0

В иртуозният Васил Петров ще отпразнува своя рожден ден на 30 април с грандиозен концерт в Пловдив.

Датата по една или друга случайност съвпада с Международния ден на джаза. Залата за събития Пловдив Ивент център ще бъде преобразена и превърната в изискан джаз клуб с разширена сцена, която да побере Врачанската филхармония, маестро Христо Павлов и изключителните музиканти от Пловдивската джаз сцена Йордан Тоновски (пиано), Кристиан Желев (ударни), Христо Минчев (бас), с които вече четвърта година си партнира.

Програма

Емблемата на българския джаз ще представи концертна програма от световни хитове, евъргрийни, джаз стандарти. Проектът „Световни хитове в симфоничен джаз“ съчетава суингиращата енергия на джаз групата с изисканото и романтично звучене на големия оркестър. Песните са аранжирани за филхармония с леки джаз нюанси, ще има и неочаквани импровизации. Специален гост солист в програмата е виртуозната цигуларка Зорница Иларионова, с която ще направят някои дуети, както и тя ще се представи с филмови теми, наградени с „Оскар“. В нов прочит на Васил Петров ще звучат Besame mucho, Soldier of fortune, Caravan, I was made for loving you, Yesterday, неговите хитове и други. Датата на Международния ден на джаза е определена от генералния секретар на ЮНЕСКО и от Хърби Хенкок - легендарен джазмен, посланик на организацията за междукултурен диалог. През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.

История

Васил Петров е роден на 30 април 1964 г. в София в семейството на геодезист картограф и математичка. Наименуван е на неговия дядо, който е основал хор „Кавал“. Баща му е свирил на хармоника. Семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов. Певецът бързо се налага на българската музикална сцена. През 1991 година се дипломира в Консерваторията в София във Вокалния факултет със специалност поп музика. Участва в много прояви в БНР и БНТ. През 1992 и 1994 година е най-продаваният изпълнител в България. Издава 3 албума за година. Първият се казва „Другият“ - издаден на аудиокасета и главно с негови авторски пиеси. Вторият албум „Джаз и блус“ включва кавър версии на песни на добре познати поп и джаз изпълнители. Третият албум - издаден на касета и CD, е дует с известния български пианист Румен Тосков. Реализира поредица от албуми, сред които и „Васил Петров пее Гершуин“. На първите български национали награди „Златният Орфей“ Васил Петров е избран за най-добрия мъжки глас на годината. Печели и награда в три категории - най-добър мъжки вокал, най-добър хит на годината, най-добър албум на годината за „Другият“ през 1994 г. и след това през 1999 г. печели първа награда с песента „Полюси“ в дует с Орлин Горанов.

Картини

През 2014 г. Васил Петров представя 12 свои картини в мраморното фоайе пред Първо студио на БНР по случай 50-годишния си юбилей. Всички те са авторски графики, абстрактни и не изразяват нищо конкретно. "4 - 5 от тях са от последните месеци и са обвързани с подготовката и записите на новия ми диск „Васил“, споделя певецът. Разказва, че започнал да си драска разни неща, когато му ставало скучно в часовете по гражданска отбрана и допълва: „Имам приятели художници, които ме убеждаваха, че трябва да покажа рисунките си. Аз обаче мислех, че ако видят бял свят, ще загубя интерес към рисуването. Много ми помагаше Панчо Малезанов, даваше ми съвети. Имам доста творби, някои са продадени“.

Васил Петров активно концертира по джаз фестивали и концертни зали и турнета в България и чужбина, с голям брой концертни изяви - Хелзинки, Осло, Виена, Стокхолм, Лугано (Швейцария), Белград и в Лилехамр (Норвегия) по време на Зимните олимпийски игри, Гърция, Виена (Австрия), Стокхолм (Швеция), Белград и Ниш (Сърбия) на Нишвил джаз фестивал, турне в Токио (Япония), турне в Москва (Русия), Дармщадт и Пласенбург-Кулмбах (Германия), Франкфурт (Европейски културни дни 2014), Доха (Катар). Представя страната ни на Европейския джаз фестивал, две поредни години участва на European Jazz Expo в Сардиния в съпровод на Биг бенда на Паоло Нонис и др. Има редица записи и изяви с Българското национално радио и телевизия. С богатия си тембър и кадифен глас той става известен с прозвището си Българският Франк Синатра. Бил е заедно на сцена с известни джаз изпълнители като Дан Морети и Фил Проженциано във Флорида.