0

П рез 2010 г. жителите на мъгливия Албион получават любопитно предписание. Националната служба по здравеопазване на Великобритания (NHS) настоятелно съветва британците да правят любов ежедневно – не само за удоволствие, но и за укрепване на здравето.

Сътрудниците на службата по здравеопазване напомнят, че регулярният секс активизира всички групи мускули, стимулира работата на сърцето и дробовете, води до изгаряне на триста калории в час и по този начин помага за коригирането на фигурата. Повишеното образуване на ендорфин подобрява състоянието на косата и кожата и което е особено ценно, стимулира клетките на имунната система.

Тази ода за физическата любов, изпълнена от Националната служба по здравеопазване, потвърждава безпокойството на правителствените организации на страната по повод сексуалния живот на британците. И тази тревога е напълно обяснима: изследванията през последните години доказват, че хората все по-рядко и рядко правят секс, от което общото здравословно състояние на нацията се влошава, а социалната структура се деформира. Като косвени доказателства служат и регулярно появяващите се в пресата инструктажи, предназначени за тези, на които хронически не им стига времето за пълноценен сексуален живот.

Предпочитания

Във Великобритания 4 от 10 жени предпочитат шопинга пред секса, а половината от тези, които имат брак от 20 и повече години, с радост биха минали и без него. Любопитното е, че при това 94% от запитаните твърдят, че имат щастлив брак. Тоест бракът без регулярни сексуални отношения се възприема като норма. Психоложката и телевизионна водеща Анджула Мутанда смята за обезпокоителен този признак: сексът е важен път за установяване на физическа и психологическа връзка между партньорите. Отсъствието на секс създава дистанция. В най-добрия случай любовта и нежността се превръщат в нещо като привързаност между брат и сестра.

Британският психотерапевт Брет Кар, посветил на тази дейност 20 години от своя живот, включва пет години, в продължение на които е работил като брачен консултант. Той отбелязва, че нито една двойка, обърнала се към него за помощ, не е можела да се похвали със здрави сексуални отношения. Според психотерапевта сексът се явява най-чувствителният барометър за надеждността на отношенията между мъж и жена или между любовници. Брет Кар цитира статистически данни, получени в хода на изследователския проект „Сексуалните фантазии на британците”: 18% от възрастното население на страната признава, че не се занимава изобщо със секс, а 2% от британците така и не са се разделили с девствеността си. У 32% от британците се наблюдава ниска честота на секса (един път в месеца), у 44% - средна (от един път месечно до два пъти седмично) и само у 19% - висока (три пъти седмично и по-често). В отделна група Брет Кар поставя тези, които са правили любов в миналото, но в момента преживяват разрив в сексуалната сфера. Той ги нарича „неодевственици” и смята, че това явление заслужава по-дълбоко психологическо изследване.

На сухо

Към неутешителни изводи водят и поредните изследвания на сексуалния живот на американците: около 20 млн. двойки в САЩ живеят без секс. Около 20% се занимават с любов по-малко от десет пъти в годината. Не по-малко остро стои проблемът и в Япония. Запитване на министерство на здравеопазването и социалното осигуряване в Япония сочи, че 39.7% от всички двойки на възраст от 16 до 49 години не са правили секс повече от месец. Това е с 5% повече от резултатите на аналогично изследване преди две години. Може да се предположи, че ако тези хора не правят секс в продължение на месец, могат да минат без него и в продължение на година. Кинуо Китамура, директор на Японската асоциация за семейно планиране (JFPA), смята, че положението е тежко и това само допринася за задълбочаване на тревожната ситуация с ниската раждаемост, която може да доведе до демографска катастрофа. Показателят за средната бройка деца, които ражда една жена през живота си, е паднал рекордно, до ниската стойност 1.25. Лекари и учени смятат, че японците се отказват от секса по редица причини. Една от главните е градският тип живот на много хора, които излизат рано от вкъщи и се прибират късно, омаломощени от работа и дълги преходи до дома. Героите на нашето време са работохолици и кариеристи, а не секссимволи.

Италианският социолог Киара Сарачено твърди, че причината за тези тенденции е, че в съвременното общество се е променило отношението към двойките: днес има отказ от съвместно съжителство, стремежът за собствено пространство се възприема не като каприз, а като необходимост. Младите хора проявяват силно желание за самоутвърждаване и удовлетворяване на собствените интереси. И нито един от партньорите не търси такова утвърждаване в сексуалните отношения, както е било по-рано. Освен това възрастта, на която подрастващите започват да водят полов живот, се снижава. Има случаи, в които млади хора влизат в интимен контакт, преди да са достигнали 12 години. Нищо чудно в това, че когато партньорите формират стабилна двойка, те много бързо престават да изпитват сексуално влечение един към друг.

Феномен

Ева Кантарела, специалист по въпросите на античността, смята, че младите италианци преживяват феномен, описан от Аристотел. Става дума за filia – привързаност, която се възприема като крепка дружба и сътрудничество, но отделена от ероса.

Професорът по социология от Чикагския университет Едуард Лауман, разсъждавайки над това явление, нарича този феномен „поколението Х”. Проведеното от него изследване доказва, че съпружеските изневери се срещат по-рядко сред хората, родени между 1965 и 1985 г. Хората от тази група са склонни да имат по-малко сексуални партньори, отколкото по-старите и по-младите. Професорът има обяснение за това: изобретяването на противозачатъчните таблетки пробужда у родените до 1960 г. чувство за сексуален авантюризъм. Много от тях остават с разбити сърца и недоизлекувани венерически болести. Лошият пример е убедил „поколението Х”, че си струва да регулира сексуалния си апетит и да избягва съмнителни връзки. Докато съвременните подрастващи и тези, които сега са около двайсетте, не са получили такъв урок: за тях сексът все по-често е средство за развлечение.

През 2001 г. Дейвид Джей, 23-годишен американец, основава обществото AVEN — „Информационна мрежа за асексуалност”. Дейвид не изпитвал никакво сексуално влечение към себеподобните и бил убеден, че не е единствен, така че искал да се запознае със съмишленици. Мрежата започва да се разширява, а идеята на Дейвид намира привърженици в най-различни ъгълчета на планетата. Оказало се, че хората, които не изпитват сексуално желание и влечение и са съвършено равнодушни към секса, са толкова много, че се заговаря за асексуална контрареволюция. Днес мрежата активно се разширява, а представителите на тази сексуална ориентация даже сключват бракове помежду си.

Ашли Гросман, професор по невроендокринология в лондонския Queen Mary University, е убеден, че в повечето случаи асексуалността няма никакви биологически основания. По мнението на професора отсъствието на сексуално влечение може да е свързано с психологически фактори. Болшинството биолози смятат асексуалността за крайна проява на нормалния поведенчески спектър. С Гросман се съгласява Петра Бойнтон, психолог по сексуалните въпроси от Великобритания. В действителност учените отдавна знаят за съществуването на този феномен и единствената причина да не го изследват специално е, че групата на асексуалните хора не създава проблеми. Те възникват във връзка със заболявания, предавани по полов път, аборти и така нататък.

Класация

Проучване между 350 000 души от 41 държави за сексуалните навици и поведение на хората сочи, че в световен мащаб хората правят секс средно 103 пъти в годината, като жените са сексуално по-активни от мъжете. Групата на 35-44- годишните може да се похвали с най-голям брой полови контакти - 116 срещу само 91 за 16-20-годишните. Българите се подреждат в челната тройка със средно 128 полови контакта годишно.

Мъжете имат значително повече партньори от жените – 12.4 срещу 7.2 души. С най-много партньори могат да се похвалят китайците (19.3), бразилците (15.2), японците (12.7) и датчаните (12.5). България е в средата на класацията с 8.8 партньори. Последни в класацията са жителите на Виетнам (2.5), Хонконг (3.5), Индия (3.7) и Малайзия (4.2).

Най-рано от всички нации започват да водят полов живот испанците (15.7 години), следвани от германците (16.2) и австрийците (16.3). Българите също са в челната десятка наред с французите и израелците (17.1 години).