0

С лед съблазнителното бельо това е вторият най-привлекателен артикул от женския гардероб за мъжкото око. В разгара на най-топлото и любимо време на годината нека си спомним историята на създаването на дамския бански костюм.

19-и век. Първите дамски бански костюми се появяват във Викторианска Англия тогава. До този момент хората плуват по бельо или чисто голи (тъй като по това време в света царуват доста свободни нрави). И вече от края на 18-и век се формират нови правила, възникват морални ценности, които забраняват съвместното къпане на мъже и жени, следователно в допълнение към дрехите за плуване са проектирани и специални машини за къпане (къпални кабини), които прикриват жените от мъжките погледи, докато се поливат с вода.

Рита Хейуърт

 Рита Хейуърт
Архив

За да се къпят, жените също така трябва да носят корсаж, чорапи за баня и шапка. Женският пол влиза във водата предимно до колене. Умението да плуват е характерно само за мъжете, тъй като тежкият женски бански изобщо не позволява ненужни движения.

Във Франция по това време е създаден прототип на трикото за мъже - раиран, плътно прилепнал бански костюм със затворнически изглед, който прави процеса на къпане много по-удобен.

20-и век. До началото на 20-и век дамските бански костюми са се развили значително. Това вече не са тежки, обемисти тоалети, а по-скоро къси затворени рокли, които пасват на фигурата. В тях обаче няма и намек за откровеност или сексуалност. Банският костюм по това време е повече необходимост.

Революция

През 20-те години банските костюми бързо нахлуват в женския гардероб, разкривайки краката, а понякога и деколтето. Банските костюми от 20-те години на миналия век се състоят предимно от потник и къси шорти, зашити заедно. С други думи, приличат повече на гимнастическо трико.

Клаудия Кардинале

 Клаудия Кардинале
Архив

Горната част на банския все повече разкрива и подчертава гърдите, вместо дебели презрамки се появяват тънки презрамки, а колани и декорирани елементи създават акцент върху талията. Такива бански костюми се смятат за доста разголени и смели. Краката, ръцете, раменете, част от гърба и плиткото деколте са зони, които жените вече могат леко да разкрият в бански костюми.

Задължително условие за банските обаче била дължината - дамските задни части на плажа трябва да са прикрити. Идеалната дължина на банския костюм е не по-висока от 6 инча над коляното. Освен това съответните измервания с помощта на сантиметрова лента се правят от специални отряди моралисти точно на плажа! (Въпреки че не е изключено да са били водени от желанието да се докосват до млади момичета под идеално измислен претекст.)

Бикини

В началото на 30-те години, благодарение на дизайнера Жак Хейм, се ражда първият скромен цял бански костюм с пола, наречен Atom. Сладък и флиртуващ, той бързо привлича вниманието на модата от онова време. Момичетата едно след друго изоставят целите бански костюми в полза на разделните. Изглежда, че този стил на бански просто не може да бъде по-добър и по-удобен. Успехът на банския костюм Atom обаче не е оглушително гръмък за историята на модата, тъй като само 14 години по-късно, на 5 юли 1946 г., дизайнерът Луи Риард създава шедьовър, благодарение на който светът официално се запознава с бикините.

Вероника Лейн

 Вероника Лейн
Архив

По правилата на обществения морал жените първоначално смятат такъв провокативен стил за неприличен. Дълго време клетият дизайнер не може да намери модел, който да се съгласи да покаже бикините на обществеността. Но ето че красивата танцьорка Мишелин Бернардини се съгласява да пробва банския костюм.

Възхищението и насладата на едни се сблъскват с осъждането и възмущението на други. Само най-смелите момичета се осмеляват да носят бикини. За някои от тях това се превръща в катастрофа! Например една от участничките в световноизвестния конкурс "Мис Свят" е отстранена от участие, защото се появява по бикини. Вероятно е била много обидена, след като само няколко години по-късно състезанието по отворени бански костюми става задължителен етап от конкурса.

Ан Гуен

 Ан Гуен
Архив

Въпреки критиките към бикините (за които по това време се казва, че са бански костюм, който „казва всичко за жената освен моминското име на майка й“), все повече и повече знаменити красавици скоро започват да ги пробват. Така през 50-те години секссимволът на световното кино Бриджит Бардо се появява в опасно разголени бикини на Лазурния бряг в Кан. След известно време примерът на легендарната актриса е последван не само от нейните звездни колеги, но и от всички момичета по света.

Ликра

През 1958 г. е създаден нов бързосъхнещ, гладък материал. Удобна във всеки смисъл, ликрата оттогава се превръща в основата на всички бански костюми.

До края на 60-те години на 20-и век се появяват нови и различни стилове бански костюми, цветовата гама се разширява значително и се появяват все повече и повече нови идеи за декор. Зоната на деколтето вече може спокойно да се изложи на показ с помощта на бански монокини, който разкрива повече, отколкото покрива тялото. Целите бански костюми също започват да показват все повече и повече бюста на носещата ги. Бикини линията се издига все по-високо от дизайнерите. Апогеят е появата на тънки бански гащета танга в средата на 70-те години. На бански костюми от една част се появяват изрези с различни форми: отворен гръб, изрези отстрани, графични голи части на корема и гърдите, банели.

Ан Бакстър

 Ан Бакстър
Архив

През 80-те и 90-те години модата на тялото с тен прави банските костюми все по-малки. Наред с тях се появяват и спортни бански костюми, състоящи се от тениска и бански, както и цели модели с цип.

В момента няма нови съществени промени в модата на банските костюми. Приоритетните стилове от няколко десетилетия са бикини и различни цели бански костюми. Единствените иновации през последните години са бански костюми от прозрачна материя (което по принцип също е по-скоро ехо от модата от началото на 90-те).

Рокля за баня

Роклята за баня от тази снимка датира от 1767 г. и е принадлежала на Марта Вашингтон, съпруга на командира на континенталната армия и по-късно първия президент на САЩ Джордж Вашингтон. Малки оловни тежести са пришити във всяка четвърт на роклята, точно над подгъва. Това е направено, за да се предотврати плуването на роклята във водата, помагайки на жените да запазят своята скромност.

Машини за къпане

През Викторианската епоха, известна със строгите си морални ценности, жените често са използвали машини за къпане, за да влизат и излизат от морето. Машините за къпане представляват малки къщи на колела, които се изтеглят и изваждат от коне. Жените могат да се преоблекат в тях насаме, преди да влязат в морето.

Бриджит Бардо

 Бриджит Бардо
Архив

Алтернативен дамски бански костюм, станал популярен през късната викторианска епоха, е така нареченият костюм на принцеса. Това е дреха от една част, където блузата е прикрепена към панталона. Отгоре жените носят пола с дължина до средата на бедрото, която отвлича вниманието от фигурата. Дрехите обикновено са тъмни на цвят, така че е невъзможно да се каже дали са мокри. Костюмите не са от най-практичните, ограничават движението на ръцете и натежават във водата. През 1890 г. панталоните на костюма на принцесата са скъсени, така че да не се виждат под полата.

Вълнен костюм

На жените за първи път е разрешено да се състезават в плуването на Олимпийските игри през 1912 г. Що се отнася до банските костюми, компанията Jantzen, първоначално известна като Portland Knitting Company, е водещ производител през 1910 г. Отначало Jantzen произвежда така наречените вълнени костюми за гребни клубове. Те стават много популярни и така Jantzen ги пуска на пазара за по-широка аудитория. Интересното е, че едва през 1921 г. Jantzen нарича това облекло бански костюм.

Ава Гарднър

 Ава Гарднър
Архив

Speedo, австралийска компания за облекло, започва да експериментира с бански костюми през 1914 г. Банските са еднакви и за двата пола - по правило горнището е с къси ръкави или под формата на жилетка, а панталоните са дълги.