки.